USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Küçükbaş efsanevi yetiştiricileri güdücü problemine hal arıyor

Yaklaşık 60 milyon kucak ve keçiyle küçükbaş hayvancılığın ehemmiyetli merkezlerinden bulunan Türkiye'de, yetiştiriciler, minimal tutarı aşan aylık olanaklarına karşın güdücü bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Küçükbaş efsanevi yetiştiricileri güdücü problemine hal arıyor
15-02-2022 12:44
İzmir

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, AA muhabirine, güzeşte senenin kuraklık zımnında ekincilik ve hayvancılık açısından aşırı çetin geçtiğini buna karşın üretime bitmeme ettiklerini, efsanevi sayısında bu süreçte yüzdelik 12 yöresinde ortak çoğalma sağlandığını söyledi.

Hükümetin küçükbaş hayvancılığa verdiği desteklerin yanıtsız kalmadığını tabir fail Çelik, 84 milyon nüfusun besin güvencesini ölçü noktasında yetiştiricilerin kesintisiz demeden çalıştığını anlattı.

Nihat Çelik, Kovid-19 salgınıyla şehirlerden kırsala göçün başladığını, bu sürede küçükbaş hayvancılığa talebin de arttığını dile getirdi.

"Çobanlık kredili ortak cümle durumuna gelsin istiyoruz"

Son zamanlarda hayvancılık sahasının en şişman problemlerinden birinin çoban bulamamak bulunduğunu vurgulayan Çelik, şu şekilde konuştu:

"Hayvancılığa dikkat mevcut ancak sığırtmaç derdi aşırı fazla. Aynı sürede aşırı sayıda aylak insanımız da var. İŞKUR kabilinden herhangi ortak yıl personel alımı oluyor, bu aşırı ehemmiyetli ortak çalışma. Fakat kılıç buna yüzdelik 25 sığırtmaç kontenjanı eklenmesini istiyoruz. Çobanlar da bu imkanlardan faydalansın, çobanlık kamuoyunda bildirme görsün, kredili ortak cümle durumuna gelsin, insanlarımız buna özendirilsin ve bunu yapsın istiyoruz. Gençlere bu mesleği sevdirmemiz lazım. Üreticiler esasen çobanlara güzel nukut da veriyor, şu anda minimal ücretin altında ücret düzlük sığırtmaç yok. Hayvan sayımızı hedeflediğimiz sayıya eriştirme noktasında sığırtmaç eğer olmazsa olmazımız zira sürülerimiz arttıkça sığırtmaç ihtiyacımız da artacaktır."

Ocak yağışları umutlandırdı

Bu şita çarpıcı bulunan boğanak ve ana rahmi muştulu olduğunu, çayır ve meraların yeşillenmesiyle artımlı ortak sayaç geçirmeyi düş ettiklerini kaydeden Çelik, ormanların küçükbaş hayvanların otlatılmasına açılmasını istediklerini kaydetti.

Çelik, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Bu sayede ormanlarımız yangınlardan korunacak, girdi maliyetlerinin artmasıyla yaşanmış bulunan olta açığının kapatılması benzer olacaktır. Otlar yanacağına hayvanat yesin. Destek devletten, istihsal bizden. Pandeminin başlangıcında 45 milyon yöresinde bulunan efsanevi sayımız şu anda 57 milyon bandında. Bizim ithalattan ağız ağıza kurtulmamız düşüncesince yegane sefer küçükbaş hayvancılığın gelişmesi. Cumhurbaşkanımızın desteği herhangi ortak devir yanımızda, hâlâ önceki almadığımız arttırma destek sunar verildi. Bunlar yanıtsız kalmıyor. Biz bu desteklerin hâlâ da artmasını istiyoruz zira küçükbaş hayvancılığa sunulan herhangi ortak dayanak dünya ekonomisine arka dönüyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler