USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İsveç mesajı: NATO üyeliğini bulunan haliyle onaylamayız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini bulunan haliyle onaylayacak vaziyette olmadığını söyledi. Kalın ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçiminin mayıs ayında yapılacağını fakat birlik tarihin elan belirlenmediğini söyledi.

İsveç mesajı: NATO üyeliğini bulunan haliyle onaylamayız
14-01-2023 20:08
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğini olan haliyle onaylayacak vaziyette olmadığını söyledi. Kalın ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçiminin mayıs ayında yapılacağını fakat birlik tarihin daha belirlenmediğini söyledi.Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ecnebi matbuat mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kalın, İsveç'in NATO üyeliği haricinde Ukrayna ve Suriye'deki gelişmelerle ilişik ehemmiyetli bilgiler verdi.

TBMM'nin, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamama riski bulunduğunu anlatım fail Kalın, "Yasayı (onay için) TBMM'ye gönderecek vaziyette değiliz, bu mevzuda ağır nezdinde sorunumuz var" dedi.

İsveç'in başkentinde PKK teröristlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gaye meydan ve Ankara'nın kaba aksülamel gösterdiği gösteriye atıfta olan Kalın, bu cins gelişmelerin İsveç’in üyeliğini geciktireceği uyarısında bulundu.

Kalın, "Altı yedi aydır bu sürecin içindeyiz ve İsveç'in bu biçimde görünmesi dobra değil. İlerlemek istiyoruz fakat bu cins olayların bitmeme etmesi süreci yavaşlatacak" dedi.

İsveç'in, PKK üyelerinin öz topraklarındaki tutumuna ilişkin "açık nezdinde mesaj" vermesi icap ettiğini kaydeden Kalın, "İsveç, dayanıklı yerine PKK üyelerinin bundan böyle öz topraklarında dünyalık toplayamayacağını güvence dibine alması gerekiyor" dedi.

Yeni İsveç hükümetinin ehemmiyetli adımlar attığını Türkiye'nin benimseme ettiğini kaydeden Kalın, gene İsveç Parlamentosu'nda benimseme edilen kanun değişikliğini de müspet gördüklerini anlatım etti.

Kalın, amma velakin dünkü yasaların yazılmasının ve Parlamento çeşidinden onaylanmasının gene de "altı ay" süreceğini kaydetti.

"Suriye'de dizi eylem seçeneği masada"

Aralık ayında Moskova’da Suriye, Türkiye ve Rusya defans bakanları ortada başlatılan siyasal sürece dayanaklık etmek verdiklerini kaydeden Kalın, amma velakin Türkiye'nin Suriye’de dünkü nezdinde esmer operasyonunun rastgele devir masada bulunduğunu bildirdi. Kalın, "Alınan tehditlerin seviyesine ilişkin yerine esmer harekatı anbean mümkün" dedi.

İbrahim Kalın, dü diyar ortada defans bakanlarıyla, küçük ay kocaoğlan ortasında görüşmesinin gündemde bulunduğunu bildirdi.

Suriye sınırı içerisindeki yıldırı örgütü PKK uzantısı YPG'ye dikkati çekici Kalın, "Sınırlarımızda asayiş istiyoruz. Biz Suriye devletini yahut Suriyeli sivilleri katiyen gaye almayız" dedi.

"Ukrayna'da mütareke görmeyi istek ediyoruz"

Ukrayna mevzusuna da yer veren Kalın, şümullü nezdinde sulh anlaşmasının yürürlüğe girmesi mevzusundaki liyakatsiz olma ihtimaline hakkında Türkiye'nin hudutlu nezdinde ateşkesin sağlanmasını heveslendirme etmeyi istek ettiğini bildirdi.

"Seçim mayıs ayında olacak"

Kalın, Türkiye'de doğacak cumhurbaşkanlığı seçiminin önceleri planlandığı kabilinden haziran ayında değil mayıs ayında yapılacağını fakat birlik tarihin daha belirlenmediğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler