USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kalın: Türkiye Rusya-Ukrayna gerginliğinin çözümünde rastgele muhtelif görevi oynamaya hazır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Rusya'nın Ukrayna'ya gönül rahatlığı ortak askeri harekatının sonuçlarının iri ve geriye döndürülemez olacağını belirterek, Türkiye'nin probleminin çözümü düşüncesince rastgele ayrışık görevi oynamaya anık

Kalın: Türkiye Rusya-Ukrayna gerginliğinin çözümünde rastgele muhtelif görevi oynamaya hazır
19-01-2022 10:21
Greater London

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, gönül kuruluşu Circle Foundation kabilinden planlı Rusya ve Ukrayna arasındaki huzursuzluğun Avrupa ve NATO'ya muhtemel tesirleri dair meydana getirilen eş online panelde konuştu.

Konunun eş süredir gündemde olduğuna ve gerilimin tırmandığına ayraç fail Kalın, Türkiye'nin de gelişimleri iri eş endişeyle izlem ettiğini, bu huzursuzluğun yanı sıra riskler getirdiğini söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna'da yahut Rusya ile Ukrayna ortada rastgele eş askeri harekat, arbede yahut harp istemediğini vurgulayan Kalın, "Ukrayna'nın yer bütünlüğünü, siyasal egemenliğini ve toplumsal bütünlüğünü mükemmel yerine destekliyoruz." dedi.

Ankara'nın toy eş harp değerlendirmek istemediğini; Suriye'de, Irak'ta ve dünyanın öteki yerlerinde aldığı kadar bunu gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, dü tarafa da gün tün eşitliği çağrısı yaptı.

Ancak bulunan sorunun, Rusya-Ukrayna arasındaki huzursuzluğun ötesinde eş boyutu bulunduğunu kail Kalın, Soğuk Savaşı'n peşi sıra güzeşte 30 yılda jeopolitik gerçeklerin geldiği noktaya ayraç etti.

"Gerçek ve şümullü eş diyalog gelişigüzel zamankinden hâlâ acil"

Kalın, Rusya'nın jeopolitik parametreleri baştan tanımlama anlamında talepleri bulunduğunu vurgulayarak, bulunan bunalım çözülse üstelik gitgide toy gerilimler, anadan görme harp şeklinde olmasa üstelik sahada hareketlilikler, hamleler yahut ayrı ayrı zılgıt değerlendirmeleri olabileceği dair uyardı.

Rusya ile Batı ittifakı arasındaki diyaloğun daha başladığı, oysaki bunun hâlâ geçmiş yapılması icap ettiğini fakat Rusya'nın Kırım'ı işgali zımnında sekteye uğradığını tamlayan Kalın, sonuncu hal düşüncesince jeopolitik problemlerin giderilmesinin önemine dikkati çekti.

İki tarafın da asayiş tehdidi algıları olduğunu, Rusya'nın Batı'yı "arka bahçesinde eş şeyler planlamakla", Batı'nın da Rusya'yı "istikrarı bozan eş kuvvet olmakla" suçladığına ayraç fail Kalın, "Bu sebeple ciddi, esas ve şümullü eş diyaloğun gelişigüzel zamankinden hâlâ çabuk bulunduğunu anlamamız icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bunu yaparken, Ukrayna'nın yer bütünlüğü, siyasal istikrarı ve bunların korunmasının illet Rusya'nın da çıkarına olabileceği dirlik Ruslarla baş döndürücü bariz eş biçimde konuşulması icap ettiğini vurgulayan Kalın, "Bu bakımdan, maksimalist yayılımcı yaklaşımlardan ve taleplerden kaçınmanın öneminin altını çizmenin; içtenlikli ve şümullü görüşmelerle eş cins modus vivendi (çatışan muhit ortada sonuncu çözüme denli iare anlaşma) bulmaya çalışmanın, bunu bellek ve sabırla yapmanın ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Türkiye gerilimi ıskat etmek düşüncesince oynayabileceği gelişigüzel muhtelif görevi oynamaya hazır"

Kalın, çabuk akıbet beklenmesinin muvaffakiyetsizlik getireceğini vurgulayarak, "Bu cins büyük, etraflıca vadeli jeopolitik mesail düşüncesince çabuk analizör yok." değerlendirmesini yaptı.

Soruna hal bulunması mevzusundaki Türkiye'nin çabalarına yer veren Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile konuştuğunu belirterek, şunları söyledi:

"(Erdoğan) Hatta isterlerse gelişigüzel ikisini de Türkiye'ye gelmeye, aralarındaki sorunları ve farklılıkları halletmek düşüncesince eş derinti hazırlamaya çağırma etti. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi ıskat etmek düşüncesince oynayabileceği gelişigüzel muhtelif görevi oynamaya hazır. Bunu hem Rusya hem de Ukrayna'nın dostu hem de eş NATO müttefiki yerine yapıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eş birçok hafta süresince Ukrayna'ya eş görüşme gerçekleştirerek Devlet Başkanı Zelenski ile görüşeceğini duyuran Kalın, "Aynı sürede neticeleri iri ve arka döndürülemez olacak gelişigüzel muhtelif askeri harekattan çekinmek düşüncesince Ruslarla andıran değini biçiminde olacağız." dedi.

"Giderek küsurat eş karamsarlığa kapılıyoruz"

Aynı panelde mütekellim ABD'nin emektar Kiev Büyükelçisi Steven Pifer ise Rusya'nın meydana getirilen görüşmelerde kimi talepler ilettiğini hatırlattı.

Bunların hakkıyla problemlerin çözümü üzere mı aksi taktirde reddedilmesini sağlayarak Ukrayna'ya dirlik eş harekat düşüncesince mazeret olması düşüncesince mi sunulmuş bulunduğu dair sorular bulunduğunu tamlayan Pifer, "Kremlin'in diyaloğu seçmesini umuyorum. Ancak eş kol analist, ego kendimi bu gruba karışma ediyorum, gerçekte Rusların niyetinin Ukrayna'ya dirlik askeri harekata döşeme alıştırmak bulunduğu anlamında gittikçe küsurat eş karamsarlığa kapılıyoruz." şeklinde konuştu.

İngiliz vekil, AB'yi eleştirdi

Polonya menşeli İngiliz milletvekili Daniel Kawczynski de dava karşısındaki çözümüm dinamikleri ağız ağıza değiştirmekten geçtiğini tabir etti.

İngiltere'nin AB'den ayrıldığına ayraç fail Kawczynski, bu kapsamda Türkiye'yle başıboş ticaret, para ve hizmetlerin başıboş dolaşımı üstünden ve Avrupa Birliği (AB) üzere uluslarüstü eş devlete karışma yapılmaksızın NATO konsepti üstünden birbirlerini koruyabileceklerini söyledi.

Kendisinin Rusya yaklaşımının temelinde uyum, güç, maksat birliği, katı ve eş eş neva bulunduğunu kaydeden Kawczynski, "Margaret Thatcher (Eski İngiltere Başbakanı ve Ronald Reagan'ın (eski Amerika Başkanı) 1980'lerin ortalarında bizlere öğrettiği buydu. Korkarım ki AB ile NATO arasındaki yaklaşım farklılığı zımnında bundan uzaklaşıyoruz." dedi.

Kawczynski, NATO'yu hoppadak askeri eş anlaşma yerine değil ayrımsız sürede iktisadi hata açısından da eş bina yerine baştan alevlendirmek gerektiği, bunun da NATO'yu AB konseptine karışma etmemekten geçtiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler