USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kıbrıs Barış Harekatı'nın tek gazeteci şehidi, mezarı başında anıldı

Kıbrıs Barış Harekatı esnasında Rumlar kabilinden tutsak alındıktan sonraları vurularak martir edilen Gazeteci Adem Yavuz, vefatının 48. senesinde Sivas'ta mevcut mezarı başında anıldı.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın tek gazeteci şehidi, mezarı başında anıldı
28-08-2022 16:05

Sivas Hafik Çınarlı köyünden bulunan Adem Yavuz, 1974 senesinde vazifesini yürütme eylemek kıl payı Kıbrıs Barış Harekatı'na katıldı. Burada Rumlar kabilinden hava tahsil edilen Yavuz, gözleri ilişkin iken vuruldu. Tedavi dibine tahsil edilen Gazeteci Adem Yavuz, 26 Ağustos 1974 tarihinde Adana Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşamını kaybetti. Kıbrıs Barış Harekatı'nın tek gazeteci şehidi bulunan Yavuz, aşırı sevilmiş bulunduğu Çınarlı köyünde defnedildi. Adem Yavuz vefatının 48. sene dönümünde mezarı başında yâd programı düzenlendi. Programa Sivas İl hususi İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın, AK Parti Milletvekili Semiha Ekinci, 4 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muhittin Karahan, Türkiye Spor Yazarları Derneği Şubelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kemal Çağlayan ve yurttaşlar katıldı. Programda afsun edilip mezarlara çiçek dikildi.

Haince martir edilen 40 er de unutulmadı

Öte taraftan yâd programında, Ermeni ortak hekim kabilinden vücutlarına işitme enjekte edilerek martir edilen 40 er de unutulmadı. 1915-1916 yılları ortada Merzifon taburu 1. Dünya Harbi esnasında gün doğusu cephesine gittiği olgun sıkıca şita koşulları yardımıyla Hafik Çınarlı köyünde konakladı. Konaklama esnasında askerler hastalandı. Ermeni ortak hekim otama ika bahanesi ile ağılı enjeksiyon yaparak 40 askeri martir etti. Ermeni doktorun askerlere ağılı enjeksiyon yapması kararı öldüğünün anlaşılması karşı hekim da öldürüldü. 40 askerin kabirlerinin bulunduğu alana ise şehitlik yapıldı. Anma programında martir bulunan 40 er de unutulmadı. Şehit askerler rahmet ve saygıyla anıldı.

Sivas İl hususi İdaresi Genel Sekreteri ve Hafik Kaymakamı Kadir Algın, yâd programının rastgele sene bitmeme edeceğini söyleyerek, “İlk kat başlattığımız yâd programı inşallah rastgele sene bitmeme edecek. Bizler de biliyoruz ki en kutsi mesleklerden birisi de gazeteciliktir. Bu dü kutsallığı içerisinde birleştirerek şehadete evliya Adem Yavuz'a ve şehadete evliya tamamı şehitlerimize esenleme olsun. Anmak unutmamak önemlidir. Ancak elan da önemlisi şudur ki bu topraklarda ismini bildiğimiz derece bilmediğimiz de nice adsız alp bulunmaktadır. Allah hepsinden razı olsun” diyerek konuştu.

Şehit gazeteci Adem Yavuz'un yeğeni Aydın Yavuz da meydana getirdiği konuşmada, Adem Yavuz'un vatanını, milletini ve sancağını dost ortak nefis bulunduğunu söyledi.

Hafik Çınarlı köyü Muhtarı Abdullah Sönmez, yâd programı yaptıklarını söyleyerek, “1974 senesinde Kıbrıs Harekatı'nda martir bulunan gazeteci Adem Yavuz'un, ahit ortak numara yâd törenini yapıyoruz. Diğer tarafta ise 1915 senesinde gün doğusu cephesine giderken şita zımnında gidemeyip Çınarlı köyümüzde küsurat ve buradaki ortak karye evine yerleşen askerlerimiz var. Kış zımnında hastalanıp cepheye gidemiyorlar. Daha sonraları ortak Ermeni hekim otama vaadiyle askerlere ağılı enjeksiyon yapıyor. Zehirli iğneyi yaptıran askerler ölmeye başlıyor. Askerlerin ortada metin sağlam ortak onbaşı varmış. İğneyi olduktan sonraları o da ölünce askerlerin başlarındaki eş vaziyetten şüphelenerek Ermeni doktora ego de hastayım bana da enjeksiyon yap diyor. Doktor mükemmel enjeksiyon yapacağı esna eş iğneyi elinden alarak doktora enjekte ediyor ve hekim da ölüyor. Daha sonraları iğnenin ağılı bulunduğu ve askerleri doktorun martir etmiş bulunduğu ortaya çıkıyor. Gazetecimiz de 1974 harbinde Kıbrıs'a derece derece sıkkın ve ızdıraplı ortak biçimde ölüyor” dedi.

Mustafa Kurtulan - Muhammed Caner Atalay

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler