USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kurtulmuş: Hükümet pahalılık dair muktezi tedbirleri kabul etmek düşüncesince kesintisiz çalışıyor

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, "Enflasyon artışının Türkiye ekonomisi, başta vatandaşımızın üstündeki etkilerinin farkındayız. Hükümet lazım tedbirleri kabul etmek düşüncesince kesintisiz çalışıyor." dedi.

Kurtulmuş: Hükümet pahalılık dair muktezi tedbirleri kabul etmek düşüncesince kesintisiz çalışıyor
28-06-2022 23:02
TBMM

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, "Enflasyon artışının Türkiye ekonomisi, ilkin vatandaşımızın üstündeki etkilerinin farkındayız. Hükümet muktezi tedbirleri kabul kılmak düşüncesince kesintisiz çalışıyor." dedi.

Kurtulmuş, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin hepsi üstündeki görüşmelerde AK Parti Grubu hesabına gır aldı.

Dünya ekonomisinin, Kovid-19 salgını dolayısıyla uzun uzun süredir huzur kez karşılaşılan asıl belirsizlikler, çelimli kaoslar ve krizlerle karşıya kaldığını kail Kurtulmuş, yaşanmış bulunan sürecin mutlak kazançlı değil bire nezdinde sürede siyasi, toplumsal ve askeri DOĞRU değişimleri de gündeme getirdiğini dile getirdi.

Ocak 2020'den itibaren global ekonominin rastgele nezdinde sahasını etkileyen gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Kurtulmuş, tedbir zincirlerinin kırılmasının ve buna dair şekilde mal fiyatlarındaki faziletli artışın halis muhlis evren ekonomilerini hasiyet dibine almış bulunduğu nezdinde dönemden geçildiğini tabir etti.

Enerji ve besin tutarları ile geçmiş hizmet ve navlun fiyatlarındaki dehşet yükselişlerin, evren ekonomisinde asıl değer artışlarına illet bulunduğunu tamlayan Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın yarattığı krizin, evren piyasalarında ilkin erke ve besin fiyatlarındaki artışı körükleyen asliye nedenlerden bulunduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin, Ukrayna ve Rusya'ya ilgilendiren tahılların evren piyasalarına çıkabilmesi düşüncesince sakıncasız nezdinde geçenek oluşturulması dair üstüne sakıt emek harcamayı inceden inceye hesabına getirdiğine ayraç etti.

"Güçlü bulunduğunu zannettiğimiz ekonomilerde üstelik dinginlik riski ortaya çıktı"

Son 35-40 senenin en faziletli global enflasyonuyla huzur karşıya kalındığına dikkati çekici Kurtulmuş, "Yaklaşık yüzdelik 6,7'lik pahalılık evren ekonomisinin on seneler süresince karşılaşmadığı sonuç adım faziletli nezdinde numara fazladan buna koşut şekilde Amerika de karışma edinmek neredeyse çelimli bulunduğunu zannettiğimiz ekonomilerde üstelik dinginlik riskinin ortaya çıkmış bulunduğu ve bu konuların konuşulmakta bulunduğunu görüyoruz." dedi.

Bu dönemle baş başa nezdinde gerçeğin hâlâ yakından gözlemlendiğine ayraç fail Kurtulmuş, şu biçimde konuştu:

"Artık evren ekonomisi, millî ekonomiler ile aşırı iç içe geçmiş, hayattaki rastgele nezdinde yerdeki kazançlı gelişme, dünyanın halis muhlis yurtlarını ve halis muhlis ekonomilerini etkisinde bırakır bir vaziyete gelmiştir. Bu açıdan Rusya'ya meydana getirilen yaptırımların da evren ekonomisindeki bu aksi gelişimleri görülmedik asıl biçimde etkileyen nezdinde işlev yürütme ettiğini rastgele nezdinde daim bu arada görüyoruz. Yine halis muhlis bunların kararı şekilde global ekonomide maatteessüf asıl nezdinde yavaşlama ortaya çıktı. 2022 düşüncesince global ekonomideki gelişme yüzdelik 4,5'ten yüzdelik 3 seviyelerine indirildi. Bu gelişmelerin dünyada rastgele nezdinde ekonomiyi tesiri altında bırakmaması belkili değildi. Hiç elbette Türkiye de bundan etkilendi."

Bu süreçte Türkiye ekonomisinde 3 asliye bölgede inceden inceye çalıştıklarını özetleyen Kurtulmuş, şu biçimde bitmeme etti:

"Aralık 2021'den itibaren dövizde ortaya çıkan dehşet oynaklık ve yükselişin, dolarizasyonun dengelenerek, Türk parasının özendirilerek bunun nezdinde biçimde önlenmesi ile alakadar emekleri hükümet sürdürmektedir. Enflasyon artışının Türkiye ekonomisi, ilkin vatandaşımızın üstündeki etkilerinin farkındayız. Hükümet muktezi tedbirleri kabul kılmak düşüncesince kesintisiz çalışmaktadır. Bu amaçla kısa, ılımlı ve derinliğine vadede alınacak tedbirlerin rastgele nezdinde bir tanesi ayrıntılı şekilde çalışılmakta ve bunların tutum üstündeki etkilerinin nezdinde an evvela ortadan kaldırılması düşüncesince uğraş verilmektedir. Bu çerçevede ilkin pandemi hemen sonra ortaya çıkan süreçte gıdada, enerjide ve ev dalında bildirme güvenliğini artıracak ve sonunda istihsal maliyetlerini de düşürerek ılımlı vadede enflasyonun etkilerini azaltacak çalışmalarının üstünde yoğunlaşılmaktadır. Yine derinliğine vadeli enflasyonun etkilerini düşürmek düşüncesince ek kıymeti faziletli alanlar özendirilmekte, buradaki çalışmalara odaklanılmakta ve ilkin Ar-Ge ve evcil istihsal desteklenmeye çalışılmaktadır."

Vatandaşın alıntı gücündeki eksilme ve gerilemeye de yer veren Kurtulmuş, "Hükümet, ters ve çakılı gelirlilerin alıntı enerjisini artırabilmek düşüncesince bazı tedbirleri almaktadır. mesela hâlâ esbak kabin toplantısından sonraları Sayın Cumhurbaşkanımız, yurttaşlarımızın alıntı enerjisini müspet biçimde aşılamak düşüncesince iştirakçi ve görevli emeklilerine ve çalışanlarına başkaca minimal ücretle hayatlarını idame yol açmak yerinde olanlara yapılacak çalışmalardan bahsetmiş ve önümüzdeki biraz güneş içinde bu rastgele nezdinde dü alandaki yurttaşlarımıza da ücretlerindeki iyileştirilme ile alıntı güçlerini yukarıya çıkartacak icraat gerçekleşecektir." ifadelerini kullandı.

"Dünyada nice tutum ek bütçe ika gereği duydu"

Kurtulmuş, değer değişmelerine koşut şekilde dünyada nice ekonominin ek bütçe ika gereği duyduğunu belirterek, Almanya, Finlandiya, Güney Kore ve Japonya'yı kalıp verdi. Brent yer yağı fiyatlarındaki artışa dikkati çekici Kurtulmuş, Türkiye'nin petrolü ve doğalgazı bulunan nezdinde diyar olmadığını, bu açıdan bütçeyi düzeltilmiş kılmak zorunda kalındığını söyledi.

Enflasyon karşısında vatandaşları ezdirmemek düşüncesince hakeza nezdinde bütçe ayarlamasına gidildiğini özetleyen Kurtulmuş, "Bu ek bütçe vatandaşlarımıza, ters ve ılımlı gelirli vatandaşlarımıza, madun dirimlik gruplarına direkt doğruya yapılacak bulunan desteklerin karşılanabilmesi, akçalanmış edilmesi düşüncesince TBMM'ye getirilen nezdinde bütçedir, Meclis'ten bu mevzuda icazet arzu edilmektedir." diyerek konuştu.

Bu ek bütçenin nereden karşılanacağına dair Kurtulmuş, "Bu bütçenin tamamı; tek biçimde vatandaşımıza arttırma mevhibe konulmadan, vatandaşımızın mevhibe miktarlarını artırmadan, çelimli büyümenin getirdiği mevhibe miktarlarındaki artışlarla karşılanacaktır. Ayrıca 'Ek bütçenin ne kadarı faize gidiyor?' sorusu da geliyor. Bu ek bütçenin hemen yüzdelik 8,3'ü faize gidiyor." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, "Bu hükümetin bütçe ve ek bütçe üstündeki asliye görüşü; Türkiye'nin anne istikameti bulunan 'Yeniden Güçlü Büyük Türkiye' istikametinden ayrılmadan çabuk nezdinde biçimde yürümesini sağlamaktır." dedi.

"İlave 5 milyonluk istihdamla Türkiye pandemi öncesindeki seviyelere gene arka döndü"

2022'nin huzur çeyreğinde ekonominin yüzdelik 7,3 büyüdüğünü, mecmu ihracatın 248 bilyon teklik bulunduğunu bu rakamla baş başa Türkiye'nin hayattaki global ticaretin yüzdelik biri seviyesine çıktığını hatırlatan Kurtulmuş, "İftihar edeceğimiz nezdinde levha da; asıl pandemi şartlarına karşın mecmu istihdamın 30,4 milyona çıkarak arttırma 5 milyonluk istihdamla Türkiye'nin pandemi öncesindeki seviyelere gene arka dönmüş olmasıdır. Bu OECD rakamıdır." diyerek konuştu.

"Türkiye, pandemi şartlarında ve evren ekonomisindeki halis muhlis asıl koşullara karşın özlük yer yağı ve saf gazını kontrol kararlılığını sürdürmektedir ve sürdürecektir." diyen Kurtulmuş, hemen Karadeniz'deki 540 bilyon metreküplük doğalgaz rezervi, Adana'da mevcut yer yağı rezervi, Doğu Akdeniz'de bulacağı yer yağı ve doğalgazlarla Türkiye'nin düzem yükselteceğini söyledi.

"NATO üyesi edinmek istiyorsa bu beyler, evvela teröre verdikleri desteği kesecekler"

Türkiye'nin terörle mücadelesindeki kararlılığın, destani nezdinde denge bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Sadece Türkiye'yi tasalı fail yıldırı örgütleri değil, hayattaki yıldırı örgütlerinin tamamı, ensesi kalın, dünyanın kodamanları ve dünyanın egemenleri kabilinden desteklenmektedir. Bir an için, bu yıldırı örgütlerine tabanca verilmediğini, geçmiş hizmet dayanak verilmediğini, duyum desteği verilmediğini, politik dayanak verilmediğini düşünün, dünyada biricik yıldırı örgütü nezdinde hafta ayakta kalamaz. Şimdi Türkiye, NATO üyesi olarak, 70 senedir NATO'nun asıl yükünü ve kahrını çekici nezdinde diyar şekilde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya namzetlik sürecinde elindeki bu kozu hemen nezdinde ceviz şekilde değil, özlük tezlerini dünyaya beyan kılmak düşüncesince sonuna genişliğinde kullanacaktır. Çok belirgin söylüyorum; tığ sahamızda Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde ve bölgedeki öbür devletlerde kimin ne örgütlere tabanca verdiğini, özlük ülkelerinin başkentlerini bu yıldırı gruplarının ne politik yaymaca piyasası durumuna getirdiklerini aşırı dobra biliyoruz. Dolayısıyla NATO üyesi edinmek istiyorsa bu beyler, evvela teröre verdikleri desteği kesecekler ve Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını destekleyeceklerdir."

Bir bambaşka başarının ise Adalar Denizi üstündeki hukuk bulunduğunu kail Kurtulmuş, "Türkiye tek biçimde nezdinde oldubittiye icazet etmeden Yunanistan'daki adaların silahlandırılmasına izleyici kalmayacak, Türkiye'nin Adalar Denizi'ndeki haklarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'mizin haklarından da tek biçimde vazgeçmeyecek, sonuna genişliğinde gidecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Neo emperyalizmin dünkü taktiklerinden birinin "vekalet verdikleri örgütler üstünden vekalet savaşları yürütmek" bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Görüyoruz bunun acısını. Şimdi anca anlaşılıyor ki; vekil örgütlere ekleyerek hayattaki kimi yayılmacı ülkeler, vekil ülkeleri ortaya sürmeye çalışıyorlar." dedi.

"Adalar Denizi'nde nezdinde oldubittinin gerçekleşmesine Türkiye şekilde icazet etmeyeceğiz"

Yunanistan ile sorunları barışçıl nezdinde biçimde halletmek istediklerini tamlayan Kurtulmuş, "Şimdiye genişliğinde bulunduğu kabilinden bambaşka devletlerin sırtlarını sıvazlayarak Yunanistan'ı öne sürmelerine evvela Yunanlı siyasetçiler icazet etmemelidirler. Ukrayna'nın durumunun ne bulunduğu ortadadır." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Yunanistan'ın gayri askeri statüdeki 23 adanın 16'sını silahlandırdığını dediğini belirterek, "Sayın Kurtulmuş, 'Adalar Denizi'ndeki başarımızdan övünüyorum' dedi. Bu, bizim değil ancak AK Parti milletvekillerinin akıllarıyla küçümseme etmektir. Seçim yaklaşınca adaların akıllarına gelmesi ve adalar üstünden ulusal duyguları kaşıyarak oy alacaklarını zannetmesi de aşırı iri nezdinde yanılgıdır." dedi.

Bunun üstüne Kurtulmuş, "Adalar Denizi'nde nezdinde oldubittinin gerçekleşmesine Türkiye şekilde icazet etmeyeceğiz. Bununla alakadar şekilde hem Yunanistan'la çalışmalarımızı, görüşmelerimizi nezdinde yandan sürdürecek nezdinde yandan da buradaki hastalıkların çözülmesi düşüncesince elimizden mevrut gayreti sarfiyat edeceğiz." karşılığını verdi.

Kurtulmuş, Adalar Denizi üstünden nezdinde politik kalem kavgası çıkarmak, bundan çevre seçimde biraz parça oy kabul kılmak kabilinden nezdinde zilletin içinde katiyen olmayacaklarını vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler