USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde

Korona virüs salgını, döviz krizi, erke ve fuel oil fiyatlarındaki artma kadar yekdiğeri peşine yaşanmış olan krizler, iletişim araçları kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirdi.

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde
01-12-2021 09:13
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı çeşidinden iletişim araçları sahasının süresince bulunmuş yer aldığı darboğaza ilgi tefriş etmek amacıyla meydana getirilen yazılmış açıklamada, krizden depar belgesi düşüncesince katılması müstelzim tedbirler hepyek sıralandı. Yaşanan krizlerin yüzlerce evcil iletişim araçları kuruluşunun kapanmasına, binlerce iletişim araçları mensubunun aylak kalmasına kere açabilecek büyüklükte olduğuna ilgi çekilen açıklamada, ceride kıraat oranlarının düştüğü, ceride maliyetlerini meydana getiren kâğıt, kalıp, bileşik özellikle edinmek neredeyse kâffesi materyal fiyatlarının döviz cinsinden fiyatlarının arttığı, SGK ve ihsan giderlerinin katlanılamaz çözüm almış yer aldığı vurgulandı.

Bu problemlerin hesabına döviz kurlarında yaşanmış bulunan artışın girdi maliyetlerini katladığı, ayrımsız paralelde sıvıyakıt ve erke giderlerinin de arttığına ilgi çekilen açıklamada, devir geçirilmeden katılması ve muhtemelen ortak gelişim planı çerçevesinde taayyüş geçirilmesi müstelzim önlemler şöyleki sıralandı:

1) Basın duyuru Kurumu resmi ilanları evcil gazeteler düşüncesince hayatî ehemmiyet taşıyor. Ancak, hükümet kanadının 12 mümessili atanmadığından, Basın duyuru Kurumu Genel Kurulu tahminî ortak senedir toplanamıyor. Genel Kurul en endamsız müddette toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması biçiminde de, doğruluk kaybı yaşanmaması düşüncesince acemi eder tarifesini BİK dümen kurulu belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır.
Artış sonucu verilirken, dolar artışı ve para şişkinliği payı dikkate alınarak eder yükseltilmeli, acemi fiyatlar yılbaşı itibarıyla uygulanmalıdır. Bu mevzuda önerimiz, resmi duyuru eder tarifesi bülten santimetre fiyatının adanmış sayısı 50 binin altındaki gazeteler düşüncesince minimum 30 TL olması, satışı 50 binin üstünde bulunan gazeteler düşüncesince de bunun paralelinde eder belirlenmelidir.

2) Acil önlemler kapsamında özellikle ceride kâğıdı edinmek neredeyse sektörde beğenilen kâffesi gider malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, derinlemesine vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA kadar pusula fabrikaları baştan kurulmalı.

3) Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ çav siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalı. Medya kuruluşlarına vezneci sicil niteliğine bakılmaksızın faizsiz emniyet verilmelidir. Ayrıca KOSGEB yahut Hazine çeşidinden çetince haldeki iletişim araçları kuruluşlarına bağış verilmelidir.

4) Medya kurumlarının katılmış SGK ile öteki vergilerinde iskonto yapılmalı, iskonto sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmeli.

5) Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ çav sitelerinde fariza eden matbuat çalışanlarına ve öteki matbuat kartı sahibi gazetecilere faizsiz emniyet verilmeli.

6) Yargı Paketi kapsamında TBMM'de meydana getirilen başkalık arka alınmalı, yürütme ve batkınlık ilanlarının ortak vakitler yer aldığı kadar birlik şümullü yayınlanması ve yürütme müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması düşüncesince Adalet Bakanlığınca tamim yayınlanmalı ve peşi sıra kanuni kombinezon yapılmalı.

7) Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde iskonto yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, ortak müddet alınmamalı. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmeli.

8) Yerel matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları çeşidinden duyuru ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat bankası ve amme ilanları evcil medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermeli. Bu kapsamda, evcil yönetimlerin divan tutanaklarının kâffesi il ve ilçelerde evcil gazetelerde yayınlanması sağlanmalı.

9) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde toprak meydan artırım tedbirleri kapsamında amme kurumlarına getirilen evcil basına sürdürümcü olunmama uygulamasına akıbet verilmeli, reklam ve duyuru ödeme kısıtlaması kaldırılmalıdır.

Senanur Erdoğan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler