USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kamuya borçların yapılandırılmasına bağlı öneri Plan ve Bütçe Komisyonunda benimseme edildi

Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda benimseme edildi.

Kamuya borçların yapılandırılmasına bağlı öneri Plan ve Bütçe Komisyonunda benimseme edildi
01-02-2023 01:05
TBMM

Teklifle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il hususi idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile alakalı alacaklara konfigürasyon olanağı sunuluyor.

Alacaklar düşüncesince 31 Aralık 2022 zamanı asal alınırken, vergiler, ihsan cezaları, yönetsel ve adli mülk cezaları, gümrük vergileri ve yönetsel mülk cezaları, sigorta primleri, camia sigortası primleri, tekaütlük keseneği ve büyüklenme karşılığı, aylakçılık sigortası primi, sosyal asayiş destek primi ile bu alacaklara değgin herhangi yanında muhtelif faiz, zam, rötar zammı, rötar faizi, cezai faiz, rötar cezası kabilinden fer'i alacaklar tazammun karışma ediliyor.

Bu idarelerin Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında izlem ve öğrenim edilen öbür alacakları ile belediyelerin, su, atılmış su ve sert atılmış kabilinden alacakları da kombinezon kapsamında arazi alıyor.

Teklifle başkaca işletmede olan bulunmasına karşın kayıtlarda arazi almayan ve ya kayıtlarda arazi almış bulunmasına karşın işletmede nanay emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile sandık mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanına değgin düzenlemeye gidiliyor.

Düzenleme kapsamında kullanılacak olan Yİ-ÜFE maaş değiş oranları, Türkiye İstatistik Kurumunun herhangi yanında ay düşüncesince belirlediği 31 Aralık 2004 geçmişine genişliğinde global yük tutarları endeksi (TEFE) maaş değiş oranlarını, 1 Ocak 2005'ten itibaren müstahsil tutarları endeksi (ÜFE) maaş değiş oranlarını, 1 Ocak 2014'ten itibaren dünya içi müstahsil eder endeksi (Yİ-ÜFE) maaş değiş oranlarını, 1 Kasım 2016'dan itibaren maaş yüzdelik 0,75 oranını tabir edecek.

Yapılandırılacak alacaklar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, il hususi idareleri, belediyeler ve YİKOB öğrenim dairelerince izlem edilen mukannen kamu alacakları ve belediyelerin ve büyükşehir belediyeleri su ve lağım döşemi idarelerinin mukannen bazı alacaklarından düzenlemenin yayımı zamanı bakımından vadesi geldiği biçimde ödenmemiş veyahut ifa süresi hâlâ geçmemiş olan rüsum ve ihsan cezaları, yönetsel mülk cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a kendince izlem edilen alacaklar, gümrük vergileri ve yönetsel mülk cezaları ile bu alacaklara değgin herhangi yanında muhtelif faiz, zam, rötar zammı, rötar faizi, rötar cezası kabilinden fer'i alacaklar yapılandırılacak.

İhtirazi kayıtla sunulan beyannameler üstünde gerçekleşme fail alacaklar da mukannen alacak kendisine yapılandırılacak.

Her yanında araç düşüncesince ödenecek olan MTV, taşıta değgin yönetsel mülk cezaları ile geçişim tutarının minimum yüzdelik 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ifa boyunca fenni muayeneye müsaade verilecek.

Tütün mamulleri, makaron, varaka sigara kağıdı ve alkollü içkilerin üreticileri ve ithalatçılarının, ürünlerinde kullanmaları müstelzim hususi kimlik ve işaretleri kullanabilmeleri düşüncesince yapılandırılan ve vadesi 1 Mart 2016'dan sonraları mevrut hususi Tüketim Vergisi Kanunu'nda arazi düzlük ürünlere değgin hususi istihlak vergisi ve vadesi 1 Ekim 2020'den sonraları mevrut eklenmiş bedel vergisi ile bu vergilere ilgilendiren beyannameden doğan kaşe vergisinin tamamının ödenmesi şartı getiriliyor.

Belediyelerin su, atılmış su ve sert atılmış ücretleri ile sunmuş yer aldığı bazı hizmetlerden meydana gelen sevap alacakları ile almış yer aldığı bazı esham ile büyükşehir belediyelerinin sert atılmış ücretleri ile su ve lağım döşemi idarelerinin su ve atılmış su bedeli ile masraflara iltihak oranı alacakları ve YİKOB'ların alacakları yapılandırılacak.

Düzenlemeden faydalanmak isteyenlerden, öbür şartların yanı esna sorun açmamaları, açık davalardan vazgeçmeleri ve anayasa yollarına başvurmamaları şartı aranacak.

Söz konusu kurumların tartışmalı veyahut sorun safhasında olan kamu alacakları da teklifin kapsamında arazi alıyor. Buna göre, düzenlemenin yayımı zamanı bakımından karşı adım kaza mercileri gözetiminde sorun açık veyahut sorun açım süresi hâlâ geçmemiş olan ikmalen, re'sen veyahut idarece işlenmiş ihsan tarhiyatları ile gümrük vergilerine değgin tahakkuklar, istinaf veyahut temyiz süreleri geçmemiş ve ya istinaf/itiraz veyahut temyiz için başvurulmuş veyahut değişmeyen tashih arzu süresi geçmemiş veyahut değişmeyen tashih için başvurulmuş olan ikmalen, re'sen veyahut idarece işlenmiş ihsan tarhiyatları ile gümrük vergilerine değgin tahakkuklar da yapılandırılacak.

Teklifle hoppadak ihsan cezaları/gümrük yükümlülüğüyle alakalı yönetsel mülk cezalarına değgin kendisine sorun açık olması şeklinde ödenecek tutarlar, kombinezon kapsamındaki yönetsel mülk cezalarından ihtilaflı olanlar ile ecrimisillerden ihtilaflı olanların yapılandırılması da düzenleniyor.

Düzenlemenin yayımı tarihinden evvela başlanıldığı biçimde tamamlanamamış olan ihsan incelemeleri ile ölçüm işlemlerine bitmeme edilecek. Bu işlemlerin yapılmasından sonra, çıkarma edilen vergilerin yapılandırılması ve düzenlemeden yararlanma, bildirim tebliğine değgin müracaat ve ifa süreleri belirlenerek kurala bağlanıyor.

Buna göre, düzenlemenin kapsadığı dönemlere değgin kendisine ortaklık hasebiyle kesilecek ihsan ziyaı cezalarında, cezaya muhatap olanların, cezanın yüzdelik 25'ini tamlanan müddet ve biçimde ödemeleri şeklinde cezanın küsurat yüzdelik 75'inin tahsilinden vazgeçilecek.

Düzenlemenin kapsadığı dönemlere değgin olarak, yayımı tarihinden evvela nedamet isteğiyle veyahut izaha çağırma kapsamında verilip, ifa anlamında şartların ihlal edilmiş yer aldığı beyannameler ile kendinden sunulan beyannameler düşüncesince doğranan ve düzenlemenin yayımı zamanı bakımından bildirme edilmemiş ihsan cezaları kendince da bu ahkâm uygulanacak.

Düzenlemenin yayımı tarihinden evvela tamamlandığı biçimde bu tarihte veyahut bu tarihten sonraları ihsan dairesi kayıtlarına geçişim fail ölçüm komisyonu kararları ve ihsan tetkik raporları üstünde mukteza çıkarma ve bildirme işlemleri yapılması ve belirlenen tutarın, tamlanan müddet zarfında ödenmesi şartıyla teklifin hükümlerinden yararlanılabilecek.

Bu kombinezon hükümlerinden yararlanacak mükellefler, Vergi Usul Kanunu'ndaki uzlaşma, tarhiyat önceleri uzlaşma, ihsan cezalarında indirim, Gümrük Kanunu'nun uzlaşma, Kabahatler Kanunu'nun önceden ifa indirimi ile Devlet İhale Kanunu'ndaki tenzilat hükümlerinden yararlanamayacak.

Matrah ve ihsan artırımı

Teklifte matrah ve ihsan artırımı da düzenleniyor.

Mükelleflerce muhtelif sebeplerle fire bildirme edilmiş veyahut bildirme dışı mevdu esbak sene gelirlerinin muhtemelen miktar ve tutarlar dahilinde bildirme edilmesi sağlanıyor. Bu biçimde bildirme edilecek gelirlere uygulanacak miktar ve tutarların tespitinde konuşu gelişmelere koşut kendisine belirleme edilen matrahlar asal alınıyor.

Buna göre, mükellefler, Vergi Usul Kanunu'nda arazi düzlük ihsan cezaları ve rötar faizlerine muhatap yapılmaksızın vergilerini ödeyebilecek. Artırımda bulunulan rüsum ve dönemler düşüncesince artırılan vergilerin ödenmesi şartıyla ihsan incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak.

Matrah artırımında olan mükelleflerin bildirme edecekleri ve üstünden ihsan hesaplanacak matrahlar düşüncesince minimum tutarlar belirleniyor, hâlâ evvela dokunca bildirme edilmiş olması veyahut tenzilat ve istisnalar hasebiyle matrah oluşmaması veyahut on paralık bildirge verilmeyen veyahut alakalı senelerde faaliyette bulunulmuş veyahut dirimlik elde edilen olsa da bu faaliyetlerin ve gelirlerin ihsan dairesinin bilgisi haricinde mevdu olması hasebiyle matrah bulunmaması hareketleriyle mükellefler kabilinden bildirme edilen matrahlara geçerli oranlar kararı olan matrahlara madun bitim getiriliyor.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin artırımda bulundukları firmalar vergisi matrahlarının yanı esna alakalı kanuna kendince ihsan tevkifatına editör olan yarar ve iratları üstünden durdurma edilen vergileri artırmaları şartı getiriliyor.

Gelir (stopaj) vergisi ve firmalar (stopaj) vergisine değgin ihsan ve matrah artırımı hükümleri düzenleniyor. Bundan faydalanan mükellefler nezdinde, artırımda bulunulan vergiyi ödemeyi onama ettikleri vergilendirme dönemleri ile alakalı kendisine artırıma madde ödemeler hasebiyle dirimlik (stopaj) vergisi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak. Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları gereğince kar dağıtımına veyahut anne merkeze dökme ücrete değgin ödemeler üstünden yapılması müstelzim ihsan tevkifatı hükümlerine güvenerek kombinezon kapsamında matrahlarını artıranların, firmalar vergisi anlamında de matrah artırımında bulunmaları gerekecek.

Katma bedel vergisi mükellefleri, ihsan artırımında bulunmaları ve ödemeleri halinde, artırımda bulundukları dönemler düşüncesince haklarında KDV anlamında ihsan incelemesi ve tarhiyatına muhatap tutulmayacak. Artırıma asal alınan tutar, sene zarfında sunulan eklenmiş bedel vergisi beyannamelerinde yayınlanan "hesaplanan eklenmiş bedel vergisi"nin salname toplamı olacak. Hesaplanan KDV, indirimlerden eskiden ihsan ücreti olacak.

Teklifle mükelleflerin matrah ve ihsan artırımına değgin kendisine dikkate alacakları öbür hususlar da düzenleniyor. Matrah veyahut ihsan artırımında olan ve bu konudaki koşulları namına getiren mükelleflerin defter ve belgeleri incelenmeyecek ve artırıma madde olan vergilerle alakalı kendisine tarhiyat yapılmayacak.

Bu düzenlemeye kendince matrah veyahut ihsan artırımında bulunulması, yayımı tarihinden evvela başlanılmış olan ihsan incelemeleri ve ölçüm işlemlerine bariyer örgütleme etmeyecek. Ancak maddede arazi düzlük tetkik ika hakkına müteveccih ahkâm hafi eğlenmek kaydıyla ihsan incelemeleri ve ölçüm işlemleri düzenlemenin yayımını izleyen 7 çalışma haset zarfında sonuçlandırılamaması şeklinde bu işlemlere bitmeme edilmeyecek. Bu müddet zarfında sonuçlandırılan ihsan incelemeleri ile alakalı tarhiyat önceleri uyum talepleri dikkate alınmayacak.

Vergi Usul Kanunu'ndaki "defter, şart ve belgeleri nanay edenler veyahut defter sahifelerini nanay ederek namına ayrıksı yapraklar koyanlar veyahut on paralık varaka koymayanlar veyahut belgelerin gerçek veyahut suretlerini ağız ağıza veyahut azda olsa gerçek sıfır kendisine düzenleyenlerin", ayrımsız kanunda arazi düzlük bazı fiilleri işleyenler, yıldırı suçundan hükümranlık giyenlerin ve haklarında yıldırı örgütlerine veyahut Milli Güvenlik Kurulunca devletin ulusal güvenliğine erinç faaliyette bulunduğuna değişmeyen sunulan yapı, dokuma veyahut gruplara üyeliği, mensubiyeti veyahut iltisakı veyahut bunlarla irtibatı yer aldığı sebebi öne sürülerek adli makamlar, umumi polis kuvvetleri veyahut Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca hesaplı anket ve kovuşturmalar kapsamında ihsan incelemesi yapılması, terörün finansmanı suçu veyahut ibra suçu kapsamında tetkik ve araştırı yapılması arzu edilenler bu düzenlemenin matrah veyahut ihsan artırımına değgin hükümlerinden yararlanamayacak.Matrah ve ihsan artırımı üstünde hesaplanan vergilerin maaş dönemler şeklinde maksimum on dü denk taksitte ödenmesi gerekecek.

İşletme kayıtlarının düzeltilmesi

Kayıt dışı faaliyetlerin şart dibine alınabilmesi düşüncesince işletmelerde olan bulunmasına karşın kayıtlara yansıtılmamış emtia, makine, donatı ve demirbaşların kayıtlara geçişim ettirilebilmesini temin etmek düşüncesince düzenlemeye gidiliyor.

Buna göre, dirimlik ve firmalar vergisi mükellefleri, işletmelerinde olan bulunmasına karşın kayıtlarında arazi almayan emtia, makine, donatı ve demirbaşların kendi başlarınca veyahut değgin oldukları cümle kuruluşlarınca belirleme edilecek rayiç bedeliyle, düzenlemede öngörülen müddet zarfında ihsan dairelerine yanında envanter sıralaması ile anlatmak kanalıyla defterlerine kaydedebilecek.

Bilanço esasına kendince defter markajcı mükellefler aktiflerine kaydettikleri emtia, makine, donatı ve demirbaşlar düşüncesince dü ayrı cevap hesabı açacak. Emtia düşüncesince ayrılan karşılık, ortaklara dağıtılması veyahut işletmenin tasfiyesi şeklinde sermayenin yanında unsuru kendisine sayılacağı düşüncesince vergilendirilmeyecek.

Gelir veyahut firmalar vergisi mükelleflerinin kayıtlarının hâlâ mıhlı duruma getirilebilmesi düşüncesince kayıtlarında arazi almış bulunmasına karşın esasta olan sıfır emtia, makine, donatı ve demirbaşlarını satmaca ayarlamak ve herhangi yanında muhtelif vergisel yükümlülüklerini namına temin etmek kanalıyla şart ve beyanlarına geçişim ettirebilmelerine olanak sağlanıyor.

Bilanço esasına kendince defter markajcı firmalar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2022 bakımından bilançolarında görülmekle beraberce işletmelerinde nanay sandık mevcutları, ortaklarından alacaklı bulunmuş yer aldığı tutarlar ile ortaklara verecekli bulunmuş yer aldığı tutarlar arasındaki kemiksiz alacak tutarlarını, düzenlemede öngörülen müddet ve biçimde ihsan dairelerine bildirme ederek kayıtlarını düzeltebilecek. Bu kapsamda bildirme edilen tutarlar üstünden yüzdelik 3 oranında verginin hesaplanarak bildirge tevdi süresi zarfında ödenmesi gerekecek.

Teklifle mukannen SGK alacaklarına konfigürasyon olanağı da getiriliyor. Buna göre, sigortalılık statülerinden kaynaklanan, sigorta primi, tekaütlük keseneği ve büyüklenme karşılığı, aylakçılık sigortası primi, toplumsal asayiş dayanaklık etmek primi, müracaat zamanı bakımından alakalı mevzuatına kendince ödenmesi olanağı ortadan kalkmamış isteğe değgin sigorta primi ve camia sigortası primi, SGK kabilinden alakalı kanunları kendince izlem edilen kaşe vergisi, hususi muamelat vergisi ve öğrenime yardım oranı asılları ile bu alacaklara ifa sürelerinin bittiği tarihlerden düzenlemenin yayımı geçmişine genişliğinde güzeşte müddet düşüncesince Yİ-ÜFE maaş değiş oranları asal alınarak hesaplanacak tutarın tamlanan müddet ve biçimde ödenmesi halinde, bu alacaklara geçerli rötar cezası ve rötar zammı kabilinden fer'i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

31 Aralık 2022 geçmişine genişliğinde bitirilmiş hususi nitelikteki inşaatlar ile eksiltme konusu işlere değgin olup, bu düzenlemeden faydalanmak düşüncesince başvurulduğu halde, tamlanan müracaat süresinin sonuna genişliğinde işverene bildirme edilmiş olan ön değerlendirme, araştırı veyahut belirleme kararında olan az iş markajcı üstünden hesaplanan sigorta primi asılları ile bu alacaklara değgin rötar cezası ve rötar zammı hesaplanan sürenin giriş tarihinden düzenlemenin yayımı geçmişine genişliğinde güzeşte müddet düşüncesince Yİ-ÜFE maaş değiş oranlan asal alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara geçerli rötar cezası ve rötar zammı kabilinden fer'i alacaklar öğrenim edilmeyecek.

Teklifle 31 Aralık 2022'den evvela işlenen fiillere değgin olup konfigürasyon akıbet müracaat geçmişine genişliğinde bildirme edilen yönetsel mülk cezaları da yapılandırılacak.

31 Aralık 2022 ve eskiden dönemlere değgin olup yapılandırmaya akıbet müracaat geçmişine genişliğinde müracaatta olan olmak kaydıyla karşı taksit ifa süresi sonuna genişliğinde gerçekleşme edecek SGK alacakları konfigürasyon kapsamında olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler