USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Meclis çocuk istismarının önlenmesi düşüncesince müstelzim tedbirleri araştıracak

6 yaşlarında ortak kız çocuğunun eşeysel istismara uğraması vakası ile rastgele çeşitli çocuk istismarının önlenmesine bağlı araştırma komisyonu kurulması, TBMM Genel Kurulunda benimseme edildi.

Meclis çocuk istismarının önlenmesi düşüncesince müstelzim tedbirleri araştıracak
03-01-2023 22:05
TBMM

TBMM Genel Kurulunda, "6 yaşındaki müşterek kız çocuğunun dünyaevi ismi altında eşeysel istismara verilen bırakılması vakasının araştırılarak gibisi olayların yaşanmaması ve herhangi müşterek çeşitli çocuk istismarının önlenmesi düşüncesince katılması müstelzim tedbirlerin belirlenmesi" amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması bildirme edildi.

Genel Kurulda, politik tümen gruplarının, çocuk istismarlarının araştırılmasına bağlı önergeleri, birleştirilerek ele alındı.

İYİ Parti Grubu namına yalan meydan Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Türkiye'de çocuk dikkatsizliği ve istismarı olaylarında artışın en ehemmiyetli sebebinin akıbet senelerde derece derece yaygınlaşan fukaralık ve konuşu çöküntü bulunduğunu savundu.

Çocukların istismardan korunması düşüncesince yasaklayıcı ve goril yaklaşıma sahip, etkili, çocuk odaklı, doğruluk temelli, totaliter müşterek çocuk dulda sistemi ve sistemi denetleyecek ari müşterek izlem mekanizmasının çalışan halde kurulmasını öneren Filiz, "Çocuk istismarında çaresizliğimiz, süresince bulunduğumuz tablonun korkunçluğundan ve bu baş döndürücü boyutlu iri probleminin nite çözüleceği dair konkre hal bulunmamasından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, istismarın iri seviyede gerçekleştiği yurtlar ve kurumların "iktidar marifetiyle korunduğu ve sağlam baş döndürücü istismar vakasının üstünün kapatıldığı" endişesinin toplumda yayılmış bulunduğunu gelecek sürdü.

Erel, "Çocuklarımız gerektiği halde korunmadığı kabilinden failler de ehliyetli cezalarla kendince karşıya kalmamaktadır. Bu gestalt toplumda infiale sefer açmakta, devletin bahis konusu kasıntı ve yurtları yeteri kadar denetlemediği sağlam baş döndürücü raporunda çoğunlukla dile getirilmektedir. Yüce Meclis bu mevzuda mürşit olmalı ve üzerinde sakıt mesuliyeti getirmelidir." dedi.

"Çocuklarımızın ve gençlerimizin ruhlarına meydana getirilen en iri istismar"

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, 6 yaşındaki çocuğun istismar edilmiş bulunduğu iddialarına ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti, büyüklük geleneği ve kuma hafızasıyla kökleri mazide bulunan atidir. Bugün, bu soylu milletin TBMM'sinde, kabileden deveran peyk ülkeler kabilinden 'çocuk istismarı' başlığı altında halen bu mevzuları konuşup düzenlemelerin eksikliğinden bahsediyor olmamız, baş döndürücü iri eksik, geçmişimize meydana getirilen haksızlıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yetişmekte bulunan döl düşüncesince en iri tehlikelerden bir tanesi bulunan filtresiz maşeri iletişim araçları ve dijitalleşen dünyaya kendince ağır icraat yapılması icap ettiğini vurgulayan Sazak, "Bu bağlamda hem fiziki hem psikoloji bununla beraber maşeri gerçeklerin sınırları ulusal ve kültürel değerlere makul şekilde belirgin çizilmelidir. Her çeşitli bireyin kolaylıkla erişebilir zımni ürettiği, kültürlerin sayısal potalarda eritilerek gine değişmeksizin değersizleştirilmiş değerlerle açılan biricik tip insanoğlu modeli, evlatlarımızın ve gençlerimizin ruhlarına meydana getirilen en iri istismardır. Bu oyun, bizim binlerce senedir oluşturduğumuz aile, mekân ve değerler kavramlarını tahrip amacında atılmış geçmiş düğümdür." sanarak konuştu.

MHP'li Sazak, bölen yıldırı örgütü PKK ve türevlerinin, senelerdir evlatları toplumlarına kinlendirerek dağlara kaçırdığını, istismarın herhangi müşterek türlüsüne ve çaresizliğe verilen bırakarak sapkın emelleri yoluna değersizce katledilmelerine faktör bulunduğunu belirtti. Sazak, "Mağaralarda çocukluğu, insanlığı, kadınlığı, anneliği elinden tahsil edilen çocuklar, tasmayı markajcı güçlerin namüsait algısıyla basında 'özgürlük savaşçısı' şekilde resimlendirilmiştir." dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, er yaşta evliliğe sürüklenen çocukların, dizgesel şekilde evlendirildikleri bireyin ve bu bireyin ailesinin fiziki ve ruh bilimsel şiddetine verilen kaldığını söyledi.

Kerestecioğlu, "Kız evlatları genellikle kendilerinden iri erkeklerle evlendiriliyor. Çoğu nazar boncuğu eşeysel bilim sahibi olmaksızın evlendirilen çocuklar, evlendirildikleri adamların eşeysel saldırısına uğruyor ve sağlam baş döndürücü keyif sorunuyla da kendince karşıya kalıyor. 15-19 gözyaşı arası dinç kızlarda müşterek numara tam ahiret yolculuğu nedeni, gebelik ve doğumun sefer açmış bulunduğu sorunlar." ifadelerini kullandı.

Kerestecioğlu, İstanbul Sözleşmesi'ni, hanımefendilerin ve evlatların şiddetten ve istismardan korunmasını sağlayıcı en çelimli düzenek şekilde nitelendirerek, "Sözleşmeden çıkılmasının Anayasa'ya karşıt bulunduğunun reddi kararı, değişmeyen hâlâ yayınlanmadı ve elimize geçmedi ancak haberlerde görülüyor ki Danıştay kabilinden onandı. Aslında hacısı hocası bundan utanma duymalı. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldığından buyana denetimsizlik arttı ve bundan hakeza ne avrat cinayetleri ne çocuk istismarları dair mıhlı veriler ediniyoruz." laflarını sarfiyat etti.

"Komisyon eliyle tebriye giymek istiyorsanız buna müsaade vermeyeceğiz"

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kürsüde, 3 Kasım 2016 günlü "Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu'nu" göstererek, "Bir vakıftaki istismar olayından sonradan halkoyu baskısıyla gine hakeza gibisi müşterek komisyon kurulacak. Bu komisyonda, motamot KAİMDER'de, motamot Ensar'da bulunduğu kabilinden süreci uzatarak, ipe un sererek, orada yaşananları komisyon eliyle tebriye giymek istiyorsanız, buna müsaade vermeyeceğiz." sanarak konuştu.

Çocuklara kendince herhangi müşterek çeşitli istismarın önlenmesi düşüncesince müşterek duygu komisyonu müesses olsaydı çalışan denetimi yaşama giymek düşüncesince müşterek kısmet doğabileceğini tamlayan Karaca, "Ama ne yaptınız? İnsan Hakları Komisyonunda müşterek ast komisyon..." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, komisyonun geç kurulduğunu savunarak, "Eğer hakkıyla istismarla çabalamak istiyorsanız, bu sanki evkaf diledi diye, evladı isteyerek evliliğe zorlamanın cezalandırılmasını öngören İstanbul Sözleşmesi'nden biraz oy düşüncesince çekilmeyeceksiniz." dedi.

"İddiaları nazar boncuğu vicdan bildirme etmez"

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, iddiaları nazar boncuğu vicdanın bildirme etmeyeceğini belirtti.

Olayın yargıya geçiş ettiğini, ertelenmiş eylemin hepsi boyutlarıyla değerlendirileceğini ve yargının kararını vereceğini dile getiren Arslan, mağdurenin 4 Aralık 2020'de 6 yaşındaki çocuğuyla baş başa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına alakalı avrat konukevinde kalmaya başladığını, eşinin kendisi ve evladı kendince zayi ilanı vermesi ve dirilik güvenliği riski bulunması zımnında 8 Aralık 2020'de bambaşka müşterek ilde mevcut kuruma naklinin sağlandığını anlattı.

Arslan, mağdurenin nazar boncuğu gelirinin bulunmaması dikkate alınarak, Kadın Konukevleri Yönetmeliği göre konuşu şekilde desteklendiğini söyledi.

Çocuğu düşüncesince telkih takvimi oluşturulduğunu ve hususi müşterek anaokuluna kaydının yapıldığını; yetişek döneminin desteklendiğini kail Arslan, mağdurenin de kıraat yuvarlak kursuna yönlendirildiğini, beşinci sınıf diplomasını bariz tedrisat üstünden almasının sağlandığını, manzume edindirme kursuna yönlendirildiğini ve aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımının sağlandığını aktardı.

Arslan, 30 Ocak 2023'te gerçekleşecek duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının karışan şekilde paydaşlık sağlayacağını bildirerek, mağdura psikososyal ve türel destek sunar özellikle peyda giymek az daha herhangi müşterek çeşitli maşeri işlev desteklerinin sunulmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Çocuk istismarı ve aileye kendince suçların önlenmesi düşüncesince herhangi müşterek çeşitli yasalı kombinezon ve yönetsel tedbirlerin alındığını dile getiren Arslan, "Bütün bunlara karşın banko onama etmediğimiz hadisat meydana gelmiştir; bunlar baş döndürücü üzücüdür. İnşallah, kurulacak araştırma komisyonumuz vakaları hepsi yönleriyle inceler, bundan sonradan alınacak tedbirlerle alakalı Genel Kurula ve Gazi Meclisimize enerji tutaç önerilerde bulunur." ifadelerini kullandı.

"PKK'ya 'dur' diyemeyen HDP'yi eleştiriyoruz"

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın'ın hitabı sırasında, HDP milletvekilleri namzet sataşmada bulundu.

Bunun üzerinde HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ortada ağız dalaşı yaşandı.

HDP'li Beştaş, evlatların herhangi müşterek çeşitli istismarından iktidarın mesul olduğunu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın 6 yaşındaki çocuğun evlenilmiş bulunduğu iddiasına müteveccih vazifesini yapmadığını tez etti. İktidarın, HDP'nin yaptıklarını eleştirmesini talip Beştaş, "AK Parti'nin, PKK ile rakiplik ettiğini ve HDP'ye oy verenleri yıldırıcı şekilde gördüğünü" gelecek sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, eleştirilerini HDP'ye yönelttiklerini, yıldırı örgütü PKK'yı lanetlediklerini belirterek, "Dağa çıkanlara nağme çıkarmayan, PKK'ya 'dur' diyemeyen HDP'yi eleştiriyoruz. Tabii ki PKK ile savaşım edeceğiz ancak isterdik ki HDP, PKK'ya 'dur' diyen, çocuk tacizcilerini, dağa çıkaranları herhangi müşterek devir ayrımsız denktaş mesafede kınayan müşterek tümen olabilseydi ancak olmadı." sanarak konuştu.

Beştaş'ın "iktidarın HDP'ye oy verenleri yıldırıcı gördüğü" iddiasını "büyük müşterek ayıp" şekilde nitelendiren Turan, "Bunu tamamıyla reddediyoruz. Biz 85 milyonun kardeşliğini asal alan, denktaş vatandaş bulunduğunu bilici müşterek politik hareketiz. Üniter yapıyı kollayan, goril yegane kıstak bizim dilimiz. Eğer HDP'ye oy vermeyen Kürtse, 'Kürt' fark demiyorsunuz zaten. Oysa AK Parti'nin Kürt vatandaşlardan almış bulunduğu oy, sizin dü katınız." değerlendirmelerinde bulundu.

Yapılan görüşmelerin ardından, komisyon kurulması bildirme edildi; hepsi politik partiler müspet yönde oy kullandı. 19 üyeden oluşacak komisyonun düzentileme süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara haricinde da çalışabilecek.

Meclis Başkanı Şentop, çocuk istismarını araştıracak komisyonun yararlı olmasını diledi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından icra ettiği açıklamada, "Çocuk istismarını etraflı boyutlarıyla ele takanak araştırma komisyonu, TBMM'de oy birliğiyle hepsi partilerin katılımıyla kuruldu. Hayırlı olsun. Çocuklarımıza emniyet ve geçim meşbu müşterek evren kurmak, bizler düşüncesince kuma ve dirimlik müşterek sorumluluktur." ifadelerini kullandı.

Çocuk istismarını etraflı boyutlarıyla ele takanak araştırma komisyonu, TBMM'de oy birliğiyle hepsi partilerin katılımıyla kuruldu. Hayırlı olsun.

Çocuklarımıza emniyet ve geçim meşbu müşterek evren kurmak, bizler düşüncesince kuma ve hayatî müşterek sorumluluktur.

— Mustafa Şentop (@MustafaSentop) January 3, 2023
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler