USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Malatya'da depremden etkilenen yerlerin çehresi toy konutlarla değişti

24 Ocak 2020'de tarz üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi bulunan 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'da 3,5 bilyon liralık bedelle bütün 6 bin 991 hane nesir edildi.

Malatya'da depremden etkilenen yerlerin çehresi toy konutlarla değişti
24-01-2022 13:07
Malatya

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana mevrut 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'daki afetzedelerin yaraları sarılırken inşası tamamlanarak tasdik edilen 3 bin 434 konuta yerleşen depremzedeler, hamam yuvalarına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Önceki sene yaşanmış olan depremden Malatya'nın Doğanyol, Pütürge, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri negatif etkilendi. Depremde birtakımı yapılar yıkıldı, baş döndürücü sayıda binada başlıca hasar oluştu.

Yıkılan ve başlıca hasar gören binaların namına şehirde depremzedeler düşüncesince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) emek vermek yapıldı. Bu kapsamda 3,5 bilyon vahdet bedelle 4 bin 626'sı afet, 2 bin 286'sı kentsel dönüşüm, 79'u toplumsal iktisap etmek kıl payı toplanmış 6 bin 991 konutun inşasına çelimsiz müddette başlandı.

Şu anayasa denli tamamlanan 3 bin 434 ev doğruluk sahiplerine tasdik edildi. Diğer konutların yapımına tamamı hızıyla bitmeme edilirken doğruluk sahipliği işlemleri de sürüyor.

Ayrıca kırsalda canlı ve hayvancılık eden depremzedeler düşüncesince de karye tipi konutlar nesir edildi.

Bu arada depremin elden arkası esna harekete güzeşte ve iane faaliyetlerine başlamış olan ekipler, devletin sevecen elini depremzedelerin indinde hissetmesini de sağladı.

TOKİ Malatya 3. No'lu Uygulama Şube Müdürü yapım mühendisi Ethem Demiray, AA muhabirine, Elazığ merkezli depremden Malatya'nın da başlıca biçimde etkilendiğini söyledi.

Depremin elden arkası esna Malatya'da etkilenen yerlere müteveccih TOKİ adına çalışmalara başladıklarını dile getiren Demiray, site merkezi ve 8 ilçede toplanmış 3,5 bilyon vahdet yatırımı yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

Demiray, şehirde şu anayasa denli tamamlanan 3 bin 434 konutun doğruluk sahiplerine tasdik edildiğini belirterek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Köylerde afetten etkilenen yurttaşlar düşüncesince ise 1214 karye evi ahırlarıyla yapıldı, bu konutlardan 690'ını doğruluk sahiplerine tasdik ettik. Ayrıca Malatya'da yurttaşlarımızın sosyalleşebilmesi ve afetlerde çabuk içtima bölgesi adına müşterek kavim bahçesini de bitirerek belediyemize tasdik ettik. Bunu beraberinde Doğanyol ve Pütürge ilçelerimizde kentsel tahavvül çalışmalarımız bitmeme ediyor. Sosyal ve ticari yaşamın devamı açısından vatandaşlara 40 eğreti ticari ünite yaparak tasdik ettik. Doğanyol ilçesi Gökçe Mahallesi'ndeki konutların ise teslimine başlıyoruz. Projeler kapsamında Malatya'da 226 ticari birim, 9 okulda toplanmış 196 dershane ve 6 cami yapıyoruz. Amacımız yaşamı müşterek an ilk normale döndürmek, kişilere konutların beraberinde toplumsal hayat oluşturmak, çağcıl çizgilere ehil konutlar tasdik etmek. Bunları da başardığımızı düşünüyoruz."

"Devletimiz bizi tek devir bekâr bırakmadı"

Kentte baş döndürücü sayıda yapının başlıca hasar görmüş olduğu Battalgazi ilçesi Düzyol Mahallesi'nde depremzedeler acemi konutlarına yerleşti.

Depremzedelerden Abdulvahap Abay, depremin elden arkası esna devletin kendilerine ehil çıktığını ve tamamı gereksinimlerini karşıladığını söyledi.

Evlerinin yıkıldığını ve gönderilen konteynere yerleştirildiklerini özetleyen Abay, kısaca 1,5 sene bu biçimde yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.

Abay, kısaca 5 ay ilk acemi konutlarının kendilerine tasdik edildiğini dile getirerek, "Şu an evlerimizden baş döndürücü memnunuz. Yeni evimiz öncekine uyarınca baş döndürücü henüz güzel, hamam ve oturuma elverişli. Devletimiz bu süreçte bizi tek devir bekâr bırakmadı. Sürekli bakanlarımız, milletvekillerimiz sorunlarımızla ilgilendi ve çözdüler. Şu an hamam yuvamızda hayatımımıza kaldığımız yerden bitmeme ediyoruz." dedi.

"Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun"

Merkez Gelinciktepe mevkisinde 550 milyon vahdet bedelle toplanmış 1527 ev üretildi ve teslimleri yapıldı.

Konutuna yerleşen depremzedelerden Hacı Bayram Onay, Battalgazi ilçesi Balıkdere Mahallesi'ndeki evlerinin başlıca hasar gördüğünü, anayasa ve babasıyla müşterek müddet kirada yaşadıktan sonradan Gelinciktepe'de kendileri düşüncesince meydana getirilen konuta yerleştiklerini söyledi.

Konutlarının çelimsiz müddette kendilerine tasdik edildiğini özetleyen Onay, "Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun. Bu süreçte rastgele müşterek başağrısı yaşamadık. Devletimiz maddesel ve tinsel tamamı sıkıntılarımızı giderdi. Devlet rastgele müşterek devir yanımızda oldu, kılıç de rastgele müşterek devir devletimizin yanındayız. Sıkıntımız kalmadı baş döndürücü şükür, Allah devletimizden razı olsun. Sıcak yuvamızda hayatımızı bitmeme ettirmeye çalışıyoruz." sanarak konuştu.

"Devletimiz ne denli çelimli olursa kılıç de güçlüyüz"

Depremzede Mehmet Çilenti de kendilerine müteveccih tamamı çalışmalardan çevre ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iktisap etmek kıl payı tamamı yetkililere teşekkürname etti.

Çilenti, şu an depremzedelerin hamam yuvasında oturduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Camimiz yanı başımızda, iş merkezimiz var. Sıcak evimizden çıkıp alışverişimizi yapmış olup evimize dönebiliyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Nereye bakarsanız rastgele müşterek yerde devletimizin icra ettiği müşterek kitap var. Çevremize baktığımızda hangisini anlatacağımızı şaşırıyoruz. Hastane, cami, ekol rastgele müşterek nesne var, eksiğimiz yok. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Devletimiz ne denli çelimli olursa kılıç de güçlüyüz. Allah devletimize gün dikilmesi vermesin, devletimiz çelimli iyice kılıç de henüz şen konuşuyoruz. Rabbim bu hükümete iane etsin."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler