USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Jandarma köpeğinin 'gözünden' tutak istirdat operasyonu

Jandarma timlerinin tutak kurtarma, terör, patlayıcı tespiti operasyonlarına müteveccih eğitimlerde köpeklerin vücuduna yerleştirilen gelişim kameralar, en ısıdam anları eşya dibine aldı.

Jandarma köpeğinin 'gözünden' tutak istirdat operasyonu
18-09-2022 12:02
Ankara

Jandarma timlerinin operasyonlarında ehemmiyetli gösteriş üstüne piyasa köpekler, kavi görevlere tatbikatlarla hazırlanıyor, şüphelilerin saniyeler zarfında kuvvetsiz duruma getirilmiş olduğu eğitimlerin en ısıdam anları, jandarma köpeklerinin vücuduna yerleştirilen eylem kameralarla yük dibine alındı.

Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) bünyesindeki operasyon köpekleri, iç asayiş operasyonlarına müteveccih eğitimlerle sahadaki ekiplerin en şişman yardımcısı oluyor.

Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde asayişin sağlanması ve yıldırı unsurlarının kuvvetsiz duruma getirilmesi düşüncesince geçer not operasyon köpekleri, sahada asayiş güçlerine dayanak noktası veriyor.

Operasyon köpekleri, meskun mahallerdeki yersiz evlerde gizlenen teröristlerin belirleme edilmesi, in operasyonları, kişmiri ve çokluk araçlarına müteveccih icraat ile tutak istirdat faaliyetlerinde suçluların ağır rüyası oluyor.

Eğitimler hakikatı aratmıyor

Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'nde (JAKEM) asliye eğitimlerini düzlük köpekler, JÖAK yerleşkesinde de meraklı eğitmenler çeşidinden maruz encam itaat eğitimini tamamlayarak tahminî 6 ayda göreve amade duruma geliyor.

Olabilecek değme muhtelif operasyon türüne yerleşkede kurulan hususi parkurlarda hazırlanmakta olan köpekler, hatayı en organ indirgeyecek biçimde eğitiliyor.

Eğitmenlerinden aldıkları komutları çabuk biçimde uygulayıcı köpekler, değişik operasyon senaryolarına mucibince tahsilden geçiriliyor.

En canlı anlamış olur köpeklerin vücuduna yerleştirilen kameralara yansıdı

Hazırlanan senaryolar gereği meydana gelen eğitimler, Anadolu Ajansı çeşidinden görüntülendi.

Operasyon köpekleri, tutak mevcut otobüse timle bu arada yaklaşarak lazım önlemlerin alınmasının peşi sıra içeriye girip saldırganı kuvvetsiz duruma getirdi.

Otomobille ilerleyici saldırganların aracının durdurulmasının peşi sıra devreye giren operasyon köpeklerinden "Maşa" ve "İksir", kaçmaya etkin şüphelilere enerjik hareketlerle müdahalede bulunurken otomobilin dışındaki çirkin ise "Zakkum" çeşidinden kuvvetsiz duruma getirildi.

Bina ve ev kabil yapılarda gizlenen teröristlerin kuvvetsiz duruma getirilmesine müteveccih eğitimde de operasyon köpeği "İksir", asayiş güçlerinden kaçan şüpheliyi saklandığı yerde hesabına atılarak saniyeler zarfında kuvvetsiz duruma getirdi. Tatbikatların en ısıdam ve canlı anları, köpeklerin vücuduna yerleştirilen eylem kameralarıyla kaydedildi.

"Bu özellik operasyonların zayiatsız sonuçlandırılmasında şişman ehemmiyet taşımaktadır"

JÖAK Köpek Unsurları Bölük Komutanı Kıdemli Başçavuş Mehmet Gördü, merkezde kontrol istirdat ve operasyon köpekleri peyda etmek neredeyse dü timden oluşan köpek unsurunun bulunduğunu söyledi.

Gördü, operasyon köpeklerinin hususi operasyon, mayın, bomba ve erzak belirleme unsurlarından oluştuğunu ve genellikle teröristle savaş harekatlarında kullanıldıklarını belirterek, "Ayrıca yapı ve in operasyonlarında, kişmiri araçları ve çokluk araçlarında yürütme edilen operasyonlarda çoğunlukla Türkiye'nin değme durumunda fariza yapıyorlar." dedi.

Köpeklerin in ve binalarda his gayeli da kullanıldığını özetleyen Gördü, vücutlarına yerleştirilen ve enstantane kaynak aktarabilen kameralarla bu mekanların zarfında ne işe yaradığını görebildiklerini dile getirdi.

Gördü, "Köpeklerimiz, ilkin yapı ve kişmiri araçlarında saldırganın elinde mevcut silahın namlusunu operasyon timleri hapishane girene derece 2 saniyeliğine ayrıksı yöne çevirmesinde çarpıcı olmaktadır. Bu müddet hapishane girecek operasyon timlerimize 2 saniye devir kazandırmaktadır. Bu özellik operasyonların zayiatsız sonuçlandırılmasında şişman ehemmiyet taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

"Özel operasyon köpekleri, en derinlemesine mütemadi tahsile editör tutulan köpekler"

Halihazırda muhtelif branşlarda ülkenin nice durumunda aşırı sayıda köpeğin bulunduğunu tamlayan Gördü, operasyon köpeklerinin teröristle savaş harekatlarında, mağara, barınak ve yapı kabil bölgelerde teröristlerin kuvvetsiz duruma getirilmesinde kullanıldığını anlatım etti.

Köpeklerin derinlemesine ve dobra birlikte tahsilden geçtiğini özetleyen Gördü şunları söyledi:

"Özel operasyon köpekleri, en derinlemesine mütemadi tahsile editör tutulan köpeklerdir. Bu, tahminî 6 ay sürmektedir. Bu yetişek JAKEM Komutanlığında başlayıp köpeğin ömrünün sonuna derece bitmeme etmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler