USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda benimseme edilerek yasalaştı

AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda onama edilerek yasalaştı.

İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda benimseme edilerek yasalaştı
23-06-2022 04:02
TBMM

Kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin mali rakiplik enerjisini arsıulusal bölgede artırmak, mali piyasalarla mahsul ve hizmetlerin büyümesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, arsıulusal kredi ve kapital piyasalarına entegrasyonu yükseltmek ve bu sayede İstanbul Finans Merkezinin (İFM) önde mevrut toptan kredi merkezlerinden bir tanesi olması amaçlanıyor.

İFM'nin alanı, yönetilmesine ve işletilmesine ilişikli hükümler, İFM'de meydana gelen ameliyat ve bu faaliyetlere ilişikli teşvik, indirim, ayrıklık ve muafiyetler de düzenleniyor.

Finansal faaliyetlere ilişikli tanımda bağlılık yasalara götürme yapılarak; bankacılık, kapital piyasaları, sigortacılık, mali kiralama, faktoring ve benzer piyasalar altında mekân düzlük taşınır kıymetler, müştak araçlar, ifa sistemleri, elektronik mal ve benzer faaliyet, iş ve işlemlerin İFM'de mali çalışkanlık yerine gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. ​​​​​​​Yönetici şirket, "kanun kapsamında maruz fariza ve yetkileri değerlendirmek neredeyse Türkiye Varlık Fonu kabilinden kurulan ve hususi ahbaplık hükümlerine yayıncı yerine çalışkanlık yayınlayan çok ortaklı şirket" şeklinde tanımlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi kabilinden elçi vesikası verilecek

İFM'de kâffesi enfrastrüktür ve üstyapının işletilmesi, yönetilmesi, hür bölümlerin ve bölgelerin kiralanması ile kamuya ilişik bulunan ve bayındırlık planında belirlenen fonksiyonlar doğrultusunda bağlılık kurumlara tahsis edilmiş alanlar aut kazanmak neredeyse genel hizmetlere bölünmüş yol, meydan, yeşil alan, otopark ve benzer bölgelere ilişikli rastgele ortak çeşitli gözetim faaliyeti 20 sene süreyle hoşgörülü müşareket kabilinden gerçekleştirilecek.

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında büküm sahipleri kurulu, ada temsilciler yerleşmiş ve şişman bina temsilciler kuruluna ilişik yetkiler İFM'de mevcut yerleşme açısından 20 sene süreyle hoşgörülü müşareket kabilinden kullanılacak.

Ofis dalında çalışkanlık açıklamak neredeyse katılımcılara Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi kabilinden elçi vesikası verilecek. Katılımcı vesikası verilmesine, elçi vesikası bağışıklık koşullarına, elçi belgesinin askıya katılması ve iptaline ilişikli hususlar müdahale elçi belgesine ilişikli kökler ve esaslar infaz yönetmeliğinde düzenlenecek.

"Tek durak büro"

Katılımcıların faaliyetlerine ilişikli izin, ruhsat, lisans ve benzer müsaade başvuruları ile bunların çalışanlarına ve bu çalışanların bakmakla işyar bulunduğu insanlara ilişikli müsaade ve müsaade kadar başvurularının yapılabilmesi ve bu müracaat süreçlerinin hızlandırılması amacıyla, amme gurur ve müesseselerinin bağlılık birimlerinin fariza alacağı "tek durak büro" oluşturulacak.

Tek durak büroda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile bu bakanlıklarca lüzumlu görülmesi biçiminde bunların bağlı, ilgili, münasebetli kuruluşları yahut bu bakanlıkların denetiminde bulunan amme gurur ve müesseselerinin temsilcileri ve bağlılık kaymakamlık belediyesi temsilcileri mekân alacak.

İFM'de gerçekleştirilecek iş ve işlemlerin yegâne doğrudan takibini gerçekleştirmek ve yegâne durak büroda mekân düzlük amme gurur ve kuruluşları arasındaki koordinasyonu iletmek amacıyla yegâne durak büro, bağlılık mevzuat hükümleri gizli ikamet buyurmak kaydıyla Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi kabilinden götürme ve gözetim edilecek. gereksinim duyulması biçiminde ayrımlı bakanlık, amme gurur ve kuruluşları da yegâne durak büroya müdahale edilebilecek. Tek durak büronun işleyişine ilişikli kökler ve esaslar infaz yönetmeliğinde düzenlenecek.

Katılımcı vesikası alarak mali çalışkanlık yayınlayan firmaların dünya haricinde beledi insanlara sundukları mali hizmetler, hizmetten sonuncu yerine dünya haricinde faydalanılması koşuluyla mali iş ihracatı yerine değerlendirilecek.

Finansal firmaların kişi ad ve namına gerçekleştirdikleri müştak işlemleri, portföylerine servet benimseme etme yahut portföylerinden servet bey işlemleriyle dünya içre beledi insanların tasarruflarını dünya dışına çıkaran faaliyetleri, hizmetleri ve işlemleri mali iş ihracatı yerine değerlendirilmeyecek.

Katılımcı vesikası almış mali kurumlar kabilinden İFM'de meydana gelen mali iş ihracatı niteliğindeki ameliyat kapsamında elde edilmiş kazançların yüzdelik 75'i Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde, Kurumlar Vergisi beyannamesi üstünde başkaca gösterilmek şartıyla, gurur hasılatıntan indirilecek. İşlemler ile bu işlemler dolayısıyla lehe tahsil edilen nukut Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden; faaliyetlere ilişikli işlemler rastgele ortak çeşitli harçtan, bu işlemlere ilişikli planlı kağıtlar Damga Vergisi'nden ayrıklık tutulacak.

Katılımcı vesikası almış mali firmaların İFM'de istihdam ettikleri personele ödenen maaş ücretin asıl berrak değerinin; dünya haricinde minimum 5 salname mesleksel tecrübeye cemaat şahısda yüzdelik 60'ı, dünya haricinde minimum 10 salname mesleksel tecrübeye cemaat şahısda ise yüzdelik 80'i Gelir Vergisi'nden ayrıklık olacak. Bu kapsamda tamlanan istisna, İFM'de çalışmaya başlamadan geçmiş akıbet 3 yılda Türkiye'de çalışmamış bulunan personelin sevap gelirlerine uygulanacak.

İFM'de mekân düzlük taşınmazların kiralanmasına ilişikli işlemler rastgele ortak çeşitli harçtan ve bu işlemlere ilişikli planlı kağıtlar Damga Vergisi'nden ayrıklık olacak. En az 3 ülkede çalışkan yerine çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin diyalekt kaynak ve mali gözetim merkezleri karşı da bu konu hükümleri uygulanacak.

Hesap ve defterleri Türkçe destekleme zorunluluğu olmayacak

Katılımcıların avlamak mecburiyetinde oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelerin ecnebi mal birimiyle tutulabilmesi ve düzenlenebilmesine ilişikli Vergi Usul Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine ilişikli olmadan organizasyon hazırlamaya Hazine ve Maliye Bakanlığı mezun olacak.

Katılımcılar, kişi aralarında ve İFM'de yürüttükleri ameliyat kapsamında planlı rastgele ortak nevi muamele, mukavele, muhabere, aritmetik ve defterlerini Türkçe tutmaya ahlaksız olmayacak.

Katılımcılar kişi aralarında İFM'de yürüttükleri ameliyat kapsamında, faaliyetlerinin yayıncı bulunduğu mevzuata karşıt olmaması kaydıyla, hususi hukuka yayıncı yerine icra ettikleri rastgele ortak nevi iş ve sözleşmelerde serbestçe ahbaplık tarzı yapabilecek.

En az 3 ülkede çalışkan yerine çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin diyalekt kaynak ve mali gözetim merkezleri karşı da bu ahkâm uygulanacak.

Yabancı personel istihdamı

İFM'de çalışkanlık gösterecek katılımcılar ile minimum 3 ülkede çalışkan yerine çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin diyalekt kaynak ve mali gözetim merkezleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kabilinden Uluslararası İşgücü Kanunu gereğince planlı emek vermek izniyle ecnebi tabiiyetli personel çalıştırabilecek. Bu kapsamda yapılacak emek vermek izni başvuruları istisnai yerine değerlendirilecek.

İFM'de mevcut taşınmazlar, sadece projesinde ve gözetim planında belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek. İFM'de rastgele ortak cins ve ölçekteki, mekansal plan, parselleme planı, mekân ve mekân düzenlemesi, mevzi bilimsel ve jeoteknik etüt, dar bölgeleme, harita ve kentsel dizayn projeleri yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mezun olacak.

İFM gözetim planı ve pres projesi, hoşgörülü müşareket kabilinden hazırlanarak doğrudan doğruya tescil ettirilecek.

Katılımcı belgesinin rastgele ortak nedenle bozma edilmesi durumunda, iştirakçilerin İFM'de faaliyette mevcut kazanmak neredeyse icra ettikleri icar sözleşmesi de kendinden sona erecek. Kira sözleşmesi tapuya açımlama edilmişse hoşgörülü firmanın isteğiyle açımlama terkin edilecek.

Kanunun uygulanmasına ilişikli kökler ve esaslar ile gayrı hususlar Cumhurbaşkanı kabilinden çıkarılan infaz yönetmeliğinde düzenlenecek.

Kurumlar Vergisi ve harçlara ilişikli muafiyet

İFM'nin faaliyete geçmiş bulunduğu evveli dönemde, taşınmaları isteklendirme buyurmak ve İFM'yi toptan ölçekte kompetitif etmek amacıyla elçi vesikası almış mali çalışkanlık yayınlayan kurumlar kabilinden İFM'de meydana gelen mali iş ihracatı niteliğindeki faaliyetlerden 2022-2031 yılları ortada elde edilmiş hasılatlar düşüncesince Kurumlar Vergisi tenzilat payı yüzdelik 100 yerine uygulanacak.

Katılımcı vesikası almış mali firmaların İFM'de mevcut tarz ve şubelerinden katılması müstelzim mali çalışkanlık harçları, kanunun meriyet tarihinden itibaren 5 sene süreyle alınmayacak.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, teklifin benimseme edilmesinin arkası sıra birleşime aralık verdi. Erdoğmuş, aradan sonraları komisyonun durumunda olmaması dolayısıyla birleşimi ferda vakit 14.00'te sarılmak neredeyse kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler