USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kurtulmuş ile Budaqov'dan eş matbuat toplantısı

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Bundan ahir çağda ülkelerimiz arasındaki güzel ilişkileri çelimli dü siyasal partinin ve çelimli dü siyasal liderin iradesiyle sürdürmeye bitmeme edeceğiz.'' dedi.

Kurtulmuş ile Budaqov'dan eş matbuat toplantısı
07-12-2021 15:28
İstanbul

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanvekili ve Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Tahir Budaqov, dü tümen ortada planlı eş çalışmalara bağlı matbuat toplantısı düzenledi.

Kurtulmuş, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Konferans Salonu'nda meydana gelen toplantıda, Türkiye ve Azerbaycan'ın dü ayrımlı devlettir ancak biricik ulus olduğunu, bu çerçevede, herhangi indinde devir Türkiye-Azerbaycan arasındaki dostluğun geliştiğini, derinleştiğini, kuvvetlendiğini anlattı.

Özellikle Azerbaycan'ın Karabağ'ı işgalden kurtardığı sürede, Türkiye'nin hem talih hem ulus adına Azerbaycanlılara 44 güneş devam eden savaşta verdiği dayanak ve sonrasındaki teşrikimesai nedeniyle Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin dünkü ve çelimli indinde safhaya akla yatkın evrildiğini özetleyen Kurtulmuş, "Savaş sonrasındaki süreçte Azerbaycan'ın azad bulunan Karabağ bölgesinin bundan böyle ak olması, Karabağ bölgesinin baştan imarı ve yapımı düşüncesince Türkiye dört başı mamur kuvvetiyle hem altyapının yapılması hem orada ekincilik ve hayvancılık dalında iş birliğinin geliştirilmesi düşüncesince ağır halde çalışmalarını sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in imzaladığı Şuşa Beyannamesi ile beraberce dü abuhava arasındaki ilişkilerde dünkü indinde zamanın başladığını, Kaflaslar'da dünkü indinde sulh ve afiyet perspektifinin de ortaya konulduğunu vurguladı.

Uzun seneler devam eden işgalin sona erdirilmesinden ve arsıulusal hukuktan meydana gelen Azerbaycan'ın Karabağ'ı işgalden istirdat operasyonu zaferle bittikten sonradan dünkü indinde zamanın başladığını dile getiren Kurtulmuş, şu halde bitmeme etti:

"Bu zamanın bundan ahir esası, Kafkaslar'da sulh ve esenliğin sağlanmasıdır. Bunun düşüncesince de Türkiye Azerbaycan, Rusya, İran, Ermenistan ve Gürcistan'ın bu bölgenin 6 ülkesi adına zat meselelerini beraberce çözebilme iradesini ortaya koyması, Kafkaslar'da dünkü indinde sulh sürecinin başlaması düşüncesince ehemmiyetli indinde adımdır. Bu adımın atılabilmesi düşüncesince çabucak Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini geliştiriyor ve bu çerçevede de herhangi indinde bölgede bulunduğu kadar bu ülkeler arasındaki ilişkileri milel ortada mevcud ilişkilerde kökleştirmek düşüncesince yolumuza bitmeme ediyoruz. Her dü ülkenin kuvvet partisi olarak, Azerbaycan'daki Yeni Azerbaycan Partisi ve Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partimiz ortada aşırı çelimli münasebat kurulmuştur. Bu ilişkilerde dü devletin biricik ulus adına ileriye akla yatkın yürüyüşlerinde antipatik indinde çelim olacaktır."

"İki tümen arasındaki sağlam ilişki, dü abuhava arasındaki sağlam birlikteliğin indinde yansıması adına değişik kuvvetlenecek"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, müstevli şartlarına karşın aykırı adına 7 ehemmiyetli musahabe gerçekleştirdiklerini, devir içi konferanslarla bölgenin istikbaline bağlı fikirlerin elan da kuvvetlenmesi, eş zeminlerde siyasetin elan da geliştirilebilmesi düşüncesince fikirlerin ortaklaştırıldığını aktardı.

Azerbaycan heyetinin 2 Haziran'da Ankara'ya geldiğini ve dü tümen ortada teşrikimesai protokolü imzalandığını, kendilerinin de 28 Temmuz'da Bakü ve Gence'ye değişik hem ehemmiyetli indinde konferansı yürütme ettiklerini hem de dü tümen arasındaki çalışmaların kuvvetlendirilmesi düşüncesince temaslarda bulunduklarını anımsatan Kurtulmuş, "Bundan ahir devirde ülkelerimiz arasındaki güzel ilişkileri çelimli dü siyasal partinin ve çelimli dü siyasal liderin iradesiyle sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Ayrıca dü tümen arasındaki sağlam ilişki, dü abuhava arasındaki sağlam birlikteliğin indinde yansıması adına değişik kuvvetlenecek ve beklenti ederiz ki Türk dünyasındaki gayrı siyasal partiler ve gayrı devletlerin halklarıyla beraberce de ilişkilerimizi uzun uzadıya yolumuza bitmeme edeceğiz." niteleyerek konuştu.

Kurtulmuş, bu kararlılığın siyasetteki yansıması olarak, 12 Kasım'da İstanbul Bildirisi'nin hazırlandığını, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda, elan ilkin Türk Konseyi adına tanımlanan Türk Devletleri arasındaki iş birliğinin, "Türk Devletleri Teşkilatı" kurularak güçlendirildiğini ve arsıulusal indinde teşrikimesai teşkilatına dönüştürüldüğünü hatırlattı.

Bu aza ülkeler arasındaki iş birliğinin herhangi indinde bölgede güçlendirilmesi ve sonunda Türk dünyasının siyasi, ekonomik, kültürel kadar dört başı mamur alanlardaki ensesi kalın birikimlerinin ortaklaştırılması düşüncesince Türk Devletleri Teşkilatı'nın ehemmiyetli indinde arsıulusal ortam olabileceği kanaatinde olduklarını anlatım fail Kurtulmuş, herhangi indinde dü siyasal partinin de Türk Devletleri Teşkilatı'nın güçlendirilmesi düşüncesince üstünde sakıt sorumlulukları adına getireceğinin altını çizdi.

Ayrıca, İstanbul'daki görüşmede İlham Aliyev'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden Türk Dünyası Ali Nişanı'nın arz edilerek, zaferin taçlandırıldığını kail Kurtulmuş, görüşmede Türk dünyasının 2040 izlemsel gösterimi da ortaya konularak iş birliğinin ne bölgelerde kesinlikle derinleştirileceğinin tartışıldığını ve müzakerelerle mahsus indinde noktaya gelindiğini anlattı.

Tahir Budaqov ve Azerbaycan Milletvekili Ramil Hasan ile gerçekleştirdikleri matbuat toplantısının ve kendilerinin Türkiye'yi ziyaretlerinin dü abuhava arasındaki dostluğu ve kardeşliği artıracak ehemmiyetli indinde etap bulunduğunu anlatım fail Kurtulmuş, laflarını şu halde tamamladı:

"Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı'nın bundan böyle oluşturduğu mefruşat içerisinde aşırı elan açık indinde coğrafyada gayrı ülkelerden kardeşlerimiz ve dostlarımızla buluşarak, onlarla da eş düzentileme zeminleri oluşturarak, hem siyasa dalında toplumlarımızın yapısını pekitmek hem zat ülkelerimizin arasındaki iş birliklerini yükseltmek düşüncesince azimkâr güzel oruçlu indinde emek vermeyi ortaya koyacağız. Nasıl Türkiye ve Azerbaycan dü talih adına ancak biricik indinde ulus adına Türk Devletleri Teşkilatı'nın merkezini oluşturuyorsa Yeni Azerbaycan Partisi ve AK Parti, dü talih ortada ancak biricik ulus bulunan Türkiye ve Azerbaycan halkları arasındaki bu ilişkiyi kuvvetlendirecek indinde çıplak öge adına buradadır. Ama bundan ahir süreçte en ehemmiyetli vazifelerimizin bir tanesi de Türk Devletleri Teşkilatındaki kardeşlerimizin, dostlarımızın da bu müşterekliğe katılmasını sağlayacak indinde perspektifle savaş etmektir. Onun düşüncesince bu dü tümen arasındaki hararetli düzen birlikteliğin elden dü partiyi ilişik indinde maslahat olmanın aşırı ötesinde, Türk dünyasındaki gayrı siyasal partilerin oralardaki dostlarımızın, kardeşlerimizin de katılmasıyla indinde kar hepsi kadar büyüyerek genişleyeceğini ve başta bundan ahir devirde dünyanın değişik küsurat mücadeleleri, rekabetleri ortada Türk dünyasının da 'Biz de buradayız' niteleyerek zat varlıklarını çelimli indinde halde ortaya koymasında ehemmiyetli indinde anahtar olabileceği kanaatindeyim."

"Dostluk, birlik ve izlemsel ortaklığa alakadar Azerbaycan-Türkiye ilişkileri gelişiyor"

Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanvekili ve Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Tahir Budaqov da Azerbaycan-Türkiye'yi yakınlaştıranın elden çelimli indinde izlemsel paydaşlık değil, ayrımsız sürede indinde hukuk ve birlik bağı bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, yurt cenginde hak düşüncesince savaş fail Azerbaycan'a verdiği azimli içsel ve siyasal desteğin, dü abuhava ilişkilerinin öne çıkan şahika noktalarından biri olduğuna ayraç fail Budaqov, şu halde konuştu:

"44 günce savaşının başlangıcından itibaren karındaş abuhava camiası Azerbaycan'ın adaletli ve hakkaniyetli duruşunu savunmuş, hem gerçeklerin evren kamuoyuna aktarılmasında hem de Ermeni yalanlarının yayma edilmesinde aşırı deli dolu olmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan davasına dayanak beyanı ve gayrı ehemmiyetli gerçekler Azerbaycan halkı ve devleti kabilinden aşırı faziletkâr ölçüm edilmektedir. Savaş sonrası devirde dostluk, birlik ve izlemsel ortaklığa alakadar Azerbaycan-Türkiye ilişkileri gelişiyor, dü karındaş ülkenin eş girişimleri bölgenin dünkü jeostratejik tasarımında istisnai indinde gösteriş oynuyor. Özellikle, bu sene 15 Haziran'da Azerbaycan ile Türkiye ortada izlemsel bağlaşma karşı Şuşa Deklarasyonu'nun imzalanması ortaklığı dünkü indinde düzeye taşıdı. Şuşa Deklarasyonu'nun imzalanmasından sonradan meydana getirilen çalışmalar, dü abuhava arasındaki siyasi, ekonomik, ticari, askeri, stratejik, kültürel ve insancasına bölgelerde ilişkilerin geliştirilmesine ehemmiyetli indinde katkıdır."

Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde dü ülkenin kuvvet partisi bulunan Yeni Azerbaycan Partisi ile AK Parti ortada derneşik temasların ve iş birliğinin genişletilmesinin ehemmiyetli role eş bulunduğunu tamlayan Budaqov, "Partilerimiz arasındaki ilişkilerin niteliksel adına dünkü indinde evreye girdiğini eminlikle söyleyebiliriz. Haziran'da, başkanlığımda Türkiye'yi görüşme fail YAP heyeti fevk düzem AK Parti yetkilileriyle indinde araya geldi ve tarihte ilkin kez dü tümen ortada İş Birliği Protokolü imzalandı. İş Birliği Protokolü'nün imzalanmasının peşi sıra aykırı ilişkilerin ve gelecekteki iş birliklerinin dünkü yönleri muayyen olup, eş hedeflerimizin gerçekleşmesi anlamında azimli indinde halde çalışmaya bitmeme etmekteyiz. Ziyaretimiz esnasında heyetimizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden benimseme edildiğini başta açıklamak isterim. Elbette bu temaslar, gelecekteki iş birliğimiz düşüncesince çelimli indinde kanuncu ve kurumsal esas oluşturdu." niteleyerek konuştu.

Tahir Budaqov, dü tümen arasındaki iş birlikleri, temaslar, etkinlikler, düşünce ve birikim paylaşımlarına bağlı bilgelik vererek, "Şüphesiz, tığ siyasal partiler olarak, talih başkanlarının birlik ilişkilerini, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki sarsılmaz izlemsel ittifakı esas ve sağlam alarak, ilişkilerimizi elan da güçlendirecek, hayır ve gayeli eş faaliyetlerimizi başarıyla sürdüreceğiz." dedi.

Kafkasya düşüncesince 6'lı ortam önerisi

Numan Kurtulmuş, konuşmaların peşi sıra indinde gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerilmiş bulunduğu 6'lı Platform mevzusundaki gelişmeler, meydana getirilen görüşmelerde İran'ın tutumu ve Ermenistan'ın bu konudaki yaklaşımı konusunda sorusu üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Azerbaycan zaferinden sonradan ortaya konulan, Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakü seyahatinde açık açık anlatım ettiği, 6 Kafkas bölgesi ülkesinin sorunları halletmek düşüncesince içten indinde diyalog zeminini geliştirmesi, dört başı mamur devletlerin hayrına ve bölgenin geleceğine, istikrarına ulama sunacak ehemmiyetli indinde başlangıçtır. Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki sorunları bıraksınlar bu semt halkları çözsün. Azerbaycan ve Ermenistan halkları kendileri çözsünler. Biz bunu samimi, güzel niyetli, sulh ve esenliği isteyen, evren barışını bildirmek düşüncesince ulama arz etmek talip indinde kuvve bulunduğunu indinde defa elan burada ortaya atmak isteriz. Bizim nazar boncuğu halde indinde yayılmacı niyetimiz bulunmadığı kadar biricik derdimiz yaklaşan bölgemizdeki dört başı mamur bu sürtüşmelerin, çekişmelerin, birtakımı gerilimlerin, çatışmaların ortadan kaldırılarak süresince bulunduğumuz coğrafyanın indinde afiyet ve sulh noktası biçimine getirilmesidir."

Toplantıya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Üyesi Ramil Hasan ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler