USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 1999 depremi tecrübesiyle Hataylıların yaralarını sarıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, tarz üssü Gölcük bulunan ve tahminî 24 sene geçmiş meydana mevrut Marmara Depremi'nde edindikleri tecrübelerle "asrın felaketi"nden en çok etkilenen illerden Hatay'da yaraları sarıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 1999 depremi tecrübesiyle Hataylıların yaralarını sarıyor
24-02-2023 12:08
Hatay

Hatay'da kurmuş oldukları düğün şehirde AA muhabirine mütekellim Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden itibaren Belediye Başkanı Tahir Büyükakın öncülüğünde ekiplerin sahada bulunduğunu söyledi.

Kocaeli'de 17 Ağustos 1999'da gerçekleşen depreme ayraç fail Aydınlık, "Kocaeli'de o günden bugüne yaşanmış olan tecrübeler depreme karışma düşüncesince organizasyonel binalar açısından ağırbaşlı icraat oldu. Hem oradaki tecrübelerimizi buraya aktarıyoruz bununla beraber burada dersler çıkarıyoruz." dedi.

Sağlık Bakanlığındaki UMKE yapılanmasının geçmiş örneğinin Kocaeli'de yapıldığını tamlayan Aydınlık, bunun yanı esna sivil polis polis maşer kurumlarının afetlere karışma kapasitesinin arttığını, 10'un üstünde fahri kuruluşun şehirde giysi, bakma ve tahaffuz sağlayabilecek yapıları oluşturduğunu anlattı.

Depremden endamsız müddette bilgili olduklarını ve Kocaeli'deki bu kuruluşlarla irtibata geçtiklerini anlatım fail Aydınlık, "Hem sahamızda bununla beraber başka kentlerde yaşanabilecek bu cins afetler düşüncesince hazırlamış olduğumuz hareket tırını, iaşe, ibate için, nan yapan, aşındırmak çıkaran tırlarımızı alana irsal ettik. Muhtarlık Dairemizin 'A takımı' diyerek beraberinde kadrosu var. Onları da alana irsal ettik." diyerek konuştu.

Aydınlık, alanda normalleşmeyi sağlayacak icraat düşüncesince tahminî 700 personel, 250'ye benzeyen anahtar ve ekipmanla işlev vermeye bitmeme ettiklerini söyledi.

Çalışmalar AFAD koordinasyonunda yapılıyor

Bu emekleri AFAD koordinasyonunda yaptıklarını dile getiren Aydınlık, bu kurumun bölgedeki yetkilileri ve eş güdümcü valilerin emirleri çerçevesinde faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini anlatım etti.

Arama istirdat faaliyetlerinde enkazlardan 82 ferdin kurtarılmasını sağladıklarını tamlayan Aydınlık, şu şekilde konuştu:

"Şu an düşüncesince burada 1200'ü çok depremzedemiz durma ediyor. İçinde bulunduğumuz düğün şehrin dört başı mamur olanakları 3-4 kasıntı ve yapı çeşidinden gideriliyor. Kocaeli Eczacı Odası, depremin bulunduğu günden itibaren tamamı hastalar, süreğen hastalığı olanların ilaçlarını gerçekleştirme kılmak vasıtasıyla İngiliz merkezli Pakistan menşeli fahri doktorların çalışmış bulunduğu revirde yazılan ilaçları da gerçekleştirme ederek beyaban eczanesi faaliyetini sürdürüyor. Burası adeta önemsiz beraberinde belde gibi. Duş alanlarının, tuvaletlerin hıfzıssıhha koşulları sağlanıyor. Buraya mevrut Kocaeli Berberler Odası, arzu edenlerin saçını parasız yülüme etti. Çadır şehirde depremzedelere aşındırmak verici tırımız çorba dağıtmaya bitmeme etmekle baş başa itidalli vadede buraya işlev verecek beraberinde aşevine dönüştü, yemekhanesini de kurduk."

Milli Eğitim Bakanlığının düğün şehirde mütalaa merkezi açtığını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının "Sosyal Market" uygulamasını sürdürdüğünü özetleyen Aydınlık, kurmuş oldukları dü çamaşırhaneden birinde 14 çamaşır makinesi ile 5 kurutma makinesi, diğerinde ise 14 çamaşır makinesi ve 6 kurutma makinesi bulunduğunu dile getirdi.

"Konteyner hastanenin konteynerlerinin kurulumu bayılmak üzere"

Hasan Aydınlık, halihazırda 38 abdesthane ve 29 duş alanıyla konteynerde işlev verdiklerini, otopark bahçeler ve harbilik ekiplerinin düğün kenti saatlik kontrollerle temizlediklerini belirtti.

Gebze Belediyesinin koordinasyonunda şehirde çöplerin toplandığını, depremden sonradan oluşabilecek müstevli riskine erinç ilaçlamanın da bu belediyenin koordinasyonunda sürdürüldüğünü özetleyen Aydınlık, şunları kaydetti:

"Büyükşehir Belediyemiz kendisine alanda itidalli vadede acemi sayrılarevi yapılana denli işlev vereceğini düşündüğümüz 54 yataklı, süresince ameliyathanesi, 2 doğumhanesi, koyu bakımı, acili, 2 diş polikliniğinin olduğu, 8 polikliniğin sabah akşam işlev verdiği, bunun 4'ü anne arka branşlar; dahiliye, çocuk, umumi cerrahi ve avrat doğum. Diğerleri değişimle hareket sonrası oluşuk psikiyatrik problemleri de karşılayabilecek psikiyatri, ortopedi, sinir bilimi uzmanlarının ve göz, kardiyoloji denli branşların ihtiyaca mucibince değişimle sabah akşam işlev verebileceği bölümler olacak. Şu anda taşımalık hastanenin konteynerlerinin kurulumu bayılmak üzere. 10 güne denli da içinin tıbbi cihazları sona erer diyerek umuyoruz. Ona mucibince planlamamızı yaptık, o da beyaban şartlarında beraberinde sayrılarevi ve afiyet hizmetinden elan ikrar edilebilmektedir yataklı vagon vagon hizmetin de verildiği sayrılarevi hizmeti olacak. Yine bire beraberinde alanda 450 kapasiteli taşımalık site kurulumu başladı, konteynerler 3 gündür peyderpey geliyor. O taşımalık kentimiz de kurulduğunda orada beraberinde belde durumunda olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler