USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Korkutan yeni varyant açıklaması: 'Çok daha yüksek vaka sayısına ulaşılabilir'

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, salgında gelinen sonuç vaziyeti ve dünyada endişeye bozukluk bulunan yeni AY 4.2. varyantına bağlı konuştu.

Korkutan yeni varyant açıklaması: 'Çok daha yüksek vaka sayısına ulaşılabilir'
22-10-2021 09:59
Koronavirüs pandemisi tamamı dünyada tesirini sürdürürken Türkiye'de vaka rakamları 30 binlerde seyrediyor. Uzmanlar değme fırsatta aşının önemine uyanıklık çekerken milyonlarca insanoğlu elan aşı olmadı. İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek salgında akıbet vaziyeti değerlendirirken canlı gruba da aşı çağrısında bulundu. Tükek, yeni varyantın Türkiye'de yüksek olaylara ne olabileceğini belirtirken , dip bakımlarda doluluk gözlemlemediğini belirtti.

“Söylenildiği kabil dip bakımların aşırı dolduğunu gözlemlemiyoruz”

Salgında gelinen akıbet vaziyeti değerlendiren İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Pandemiyle dayalı değişmez müşterek dönemdeyiz şu anda 30 binli rakamların çevresinde dönen müşterek şey. Ekim ayının da ilerlemesi ile bu rakamın artacağını öngörüyorduk fakat şu anda oldukça daha görünürde gidiyor. Vaka sayısında aşırı iri artma görmüyoruz. Dolayısıyla hastanelere yansıyan da müşterek artma yok. Söylenildiği kabil dip bakımların aşırı dolduğu falanca tığ gözlemlemiyoruz. İstanbul yayımcı böyle, Anadolu'da değişik olabilir. Çünkü Anadolu'da birtakım bölgeler beniz binde 500'ü aşmış halde illerimiz var. Tabi vaka sayısı ne denli aşırı olursa dip bakıma revan pestil da o denli oluyor. İzlediğimiz kadarıyla etraflıca müşterek vakitten buyana İstanbul beniz binde 200'ler yöresinde seyrediyor.

Batı illerinde daha da az rakamlar var, camianın garp kesiminde kurallara daha güzel uyulduğu düşüncesince olsa icap vaka sayısında müşterek artma görmüyoruz, değişmez gidiyor. Doğu illerine baktığımız devir hakkıyla beniz binde 500'ü güzeşte illerin bulunduğu ayrıca kızaran illerin de bulunduğunu görüyoruz maalesef. Gerçekten şita aylarında bağlı ortama girildiğinde ve öteki virüslerin de etkisiyle illet artıyor. Ekimin ayının bundan hakeza ortasını da eski durumdayız, şu anne uyarınca baktığımız devir esasta beklediğimiz o karaca tablonun olmadığını da görüyoruz bu bizlere maneviyat veriyor. Tabi bu aşılamadan olabilir. İnsanların müşterek bölümü rahatsızlığı geçirdi, saf bağışıklığı bulunan var, yada bundan hakeza hastalıkla yaşam sürmeyi öğrendik diyebilirim” dedi.

“Bulaşıcılığı aşırı daha yüksek, ülkemize gelmesiyle fenomen değişebilir"

Ortaya çıkan yeni varyantın Türkiye'ye gelmesiyle vaka sayılarının aksi etkilenebileceğini tabir fail Prof. Dr. Tükek, “Ekim ayı esasta vakaların aşırı artacağını beklediğimiz müşterek aydı. Doğu illerini garp illeri kabil yaparsak bu numara aşırı daha alçak çekilebilir. Burada batının doğuyu yakalaması az buçuk daha iri başağrısı oluşturur. Özellikle İstanbul'un işin içerisine girmesiyle vaka sayısı aşırı artabilir. Şu anne denli okullar açıldı, kalabalıklar değme yerde, metrobüsler aşırı komple tek bunama bulunmayan ona karşın bu vaka sayısı aşırı çirkin değil. Daha kötüye masraf mi gidebilir, gitme ihtimali var. Ama bu akıl güya hakeza seyredecek kabil gözüküyor. Ama açıklayan müşterek varyant bulaşıcılığı aşırı daha yüksek onun ülkemize gelmesiyle fenomen değişebilir.

Hele bağlı ortamlarda himayesiz alandayız tek bunama bulunmayan aşırı daha yüksek müşterek vaka sayısına onunla ulaşılabilir. Aslında şu anda apayrı virüs salgınları var, ilgisiz algınlığı virüsleri var, gribal enfeksiyon karşıcı virüsler var. Şu anne denli bunların iri müşterek müstevli yaptığını söyleyemem. Bu mevsimlerde başlıyor en aşırı ekim, kasım, boşluk aylarında maça yapıyor.

Bu zamanlarda aşılanmalarını öneriyoruz zira bu fasıl o salgını yaşayacağız. Geçen sene yaşamadık ama bu sene enflüanza salgını yaşayacağız. Şu anne denli korkulacak kurda değil, değme devir bulunduğu için fark altında gidiyor ama bu artabilir. Bu sene ilk teşrin ayında ayrıca ilkgüz sonlarından itibaren değişik müşterek virüs salgını tamamı Türkiye'yi tesiri dibine aldı. Bakanlık da devir kurnaz açıklama yapıyor. Bu bizim işlerimizi şu biçimde zorlaştırıyor. Her mevrut hastayı tığ güneş tacı kabil eyitmek zorundayız. Ama bunların bir aşırı aksi çıkıyor ve apayrı virüs enfeksiyonu bulunduğu ortaya çıkıyor. Ama bunlar aşırı ağırbaşlı seyretmiyor. Açıklanan rakamlar da belli, dip bakımların dolduğunu dayanıklı doğrulamıyor fakat vilayetler bazında olabilir” ifadelerini kullandı.

“15 ile 30 gözyaşı arası olaylara baktığınız devir yarısını oluşturuyor”

Salgında şu anki sürecin okulların bitmeme etmesine bariyer olmadığına uyanıklık çekici Prof. Dr. Tükek, vaka sayılarının yarısını 15-30 gözyaşı arasının oluşturduğunu tabir ederek laflarını şu biçimde sürdürdü: “MEB ve Sağlık Bakanlığı aşırı benzeyen strateji ediyor. Okulları kapatmanın tek manası yok. Zaten bu biçimde ihtimal de müşterek iki sene daha bitmeme edecek proses o nedenden dolayı bence şu an aşırı güzel gidiyor. Herhangi müşterek biçimde okulların kapatılmasını müstelzim müşterek akıl yok. Bizde de çın manada şu an müşterek vaka görülmüş değil.

Şu anda hastaların iri çoğunluğu 30 gözyaşı altı. 15 ile 30 gözyaşı arası olaylara baktığınız devir yarısını oluşturuyor. Özellikle 50 gözyaşı üstündeki olaylarda pestil bile olsalar aşırı şen atlattıklarını görüyoruz. Özellikle mükemmel aşı olanlar tek dava yaşamadan atlatıyorlar. 15 gözyaşı ile 30 gözyaşı görünürde müşterek duraksama var. Aşılama oranları aşırı düştü o nedenden dolayı aşılamayı istediğimiz seviyeye getirseydik ihtimal 30 binli rakamlar da 20 binin dibine inecekti. Aslında 12-18 ayrıca 12-30 gözyaşı arasının aşılanması dair şu anda tek dava kalmadı. Çok ferah ferah aşı yaptırabilirler.”

Hasibe Karadağ - Alper Suat Tutaşı

 



 

İLGİLİ HABER
Pfizer: Pfizer/BioNTech aşısının 3. düze aktiflik payı yüzdelik 95.6 Pfizer: 'Pfizer/BioNTech aşısının 3. düze aktiflik payı yüzdelik 95.6'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler