USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KKTC Başbakanı Sucuoğlu: Azerbaycan'ın KKTC'yi tanıması ehemmiyetli birlikte hamle olur

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Faiz Sucuoğlu, "Azerbaycan'ın, KKTC'yi tanıması ehemmiyetli müşterek hamle olur." dedi.

KKTC Başbakanı Sucuoğlu: Azerbaycan'ın KKTC'yi tanıması ehemmiyetli birlikte hamle olur
13-01-2022 16:29
TBMM

Hükümetin kurulmasının peşi esna esbak Ankara'ya gerçekleştirdiği ilkin resmi görüşme kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden ikrar edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Faiz Sucuoğlu, AA muhabirine, gündeme bağlı değerlendirmelerde bulunmuş oldu ve soruları yanıtladı.

Türkiye'ye vardığında kendini evinde hissettiğini kail Sucuoğlu, esbak Ankara'da rastgele ortak devir bulunduğu üzere iri ortak misafirperverlikle karşılandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile yanı esna derinliğine devam eden görüşmeler gerçekleştirdiğini tamlayan Sucuoğlu, "Ayrı gayrımız yok. Oturduk, umumi değerlendirmelerde bulunduk; siyaseti, ekonomiyi, altyapıyı çalışmalarını değerlendirdik. Kendilerinin Kıbrıs'la ilişik yoklamak istedikleri mevzular vardı, onları konuştuk, anlattım. Ağabey-kardeş halinde elleme ortak güruh oldu." sanarak konuştu.

Sucuoğlu, Ankara'daki temaslarına ilişkin, "Bu hamam ilgi, yüzlerdeki tabir KKTC'ye de yansımış, dünden bu yana KKTC'de iri ortak kut ve coşku var. İnşallah bu, daima hakeza bitmeme edecek. Ankara'da olmuşuz, Lefkoşa'da olmuşuz, oda boncuğu ayırt görmüyoruz. Kendimizi burada rastgele ortak yönüyle Lefkoşa'daymışız üzere hissediyoruz. Orada da ezan sesi, burada da ezan sesi. Hiçbir farkımız yok." değerlendirmesinde bulundu.

KKTC ile Türkiye'nin, "iki devlet, ortak tane millet" bulunduğunu vurgulayan Sucuoğlu, şunları kaydetti:

"Bu, daima böyledir. Azerbaycan'ı da karışma edersek 'üç devlet, ortak tane millet'. İnşallah önümüzdeki süreçte Azerbaycanlı kardeşlerimizle hem politik tıpkı zamanda kazançlı manada temaslarımız artar. Beklentimiz, ilkin karındaş olarak, bire ortak radikal geldiğimiz, bire ortak dili konuştuğumuz, bire ortak dini paylaştığımız Azerbaycan'ın da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıması. Bu, ehemmiyetli ortak hamle olur. Zaten tığ de kararımızı verdik, bundan hakeza 'federasyon' yok. Bundan sonraları dü egemen, denk büyüklük statüsü uydurma konusu. Bu mevzuda Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar'ın sert duruşu, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın emniyetsiz desteği var."

"Önce politik istikrarı sağlamamız lazım"

KKTC'de, 23 Ocak'ta yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi'ne ayraç fail Sucuoğlu, "Çalışmalarımız aşırı elleme gidiyor. Bu görüşme KKTC'de iri coşku yarattı. Ulusal Birlik Partisi (UBP) adına elzem dü noktamız var; KKTC'ye güvenmek ve rastgele ortak yönüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin paralelinde sürdürmek ve elbette ki Türkiye sevgisi. Bu ikisi, UBP'nin eğer olmazsa olmazı. UBP, bu yönde, yolda gidiyor." görüşünü paylaştı.

UBP'nin, 23 Ocak'ta ortak tane başına iktidara vürut hedefine yer veren Sucuoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Kapıyı tuttuk, ferah aralandı, inşallah açılır ve balans sağlanır. Bizim esasi üstünde durduğumuz madde şudur; politik istikrar, kazançlı balans ve içtimai istikrar. Bunlar birbirini tamamlıyor, ortak zincir gibi. Dolayısıyla ilkin politik istikrarı sağlamamız lazım. Şu anda KKTC'nin en iri sıkıntısı, politik balans yönünde istek edilen noktaya gelmemesi. Bu, ağırbaşlı ortak başağrısı yaratıyor. Benzetme olarak, henüz bedava anlaşılsın sanarak söylüyorum; '2002 evveliyat Türkiye'. Koalisyonlar, daima er seçimler... 2002'de AK Parti'nin gelmesiyle ortak tane tümen istikrarı, hali görüyorsunuz. Altyapı, öbür gelişmeler yönünde çabucak Orta Doğu'nun biçim verici ülkesi, evren gücü olma amacında dev adımlar atan ortak Türkiye Cumhuriyeti yaratıldı. Biz o denli iddialı değiliz, ancak istikrarı sağlarsak kazançlı manada ağırbaşlı adımların atılacağına inanıyoruz. Ciddi atılımların, KKTC kazançlı refahını anlaşılan ortak seviyeye taşıyacağını, çıtayı yükselteceğini ve bunun kararı adına insanlarımızın doğruluk etmiş bulunduğu o kazançlı refaha ulaşacağını düşünüyoruz. Bütün kavgamız bu yönde. Tek başına kudret olma gayemizin de anne nedeni budur. Yani istikrar; kazançlı istikrar, içtimai balans ancak bunun başı politik istikrar."

"Onlar ortak araştırma yaparsa tığ dü araştırma yapıyoruz"

Mavi Vatan'daki gelişmeler ve Yunanistan'ın bölgedeki silahlanma girişimlerine de dikkati çekici Sucuoğlu, laflarını şu halde sürdürdü:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ilkin Mavi Vatan'daki çalışkan politikası bizleri aşırı rahatlatmıştır, Türkiye'yi aşırı rahatlatmıştır. 'Kardeşim tığ buradayız ve kararlıyız, arka hamle da atmıyoruz'. İşte muhtemel buydu zaten. Bir hamle öne, ortak hamle geriye vakası bu tip siyasette olmuyor ve bunun meyvesini topluyoruz. Şu anda o alanda KKTC'nin, öz bölgesi var, en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti bölgesi var. Oraya menfez dikenler, orada hidrokarbür kaynaklarını arayanlar, icraat yapanlar... Devletlerin yanı esna firmalar de bunun bilincinde. Bunu yarattık. Onlar ortak araştırma yaparsa tığ dü araştırma yapıyoruz. Onlar dü araştırma yaparsa tığ üç araştırma yapıyoruz. Bu denli net. Bu çalışkan siyaset da hakkıyla bizi bu alanda aşırı çelimli ortak bir hale getirmiştir, anavatan ile birlikte. İnşallah bu hakeza bitmeme edecek."

Doğu Akdeniz'deki, izlemsel ve tahtelbahir hidrokarbür ile yer yağı kaynaklarının önemini vurgulayan Sucuoğlu, "Teknolojinin gelişmesiyle dünyanın gözünün bu alanda olmasının dü nedeninden birisi strateji, gayr zenginlik, kısaca hidrokarbür ve öbür aykırı zenginlikleri. 'Batmayan ortak tayyare gemisi' mevcut orada. Bu da Kıbrıs'tır. Kıbrıs'a bilge bulunan Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya bilge bulunan demektir. Orada anavatanıyla yanı esna ortak KKTC vardır. Bu yönde mücadelesini sonuna denli sürdürecek ortak bebek yurt vardır." ifadesini kullandı.

"Arkamızda 84 milyonluk devasa ortak kuvvet var"

Anadolu'nun lodos savunmasının, "Lefkoşa yeşil hattından geçtiğine inandığını" tamlayan Sucuoğlu, şu düşünceleri dile getirdi:

"KKTC esasta Anadolu'nun serhat ilidir. Savunma Antalya ve Mersin'den geçmiyor, Lefkoşa, Güzelyurt ve Gazimağusa'dan geçiyor, yeşil güzergâh oradan geçiyor. Hem Anadolu hem Türkiye'miz tıpkı zamanda KKTC düşüncesince bu yönde de ağırbaşlı ortak izlemsel ciddiyete sahiptir. Bütün atılmış adımlar bu meyandadır. Güçlü olacaksınız ki kimesne size taraf bakamasın. Askeri adına çelimli olacaksınız; harp yönünde değil defans anlamında. Bilecekler ki tokat atarlarsa sumsuk yiyecekler. İşte şu anda anavatanın geldiği derece budur. Dolayısıyla tığ de KKTC'de bu yönde aşırı rahatız. Çünkü biliyoruz ki arkamızda 84 milyonluk devasa ortak kuvvet var. Bunu lodos komşumuz da bilmiş bulunduğu düşüncesince rastgele ortak halde ortak karışma ve akıntı yeteneği bahis konusu değil. Bu icraat bu yönde artarak bitmeme edecek. Biz rastgele ortak mevzuda ahenk içre olmaya bitmeme edeceğiz. Açıkçası bunu gelir gereksinimi çetin bulunmayan ancak söylemekte yarar görüyorum. Çünkü bu alanı yitirme lüksümüz kesinlikle yoktur."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler