USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Antalya Diplomasi Forumu toplantıları Davos toplantılarını geçmiştir

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Antalya Diplomasi Forumu'nun türlü görüşlerin ortaya konduğu müşterek ortam olduğuna dikkati çekerek, "Haksızlıklara ilaç hatırlamak düşüncesince halis muhlis bunları konuşturabilmek, diplomasiyi çalıştırabilmek ehemmiyetli müşterek başarıdır

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Antalya Diplomasi Forumu toplantıları Davos toplantılarını geçmiştir
13-03-2022 11:46
Antalya

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu ve Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde planlı Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) bağlı izlenimlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ilkin kazanmak az daha ADF'ye önderlik fail ve yardım sunan herkesi kutlama fail Tatar, kültürün, tarihin, turizmin birleştiği, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesiştiği müşterek noktada ayrımlı ülkelerden mutluluk başkanları, bakanlar, çırçıplak maşer temsilcilerinin, akademisyenlerin buluştuğuna dikkati çekti.

Tatar, "Yıllardır bildiğiniz bu şeklinde Davos toplantıları vardı. Şimdi orgazm odur ki ADF toplantıları Davos toplantılarını geçmiştir." ifadesini kullandı.

ADF'nin hayırlara punt olmasını arzulayan Tatar, "Dün Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da konuşmasında anlatım etmiş bulunduğu kabilinden evren hakkıyla adaletsizlik ve haksızlıklarla komple süreçlerden geçmektedir. Her ne genişliğinde alışılmış manada hepsi adaletten, hukuktan ve haktan bahsetse de görüyoruz ki adaletsizlik ve kıygı hala dünyaya hâkim olmaktadır." dedi.

Tatar, kâffesi bu problemlerin diyalog ve diplomasiyle çözüldüğüne dikkati çekerek, "Bunları yapabilecek de mahsus ülkeler, mahsus önderler vardır. Türkiye Cumhuriyeti, kendisini kanıtlamıştır eksiksiz bunları düzenleyerek. Haksızlıklara derman hatırlamak düşüncesince eksiksiz bunları konuşturabilmek, diplomasiyi çalıştırabilmek ehemmiyetli müşterek başarıdır. " diyerek konuştu.

"Türkiye diplomasideki prestijini tescil etmiş oldu"

Rusya- Ukrayna mücadelesi gündemdeyken ADF'nin dünyanın harp gündemine diyalog ve diplomasiyi taşıdığına dikkati çekici Tatar, ADF marjında 10 Mart'ta planlı Türkiye, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının üçgen toplantısının sonuç evre ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Tatar, şu şekilde bitmeme etti:

"Türkiye Cumhuriyeti, hem Rusya'ya ve Ukrayna'ya hem de evren kamuoyuna söyleyeceğini söylemiştir. Süreci baş döndürücü dobra yönetmiştir. Duruşunu, ilkelerini, prensiplerini cesurca söyleyebilmiştir lakin pozisyonunu da sürdürebilmiştir. O özgüven ve kazanılmış bulunduğu itibarla ve gelişigüzel dü yandan da görmüş bulunduğu yaklaşımla hakeza müşterek toplantıyı düzenleyebilmiştir. Dünyanın müşterek numara ruzname maddesi bulunan Rusya-Ukrayna meselesiyle ilişik adına ADF çerçevesinde hakeza müşterek güruh ayarlamak kanalıyla Sayın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu hem ADF'nin evren gündeminde yerini alması hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin bu işe vasıtalık geçirmek kanalıyla diplomasideki prestijini ve evren çapındaki kıymetini tescil etmiş oluyor."

"Siyasetimiz, taraf yana canlı dü ayrı hâkim denktaş devlettir"

Tatar, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un 9 Mart'taki Türkiye ziyareti ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in çağ Türkiye'ye yapacağı ziyaretin Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıklara hal odaklı müşterek tesirinin olup olacağına ilişkin, "Bütün bu görüşmelerde Kıbrıs gündeme gelir. Kıbrıs'ta ne Türk tarafının ne de Kıbrıs Türk tarafının art etap atacak müşterek konumu olamaz." dedi.

Türkiye'nin garantörlük haklarının baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna dikkati çekici Tatar, KKTC'nin duruşunu, "Bizim acemi siyasetimiz, taraf yana canlı dü ayrı hâkim denktaş devlettir, stabil ve belirgin şekilde." diyerek konuştu.

Tatar, Kıbrıs'ta dü ayrı hâkim denktaş mutluluk olduğunda, KKTC'nin buyuru haklarının, Doğu Akdeniz'deki doğruluk ve hukukunun Türkiye ile teşrikimesai ortamında korunacağını belirterek, "Son Rusya-Ukrayna vakasında müşterek el şimdi Batı'nın Rusya gazına ne genişliğinde tabi bulunduğunu ve bunun ne genişliğinde başağrısı yarattığını görüyoruz. Taşlar yerinden oynamış ve sonuç zamanlarda Doğu Akdeniz'de Mavi Vatan'da buranın kalan önemi ve kıymeti de bu vakalardan sonraları müşterek el şimdi kalık bulunuyor." dedi.

Kıbrıs Türk halkının tarihten ve anlaşmalardan gelen, ayrı müşterek hâkim el adına oradaki varlığını sürdürmesi düşüncesince fakat gerçeklere mebni müşterek politikayla sorunlara hal bulunabileceğinin altını çizen Tatar, "Doğu Akdeniz'de hemen Kıbrıs'ta canlı Türkler ve Yunanlar değil, bire müşterek sürede barışın, huzurun ve istikrarın devamı düşüncesince behemehâl Türk-Yunan dengesinin de korunması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler