USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Levent'te inşası devam eden caminin 4 minaresi yükselmeye başladı

Mimar Sinan'ın kalfalık yapıtı Süleymaniye Camisi'nden öykünerek tasarlanan ve sert inşaatı tamamlanan Levent'teki Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nin minareleri yükselmeye başladı.

Levent'te inşası devam eden caminin 4 minaresi yükselmeye başladı
24-02-2022 12:14
İstanbul

İbadete açıldığında Sarıyer Büyükdere'den Yıldız Hamidiye Camisi'ne derece anne arterdeki ortak tane şişman cami olacak Barbaros Hayrettin Paşa Camisi, mestur ve belirgin alanlarıyla bütün 20 bin kişiyi alabilecek.

Levent Camii Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Barbaros Hayrettin Paşa'nın askerlerinin terbiye dalında meydana getirilen cami inşaatına 3 Temmuz 2020'de başladıklarını hatırlattı.

Caminin sert inşaatını bitirdiklerini tamlayan Külünk, çalışmalarla ilgilendiren şunları anlattı:

"Şadırvan avlusunun sütunları, mecmua başlıkları, bilezikleri takıldı. Avludaki kubbelerimizin betonarmesi bitti. Kurşunlaması bitiyor, birkaç kümbet kaldı. Dış savaş piyasası şümul taşları milimetrik ölçülerde kesilerek hazırlandı. Çok aceleci halde montajına başlanacak. Minarelerin birisi bitti, gayrı ikisi yüzdelik 70 civarında, sonuç ortak minaremiz de yüzdelik 50 yöresinde bitti. Minare külahlarının yapımına avluda bitmeme ediyoruz. Külahların kurşunlarını kaplayacağız. İki zerre biçiminde yapacağız. Minarelerimizin hesabına koyacağız. Külahlar yerleştikten sonraları da minare alemlerini hesabına takmış olacağız."

Bu sene ibadete açılacak

Külünk, yapım çalışmalarına 125 nefis insanoğlu kuvvetiyle bitmeme ettiklerini, başkaca Konya, Kütahya ve İzmit'teki 10'a DOĞRU atölyede taş ve mermer kesildiğini, fayans ve ahşap işlerinin yapıldığını söyledi.

Cami inşaatında baş döndürücü derin ortak emek vermek yürütüldüğünü özetleyen Külünk, "Söz verdiğimiz kabilinden 2022'de camimizi ibadete açacağız. Çünkü bu ortak gerekseme projesi. Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'ni, alana bu manada baş döndürücü ağırbaşlı işlev verecek ortak plan bulunduğunun idraki zarfında hazırlamaya hız ediyoruz." dedi.

Külünk, Büyük Çamlıca Camisi'nden sonraları bu camide de işlev vermeye hız ettiklerini belirterek, dünkü yapılanın evvelkinden farklı, bugünün teknolojisine makul olması gerektiği kanaatiyle akım ederek, Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nde de Büyük Çamlıca Camisi'nde bulunduğu kabilinden ilklerin arazi alacağını söyledi.

Camide değişik bölümler, bölgeler olacağını dile getiren Külünk, "Hem yazımızda, hem süslememizde göreceğiz. Burası Barbaros Hayrettin Paşa'nın hesabına ithaf edilmiş bulunduğu düşüncesince bahir ve denizci ağırlıklı ortak plan bulunduğunun ip uçlarını vereyim. Bittikten sonraları bunu, halımızda da ajur detaylarımızda da tezyin detaylarımızda da sıkmadan, yormadan hissettirmeye hız edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Külünk, 30'a DOĞRU beceri ekiple projeyi yürüttüklerini, bu yılı aşmadan camiyi ibadete açacaklarını laflarına ekledi.

Rakamlarla Barbaros Hayrettin Paşa Camisi

İhale bedeli 159 milyon 738 bin teklik bulunan cami, 7 bin metrekarelik meydan üstünde yükseliyor.

Kapalı ve belirgin alanlarıyla bütün 20 bin insanoğlu kapasiteli olacak cami, alışılmış mimarlık özelliklere sahip. Mimarisinde Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camisi'nden öykünülen caminin inşasında, çağcıl yapım teknikleri kullanılıyor.

Depreme metanet hedefiyle İstanbul düşüncesince öngörülen sarsıntı katsayısının üstündeki ortak bedel dikkate alınarak duruk projeleri hazırlanmakta bulunan caminin mestur ve belirgin kısımları, gerektiğinde sarsıntı toplantı piyasası şekilde kullanılacak.

Camide 900 araçlık 4 kıvrık park bulunacak. Ana kubbesinin çapı 23, yüksekliği de 44 mt. olacak camideki 4 minareden 2'si 66, 2'si de 77 mt. boyunda düz yazı edilecek.

İçinde 9 asansörün de bulunacağı camide, 2 de baş döndürücü gayeli mağaza arazi alacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler