USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Maltepe’de 'Kars-Ardahan-Iğdır' rüzgarı esti

Maltepe'de Kars, Ardahan ve Iğdır'a ilgilendiren lokal mahsulat ve katıksız lezzetler tanıtıldı. İstanbullular, lokal tatlardan bulunan budala eti, kaşar peyniri ve budala kavurmasına derin dikkat gösterdi.

Maltepe’de 'Kars-Ardahan-Iğdır' rüzgarı esti
17-12-2021 11:38

Doğal güzelliği ve bembeyaz havasıyla aşina Kars, Ardahan ve Iğdır'ın lokal lezzetleri İstanbul Maltepe aktiflik dalında sergilendi. Yöresel ve natürel tatların buluşmuş olduğu “Kars, Ardahan ve Iğdır” lansman günleri festivalinde; budala eti, Kars kaşarı, budala kavurması ve kete aşındırmak severlerle buluştu. Festivalde ‘2021 Miss Turkey Kaz Güzellik Yarışması' düşüncesince süslenen kazlar da mülevven görüntülere oyunluk oldu. Kars, Ardahan ve Iğdır'ın iflah komple lezzetleri ve adlı sanlı yemekleriyle 4 güneş süresince Maltepe Sahil Etkinlik Alanında sergilenmeye bitmeme edecek.

“Kars, Iğdır, Ardahan'ın kuma vahit tane havasını getiremedik, ondan dış rastgele şeyini getirdik”
Karsın adlı sanlı yemeklerinden Kaz etinin tam olarak yapıldığını aktaran Halime Altın, “Kars, Ardahan, Iğdır ilk önce Maltepe'ye geldi. Tüm İstanbulluları Maltepe Etkinlik Alanına bekliyoruz. Kars, Iğdır, Ardahan'ın kuma vahit tane havasını getiremedik. Ondan dış rastgele şeyini getirdik. Kaz tam olarak yapılır, budala 2 ay önceleri kesilir, temizlenir, kurutulur, tuzlanır bekletilir. Ondan sonraları dört başı mamur Maltepelilere, İstanbullulara servis yapılır. Kazın kuma tane ayrıcalığı tuzdur. Kuru kaz, kesimden sonraları banko 15, 20 güneş iplerde yahut ağaçlara asılarak kurutulur. Ardahan'ın, Kars'ın, Iğdır'ın en meşhuru Kazdır. Kars'tan geldiği düşüncesince maliyetler baş döndürücü yüksek. Bu seneki bizlere paha verdikleri porsiyonlar 80 lira, kâffesi kazlarımız 300 dedik. Perşembesinden Pazar gününe derece bu paha kuma tane fiyat” dedi.

“Gravyer peyniri 22-25 kilogram sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 sene olgunlaşması ile tamamlanarak sunuma geçiyor”
Tanıtım günlerinde Kars'tan 60 cins peynir getirdiğini tamlayan Onur Polater, gravyer peynirinin niteliklerini sıraladı. Polater, “Biz Kars'tan yetiştirici ve vandöz namına şu anda İstanbul Maltepe sahasına Kars, Iğdır günleri namına tanıtıma geldik. Kars yöremizde 50, 60 cins peynir bulunmaktadır. Coğrafi namına bu ürünleri İstanbul'a getirmeye çalıştık. Şu anda elimde gravyer peyniri var. Eski kaşar, körpe kaşar, çeçil, müzelik peynir, gayda peynir üzere ürünleri burada İstanbul halklarına lokma tatlısı ve adanmış düşüncesince getirdik. Şu anda memnunuz, halkımız da memnun. Şu anda dip kuma istem var. Çünkü dağımız güzel. Çünkü şehrimiz güzel. Çünkü ürünlerimiz baş döndürücü elleme ve kalitelidir. Gravyer peyniri tahminî namına 22, 25 kilogram sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 sene olgunlaşması tamamlanarak sunuma geçiyor. Çok hususi kuma peynir. Türkiye'de hemen Kars'ta üretilmektedir ve bu peynirin özelliklerinden bir tanesi de hileyi bildirme etmemesidir.” İfadelerini kullandı.

“Hakiki balcı namına ballarımızda Kafkas arısı kullanıyoruz”
Şifa kaynağı ballarda Kafkas arısını kullandıklarını tamlayan Vahit Özden, ”Balımız Kars, Ardahan ve Iğdır bu yörenin ballarıdır. Ballarımız dünyanın beşinci çiçek şekline ehil ballardır. Tabii bu balların ehemmiyetli olması, balın özbeöz bal kısaca uzvi bal olması önemlidir. Dediğimiz üzere ballarda baş döndürücü hileli hadisat dönüyor. Bunun düşüncesince ehemmiyetli bulunan halkımıza isale uzvi bal yedirmek. Biz de inşallah onu yedirmeye geldik. Arılarımızı da kılıç genel anlamda özbeöz balcı namına ballarımızda hassaten akıbet gören bal arısı namına Kafkas arısı kullanıyoruz. Kafkas arısı doğaya daha elleme uyarlanmış oluyor. Bilhassa Doğu Anadolu söylediğim üzere dünyanın en varlıklı yüzdelik 70 bal çiçekleri şekline ehil kuma türkiye var” niteleyerek konuştu.

“Kars ketemiz var, İçli olmaktadır İçi cevizli oluyor”
Tanıtım günlerinde Kars ketesi karşıcı Filiz Zorba “Bizim lokal namına Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlulu oluyor. Çeşitlerimiz çok. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. elleme sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten sonraları bereketli kuma besili hazır para besili kızartılıp elleme ikramlar ederiz her insana ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar duygulandıran oda. O da gine tuzlu oluyor. Sacda pişiyor elbette ki. Bizim lokal filhakika maya işlerimiz baş döndürücü çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz kısaca burada var” niteleyerek açıkladı.

“Amacımız Kars'ımızı Ardahan'ımızı tanıtmaktı”
Tanıtım günlerinde kete karşıcı Selva Çapanaydın, “Bugün burada Kars, Ardahan, Iğdır namına kuma araya geldik. Burada elleme kuma düzenleme oluştu. Öncülüğünü ARDAFED yaptı. Bizler de burada onlar sebebiyle bulunmuş olduk. Amacımız Kars'ımızı Ardahan'ımızı Göle'mizi tanıtmaktı. Zor koşullarda orada uğraş ediyoruz. Eksi 45 derecede uğraş ediyoruz. Ama 2 bin rakımlık bölgedeyiz. Doğal bitki, natürel otlak sahalarına sahibiz. Bin kuma cins çiçeğin balın en güzeli, kaşarın, tereyağının en güzeli oralarda üretiliyor. Kadınların gücü vardı. Gece 3'e, 4'e derece dört başı mamur Kars, Ardahan, Iğdır hanımları çalıştı” dedi.

“Kars ketemiz var, duygulandıran olmaktadır içi cevizli oluyor”
Tanıtım günlerinde Kars ketesi karşıcı Filiz Zorba “Bizim lokal namına Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlu oluyor. Çeşitlerimiz çok. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. elleme sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten sonraları bereketli kuma besili hazır para besili kızartılıp elleme ikramlar ederiz her insana ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar içli, O da gine tuzlu oluyor. Sacda pişiyor elbette ki. Bizim lokal filhakika maya işlerimiz baş döndürücü çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz kısaca burada var” İfadelerini kullandı.

“Yöremize ilişik nitelikleri bulunan dimdik besin maddelerini, zamanı yerlerini, gezim yerlerini buraya taşıdık”
İstanbul Ardahan Dernekler Federasyonu (ARDA-FED) Başkanı Orhan Çerkez ise, “Bugün Kars'ın Ardahan, Iğdır'ımızın lansman günleri. Oradan buraya kültürümüzü, örf adetimizi, yöremize ilişik başmaklık nitelikleri bulunan dimdik besin maddelerini, zamanı yerlerini, gezim yerlerini ehemmiyet bildirme fail rastgele şeyi buraya taşıdık. Burada bireylere lanse etmek istiyoruz. Özellikle İstanbullu hemşerilerimizin buraya gelmesini dileyiş ediyorum. Kars'ı görmenizi dileyiş ediyorum. Ardahan'ı, Iğdır'ı tanımanızı dileyiş ediyorum. Ardahanlı Karslı hemşerilerimin gelirken tam olarak yanlarından komşularını getirmesini bekliyorum. Çok elleme kuma aktiflik olacak. Kars İstanbul'da diyoruz. Her obje burada ayaklarına derece getirdik. Gelsin görsünler. Bizleri tanısınlar. Bu ülkede İstanbul'da daim baş başa yaşıyoruz. Her ne derece Kars, Iğdır, Ardahan olsa da bu İstanbul'da eş kültürel karşılaşmak zorundayız. İnsanlara kendimizi tanıtıp anlatım kılmak istiyoruz. Ayrıyeten oraya natürel ürünlerimizi, nitelikli ürünlerimizi buraya taşıyıp burada üreticiyle, tüketiciyi kuma de ayrıyeten toptancıları öncelemek istiyoruz. Bir aralık güreşçi köprüsü kuruyoruz” dedi.

Mustafa Ayabakan - Sevgi Canpolat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler