USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 894 isim yaşamını kaybetti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 894 bireyin yaşamını kaybettiğini, 34 bin 810 bireyin yaralandığını bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 894 isim yaşamını kaybetti
08-02-2023 04:08
Ankara

Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, biçim üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri bulunan ve 10 ili etkileyen depremlere bağlı açıklamalarda bulundu.

Her müşterek vatandaşın kaybının menfaatlerini dikçe üzdüğünü tamlayan Oktay, bunun acısını içten hissettiklerini söyledi.

Depremde şu anne denli 5 bin 894 vatandaşın yaşamını kaybettiğini aktaran Oktay, yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Deprem bölgelerinde çalışmaların umum hızıyla sürdüğünü vurgulayan Oktay, 34 bin 810 yaralının bulunduğunu, yıkılan yapı sayısının 5 bin 775, enkazdan kurtarılanların ise 8 bin yöresinde bulunduğunu kaydetti.

Yaralılara Allah'tan aceleci şifalar isteyen Oktay, "Arama istirdat faaliyetlerimiz bitmeme ediyor. Enkaz altında mevcut akıbet vatandaşımıza ulaşana denli bu icraat bitmeme edecek. Toplamda 16 bin 139 murakıp istirdat ekibimiz şu anda çalışarak sahada. Tüm illerimiz ve ilçelerimize atıf etmiş durumdayız." dedi.

Uluslararası alandan ve yerelden ekipleri de sahaya atıf edeceklerini tamlayan Oktay, bu geceleyin derin müşterek operasyonla ilkin Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'a ve özellikli alanlara ekipleri açıktan atıf etmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Oktay, bugünkü iklim şartlarının iklim operasyonlarına izin ettiğini dile getirerek "O da bizim işlerimizi az buçuk henüz kolaylaştırdı, aceleci yapmamızı sağladı." niteleyerek konuştu.

"Tüm birimlerden 60 bin 218 insan sahada"

Deprem bölgesinde 4 bin 794 iş makinasının bulunduğunu, ecnebi ülkelerden mevrut murakıp istirdat ekiplerinde 3 bin 251 ferdin toprak aldığını aktaran Oktay, 2 bin 400 yöresinde murakıp kurtarmacının da henüz ecnebi ülkelerden geleceğini aktardı.

Oktay, Türkiye'den 1500'e andıran arttırma murakıp istirdat kadrosunu sahaya atıf edeceklerini bildirdi.

Toplamda umum birimlerden 60 bin 218 ferdin sahada görevlendirildiğini tamlayan Oktay, "Tüm arkadaşlarımız sahada canhıraş, gece, gündüz, 24 vakit esasıyla çalışmalarına bitmeme etmekteler." dedi.

Oktay, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma ekipleri, Milli Savunma Bakanlığı ve ilgilendiren umum birimlerin bölgede bulunduğunu tabir etti.

Sahada 750 yöresinde vinç bulunduğunu kaydeden Oktay, bunların murakıp istirdat ekiplerinin çalışmalarını ağırbaşlı manada kolaylaştırdığını vurguladı. Oktay, mecmu 4 bin 794 arabanın deprem bölgesinde fariza aldığını söyledi.

"Helikopterler geceleyin de çalışmalarını sürdürüyor"

Tüm havalimanlarının kullanılmaya başlandığını dile getiren Oktay, ilkin Adana Havalimanı'nın geri hizmet boyutunda işleri hızlandırdığının altını çizdi.

Oktay, dakika 36'yı bulan helikopter ve aşkın sayıda uçağın bölgede olduğunu, yalnızca karadan değil, açıktan da deprem bölgelerinde icraat yapıldığını belirterek geceleyin görüşü bulunan 16-17 helikopterin çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Sahra hastanesi kurulan yerlerin bulunduğunu aktaran Oktay, bölümsel hasarlı hastanelerin de değerlendirildiğini, bunların Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Diyarbakır'da bulunduğunu söyledi.

Barınma dair Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin imkanlarının kullanıldığını tabir fail Oktay, "Şu anda buradaki olanakları değerlendiren Milli Eğitimde 301 bin 502'ye başarmış durumda. Gençlik Spor ve üniversiteleri de 150 bin 368 vatandaşımız değerlendiriyor. Toplamda 451 bin 880 insan buralarda lazım korunma gerekse de tagaddi gereksinimlerini karşılıyorlar." dedi.

"Çadır ve battaniye dağıtımı sürüyor"

Afet bölgesinin haricinde 1 milyon 100 binlik müşterek korunma sektörü kapasitesi oluşturduklarını tamlayan Oktay, buna bağlı illerin AFAD'ın resmi sitesinde duyuru edileceğini, vatandaşların, valiliklere başvurarak yahut belirlenen alanlardan boşaltma eliyle bundan yararlanabileceğini söyledi.

Afet bölgelerinde cilt kentlerin kurulduğunu, cilt ve battaniye dağıtımı yaptıklarını dile getiren Oktay, 1 milyona andıran battaniyenin dağıtımda olduğunu, bunu 1,5-2 milyona taşımayı dilek ettiklerini söyledi.

Oktay, hem sahada bulunan tıpkı zamanda teslimat evresine mevrut çadırların sayısının 100 bini bulduğunu aktardı.

"Nurdağı, durum vürut namına ulaşıma açıldı"

Dün kıyamet alanına mevrut yollarda tipiden ve baş döndürücü yağıştan ötürü kapananlar bulunduğunu anımsatan Oktay, buraların tamamının açıldığını söyledi. Nurdağı'nda da afetten kaynaklı müşterek geçişim bulunduğunu aktaran Oktay, dakika de o bölgenin durum vürut namına ulaşıma açıldığını belirtti.

Oktay, taşımalık şehir kurulumuyla ilgilendiren çalışmaların da başladığını anlattı.

Kurumların bölgede aşkın ehemmiyetli icraat yaptığını özetleyen Oktay, Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerinden örnekler paylaştı ve umum kasıntı ve kuruluşlara çabaları düşüncesince teşekkürname etti. Oktay, Kızılayın da tagaddi gereksinimi noktasında derin güç gider ettiğini niteleyerek getirdi.

Dün bakımından dönüştürücü merkezlerinden 6'sında dava bulunduğunu anımsatan Oktay, bunlardan 3'ünün bakımının tamamlandığını, bundan sonra elektriğin henüz şen verebilecek halde olduğunu, bu mevzuda kontrollü biçimde akıntı edileceğini bildirdi.

Haberleşmede de bire müşterek iyileşmenin görüldüğünü aktaran Oktay, yalıtım verilemeyen bölgelere 1500 yöresinde izolasyon üreteci gönderildiğine, erte geceleyin bakımından bunların tamamının başarmış olacağına ve enformasyon problemininin erte bakımından ağız ağıza çözgün olacağına dikkati çekti.

Doğal tabii kavara iletimi mevzusuna yer veren Oktay, "Doğal gazın verileceği sahaların murakıp edilerek verilmesi gerekiyor, onlar murakıp edilecek, zımnında perşembe haset bu kontrollerle beraberce doğrudan yalnızca umum kıyamet bölgesinde tabii gazı veriyor olacağız inşallah." dedi.

Akaryakıtta Nurdağı'ndaki kapanmadan kaynaklı hastalıkların giderildiğini özetleyen Oktay, "651 tanker doğrusu yollardaydı, şu anda onlar kestirmece 150-200'e başarmış durumda. Geriye küsurat da umum geceleyin boyu daim ulaşıyor. ek ikinci müşterek 650 gezmen tanker de gene alana ulaştı ve ulaşıyor." bilgisini paylaştı.

Depremden etkilenen illerden Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana'da gayrı illere mucibince rahatladıklarını tamlayan Oktay, bundan ötürü umum kapasiteyi geriye küsurat 6 ilde yoğunlaştırdıklarını vurguladı.

Ulaştırma dair iyi müşterek sav büzüşmek istediğini tabir fail Oktay, "Aslında buradaki halis muhlis emek harcamaları rahatlatan anne unsurlardan bir tanesi de bu idi, enerjide bulunduğu gibi. Orada da doğrudan yalnızca boğunuk yolumuz, kıyamet alanına bizim geri hizmet manada dayanak noktası verebilmemizle ilgilendiren bizlere başağrısı verebilecek boğunuk tek yolumuz kalmamıştır." dedi.

"Çalışmalar AFAD koordinasyonunda üşüşmek zorunda"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Oktay, istirdat çalışmalarına bağlı müşterek istifham hakkında akıbet asrın en iri depremlerinden birinin yaşandığına ayraç etti. Türkiye'nin halis muhlis imkanlarını seferber etmiş halde bulunduğunu kail Oktay, murakıp istirdat ekiplerinin tamamının sahaya atıf edildiğini vurguladı. Uluslararası bölgede da iane teklifinde mevcut devletlere "İlk aşamada murakıp istirdat ve medikal boyutta dayanak noktası verebilirsiniz." dediklerini hatırlatan Oktay, "Oradan mevrut yardımların tamamını ilin gereksinimleri doğrultusunda ağız ağıza sahaya iletmiş durumdayız. Dolayısıyla 16 binin üstünde şu anda ve arttırma namına daim iletiyoruz. Elimizden mevrut umum olanakları seferber etmiş durumdayız. Bu icraat sonuna denli bitmeme edecek." halinde konuştu.

Uluslararası birtakımı iane müesseselerinin reddedildiği anlamında iddialar olduğunun hatırlatılması hakkında Oktay, AFAD'ın, Türkiye'nin kıyamet ve aceleci vaziyetleri ile ilgili müşterek güncek yapılış bulunduğunu dile getirdi. Oktay, şunları söyledi:

"Bunun manası şu, ne nezaret olursa olsun, ne kasıntı olursa olsun Cumhurbaşkanlığı da buna dahildir, ne çırçıplak maşer örgütü olursa olsun, ne asayiş ünite olursa olsun, dünya içi yahut dünya dışı, hacısı hocası bu çalışmaya katılabilir ama tamamının müşterek eş güdüm içinde yapılması önemlidir. Türkiye Afet Müdahale Planı dediğimiz aşkın ağırbaşlı müşterek çalışma, halis muhlis kuruluşlar ve çırçıplak maşer örgütlerinin de iştirakı ile mamul müşterek çalışmadır. Dolayısıyla bu büyüklükteki müşterek afetin birbirinden koordinasyonsuz biçimde yapılır olması düşünülemez. AFAD koordinasyonunda üşüşmek zorundadır. Aksi takdirde ağız ağıza kargaşa doğurur. Reddedilmez, doğrusu dünya dışından gelenleri de dâhilen gelenleri de ikrar ediyor ve sahaya yansıtıyor. Böyle müşterek obje benzer değil. Koordinasyonun sağlanması ile ilgili müşterek yaklaşım."

"Yangının söndürülmesi düşüncesince umum olanaklar seferber edildi"

İskenderun Limanı'ndaki coşkunluk itfa çalışmalarına bağlı istifham hakkında Oktay, bu mevzuda ehemmiyetli müşterek evreye gelindiğine ayraç ederek şunları kaydetti:

"Deniz Kuvvetlerimizden denizden de yangının söndürülmesi ile ilgili dayanak noktası aldık ve geçmek üzereydi. Biraz evvel aldığım bilgi, tekrardan hızlandığıyla alakalı. Elimizde kaynaklar var, söndürmeye çalışıyoruz ve inşallah söndürüyor olacağız. Deniz Kuvvetleri de bile ağız ağıza olanaklar seferber edilmiş durumda."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler