USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kalın: Rusya-Ukrayna krizinde liderlerin araştırma ve diplomatlık çabaları nazik önemde

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rusya-Ukrayna krizine bağlı "Liderlerin devreye girerek etüt ve diplomatlık kanalıyla kırma anlamında ortak güç harcama etmesi ciddi önemde. Cumhurbaşkanımızın bu görevi baş döndürücü çalışan halde oynayacağını düşünüyorum." ded

Kalın: Rusya-Ukrayna krizinde liderlerin araştırma ve diplomatlık çabaları nazik önemde
08-02-2022 09:24
Ankara

İbrahim Kalın, A Haber'de gösterilen "Sebep Sonuç" programında gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Kovid-19 testi artı çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve aynısı Emine Erdoğan'ın esenlik özelliğine bağlı soruya Kalın, "Sağlık vaziyeti oldukça iyi. Doktorlarımızın öngörüsü Kovid-19 testinin birlikte dü çağ içinde negatife döneceği yönünde. Cumhurbaşkanımıza ve hanımefendiye afsun ediyoruz. Evden telefonlarla görevine bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Erdoğan'ın önce olsun dileklerini ileten evren liderleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini kail Kalın, bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile elden birlikte "geçmiş olsun" görüşmesi yapmadığını, Ukrayna meselesinin de ele alındığını tabir etti.

Türkiye'de de birlikte dü ağır ve bitik ayrıklık dışarı siyasal rikkat gereği önce olsun dileklerinin iletildiğini ve bunlara mukabelede bulunulduğunu dile getiren Kalın, bunun baş döndürücü elleme bulunduğunu vurguladı.

Ukrayna-Rusya krizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği görüşme ve Ukrayna-Rusya krizindeki arabuluculuk teklifinin yansımaları sorulan Kalın, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Çok eleştiri birlikte çağda mamul eleştiri birlikte ziyaretti. Ukraynalılar akıbet adım memnunlar. NATO üyeleri ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg akıbet adım memnun. Cumhurbaşkanımız, orada baş döndürücü dengeli, birlikte açıdan ortalığı toparlayıcı, herkesi mahsus birlikte vasatta, akıllıca olanda birlikte araya getiren birlikte sağ açıklık sondu. Bu yönde mesajları verdi. Bu krizin çözülmesiyle ilişik Türkiye, NATO üyesi birlikte iklim yerine bire birlikte anda hem Rusya hem de Ukrayna ile aracısız görüşebilir ve elleme ilişkileri bulunan biricik iklim dersem abartmış olmam. Cumhurbaşkanımızın şahsi liderler diplomasisi açısından bakmış olduğunuzda banko nevi şahsına mahsus birlikte durumla gönül rahatlığı karşıyayız. Avrupalı liderlerin, Amerika Başkanının Rusya Devlet Başkanı ile kurduğu birlikteliğin mahiyeti başka, Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomasinin ve liderler diplomasisinin tesiri değişik başka. Ziyarette Ukrayna'nın arsa bütünlüğü ve siyasal donanmasına meydana getirilen aksan lakin bire birlikte sürede Rusya ile bundan sonraları yürütülecek müzakerelerin çerçevesini tespit yönünden da baş döndürücü stabil birlikte durum ortaya konuldu."

"Putin'in anne amacı Ukrayna değil"

Kalın, Ukraynalıların "Savaş geldi, geliyor, Rusya nehiy etti, ediyor" söylemlerinden tasalı olduklarını bundan sonraları havadan tabir etmeye başladığını dile getirdi.

Böyle birlikte riskin rastgele devir bulunduğunun altını çizen Kalın, şunları söyledi:

"Bu durumun ne genişliğinde realist bulunduğu baş döndürücü elleme değerlendirilmeli. Bu durumun siyasal ve konuşu neticeleri var. Bunları da dikkate kabul etmek gerekiyor. Teskin edici, gerilimi düşürücü birlikte yaklaşımın ortaya konması gerekiyor. Temel istifham şu: Soğuk Savaşın sona ermesinden 30 sene sonraları bu jeopolitik balans düzeni baştan ne kurulacak? Burada Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanımızın özelde oynayacağı gösteriş baş döndürücü kritik. Çünkü bu proses içinde Rusya Batı ittifakı karşısında birlikte noktaya geldi. Batı ittifakı Amerika, NATO başka düzenlilik endişeleri ile cereyan bedel duruma geldi. Aradaki ara baş döndürücü açıldı. Şimdi bunu gine birlikte derleyip toparlayacak birlikte perspektife, zemine, liderliğe gerekseme var. Burada bence Putin'in anne amacı Ukrayna değil, Batı ile oturup baştan kesim yapmak. Özellikle de Amerika ve NATO ile."

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i birlikte araya getirme teklifinin baş döndürücü eleştiri bulunduğunu dile getirdi.

Putin'in de Türkiye'ye görüşme gerçekleştireceğini anımsatan Kalın, "Liderlerin devreye girerek bu süreci araştırma ve diplomatlık kanalıyla nakız yönünden birlikte güç gider etmesi eleştiri önemde. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızın bu görevi baş döndürücü çalışan birlikte halde oynayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin teklifiyle, beklenen birlikte savaşın, işgalin yahut benzeşim birlikte bitik vaziyeti ortadan kaldıracak zemini oluşturacağını düşünüyorum. Bütün ihtimalleri dikkate almalıyız. Müzakere sürecinin hızlandırılmasında kâr var. Cumhurbaşkanımızın icra ettiği teklifin ve benzeşim tekliflerin yaşama geçirilmesi düşüncesince her insanın buraya az buçuk odaklanması lazım." diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları

Kalın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gine Cumhurbaşkanı seçilme hakkına bağlı icra ettiği açıklamanın sorulması üzerine, "İki seçilme hakkı var. Önümüzdeki yıl, 2023'te seçilme hakkı var. Bununla ilişik türel birlikte ağız dalaşı filan bahis konusu değil. Şu anda odaklandığımız obje 2023 seçimlerinden değerli birlikte halde çıkmak." ifadelerini kullandı.

Enflasyonla mücadele

Elektrik faturalarıyla ilişik vatandaşların şikayetlerinin bulunduğu hatırlatılan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın millete akıbet hitabında bu mevzuya bağlı aranjman yapılacağını açıkladığını anımsattı.

Kullanılan kilovat sayaç kotasının 150'den 210'a çıkartılmak şekli ile göreceli de olsa birlikte rahatlamanın olacağını aktaran Kalın, "Cumhurbaşkanımız talimatlarını verdi, süreci yakından izlem ediyor. Burada asliye prensip vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyecek adımları acil halde atmak. Neticelerini benzeyen sürede göreceğiz. Vatandaşın yükünü hafifletecek toy adımlar atılacak." dedi.

İsrail ile ilişkiler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Ne değişti de İsrail ile normalleşme adımlar atılıyor?" sorusu üzerine, mütebeddil birlikte şeylerin olduğunu, en önce kısaca 15 salname emektar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sürecinin İsrail'de kapandığını kaydetti.

İsrail'de toy kurulan hükümetin değişik unsurları birlikte araya getirdiğini, hükümette karşı el Filistinli birlikte grubun da arsa aldığını anımsatan Kalın, şunları kaydetti:

"Bir değiş oldu. Olumlu yaklaşım var. Buna mukabelede mevcut olmak oldukça akıllıca ve anlamlı. İsrail ile ilişkilerimizde dü asliye ebat var. Bir ekonomi, ticaret, gezim erke üzere boyutları, birlikte de Filistin meselesi var. Biz bunu da İsrail bölümüne rastgele daim belirgin yürekle tabir ettik. Filistin davası birlikte hak davasıdır. Bu mevzuda hem Cumhurbaşkanımızın hem hükümetin hem milletimizin hassasiyeti ortadadır. İki devletli çözümün yaşama geçirilmesi, Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün statüsünün korunması mevzularındaki hassasiyetlerimize gönül rahatlığı İsrail tarafında müspet birlikte yaklaşım ortaya konulduğuna müteallik proses görüyoruz. Mart kocaoğlan içinde İsrail'den birlikte ziyaretin olmasının hem düet ilişkilerimiz hem de Filistinliler açısından müspet olacağını düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler