USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kooperatiflere dünkü tensikat getiren teklif, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda

Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonundaki görüşmelerine başlandı.

Kooperatiflere dünkü tensikat getiren teklif, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonunda
13-10-2021 13:53
TBMM

Komisyon, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplandı.

Altunyaldız, kökeni asırlar öncesine yaslanan kooperatiflerin sorumluluk, eşitlik, adalet, teavün ve el birliği üzere değerlerin rehberlik etmiş olduğu girişimler kendisine öteki ticari işletmelerden ayrıldığını tabir etti. Kooperatiflerin dünyada 400 milyondan çok insana direkt ve endirekt istihdam sağladığını özetleyen Altunyaldız, kooperatiflerin kazançlı büyüklüğünün elden Avrupa'da 1,5 trilyon avroyu aşarken dünyanın en şişman 300 kooperatifinin bütün cirosunun ise 2 trilyon doları aştığını anlattı.

Günümüzde nice değişik bölgede çalışkanlık yayınlayan kooperatiflerin Türkiye'deki kazançlı etkilerinin de devir geçtikçe arttığını tabir fail Altunyaldız, sürdürülebilir, kompetitif ve başıboş meydan dinamiklerine ahenkli muasır birleşke yaklaşımların, yerel, lehçe ve millî kalkınma düşüncesince sevimsiz kuvvet bulunduğunun altını çizdi. Altunyaldız, Türkiye'de kooperatifçiliğin yerel, lehçe ve millî kalkınma düşüncesince öneminin bilincinde kendisine muasır birlikte yapıya bürünmesi, muasır dünyanın rekabetçilik düzeyine ahenkli halde etkinliğinin artırılmasının, hükümetin rüçhan hedefleri ortada bulunduğunu kaydetti.

"Ekonomide ehemmiyetli birlikte aktör"

İlk imza sahibi kendisine öneri üstünde gır meydan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, birleşke sisteminin ekonominin zarfında ehemmiyetli birlikte oyuncu bulunduğunu belirterek amme yararının sağlanması açısından da ehemmiyetli birlikte balans unsuru bulunduğunu söyledi. Kooperatif teriminin bu ismiyle olmasa da Osmanlı'dan bu yana bulunduğunu vurgulayan Uslu, Türkiye'de tahminî 6 milyon üyesi mevcut birleşke sayısının 60 bin yöresinde bulunduğunu kaydetti.

Uslu, birleşke sayısı çok bulunmasına karşın örgen sayısının ceninisakıt olduğunu, kooperatifçilik kültürünün gelişmediğini aktararak şu halde konuştu:

"Kooperatifçiliğe toplumun, tabanın talebi olması gerekiyor. Bu kanun teklifiyle tabanın talebini ne birlikte birleşke kültürüne dönüştürebiliriz, yaygınlaştırabilirizi ortaya çıkarmaya çalıştık. Çalışmayı yaparken birleşke yöneticilerinden, üyelerinden, birliklerinden görüşler aldık. Sektörün değişik gruplarıyla görüştük. TBMM'de mevcut siyasal öğür gruplarıyla görüştük. Bütün grupların katkıları oldu. Bu katkılarla bu arada sunduğumuz metni sonuncu bir duruma getirdik."

Teklifle ilişik bilim sağlayan Uslu, çoğunluğu bayanlardan oluşan veya avrat alın terini değerlendiren kooperatifler ile çoğunluğu engellilerden oluşan kooperatiflere zait ayrımcılık getirildiğini, bazısı ifa mükellefiyetlerinin kaldırıldığını aktardı.

Uslu, kooperatiflerin şeffaflaştırılmaya çalışıldığını da dile getirerek bilim sistemi kurulacağını, verilerin tutulacağı Kooperatif Bilgi Sistemi'nin Ticaret Bakanlığınca uygulamaya geçirileceğini kaydetti. Bu sayede kooperatiflerin sağlık harcama hesaplarının, dengelem ve kontrolör raporlarının elektronik ortamlarda görülebileceğini tabir fail Uslu, hazirun listelerine erişmenin de elektronik ortamda gerçekleşebileceğini bildirdi.

Uslu, teknolojik gelişmelere akıllıca kendisine kooperatiflerin elektronik ortamda umumi astronomi yapabilmelerinin önünün açılacağını anlatarak ana sözleşmelerinde edinmek kaydıyla kooperatiflerin umumi kurullarını elektronik ortamda yapabileceğini söyledi.

Kooperatiflerin idare ve teftiş oturmuş üyelerinin kalifiye bilgiye ehil olmaları üzere seçildikten sonradan kooperatifçilik eğitimi kabul etme zorunluluğu getirildiğine ayraç fail Uslu, salt mali konuların denetimiyle ilgili kooperatiflerde aut denetimin olacağını aktardı.

Uslu, yukarı fazladan dü devre idare oturmuş üyeliği yapanların, aradan birlikte seçme devri geçmedikçe bu görevlerine de yeniden seçilemeyeceğini bildirdi.

Komisyonda, öneri üstünde görüşmelere bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler