USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İranlı komutanı kaldırmak talip sanıklara 30 yıla derece hapis istemi

Türkiye'ye sığınan İranlı pilot binbaşıyı Van'da kaçırmaya çalışırken MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla meşhut suç yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş olduğu 11 sanıkla ilgilendiren sormaca tamamlandı.

İranlı komutanı kaldırmak talip sanıklara 30 yıla derece hapis istemi
02-03-2022 13:07
Van

Van'da, Türkiye'ye sığınan İranlı komutanı kaçırmaya çalışmış oldukları iddiasıyla yakalanan aralarında İranlı ajanların da bulunmuş yer aldığı 11 sanığın 30 yıla denli hapsi istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'ye sığınan pilot binbaşı M.A'yı kaçırmaya çalışmış oldukları esnada MİT ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince meşhut zeval yakalanan sanıklarla alakadar soruşturmayı tamamladı.

İran istihbaratının Türkiye'deki taşeron şirketine MİT operasyonu

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince onama edilen iddianamede, sanıkların "açıklanması yasaklanan duyurulmayan detayları casusluk öze gerçekleştirme etme", "suç yapmak gibi kurulan örgüte unsur olma", "nitelikli şekilde kişiyi hürriyetinden mahrum kılmaya teşebbüs" suçlarından 30 sene hapisle cezalandırılmaları istem edildi.

İddianamede, 2018'de yasadışı yollarla ülkesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan M.A'nın şikayeti üstünde meydana getirilen incelemelerde, sanıkların İranlı komutanı 3 kere kaçırma girişiminde bulunmuş yer aldığı fakat yeteneksiz oldukları belirtildi.

"Bizi öldürecekler" diyerek taksiden atlamaya çalışmış

Kaçırılmak maksut M.A. ifadesinde, sanıklardan birileri çeşidinden Özalp ilçesine değgin müşterek köye götürüldüğünü, burada kendisini Kanada'ya götürmesi düşüncesince dünyalık verdiği maznun C.S'den 20 bin dolar karşılığında İran duyum görevlilerine tasdik edileceğini öğrendiğini anlattı.

Yaşanan müşterek sorundan ötürü bu teslimatın gerçekleşmediğini tamlayan M.A, 10 Ağustos 2021'de de dini nikahla baş başa yaşamış yer aldığı M.E. ile parasını onama etmek düşüncesince C.S'nin ofisine gittiğini, buradan müşterek vasıtaya bindirilerek Bostaniçi Gölü yakınlarına götürülürken M.E'nin "bizi kaçırıyorlar" diyerek feryat figan attığını, bunun üstünde araçtan indirildiklerini aktardı.

Yaşanan hadisat karşısında kolluk merkezine değişik şikayette bulunduklarını tabir fail M.A, "İran istihbaratı çeşidinden şimdi geçmiş de Türkiye'ye sığınan askerlerin kaçırılma girişimleri bulunduğunu biliyorum. Beni aşırmak isteyenlerin İran duyum birimleriyle cereyan ettiğini düşünüyorum. Beni 2 kere kaçırma girişimleri ha ve bunu bitmeme ettirebileceklerinden ötürü dirilik güvenliğimden fikir etmekteyim. Kaçırma girişimleri yeteneksiz olunca M.E. ile irtibata geçmişler. M.E. müşterek süre görüştüğü İran duyum elemanlarının güvenlerini kazandı. Beni uyutarak onlara tasdik etmesi dair anlaştılar. İran'dan mevrut müşterek bireyin kendileri düşüncesince etkin müşterek taksiciyle lüp uğrunda bekleyeceklerini, göçüm şoförünü arayarak ona '530' kodunu söyleyip hastaneye görmek düşüncesince göçüm istemesini ilettiler. Beni almaya geldikleri tam lüp uğrunda muntazır polisler onları yakaladı." biçiminde beyanda bulundu.

"İçeceğine hab ilacı atmam düşüncesince 10 bin dolar öneri ettiler"

M.E. ise sanıklardan bazılarının vakadan müşterek hafta geçmiş kendisini arayarak M.A'yı kaçırma planlarının bulunduğunu ve bu mevzuda iane istediklerini, bunun karşılığında da 10 bin dolar öneri ettiklerini belirtti.

Bu bireyleri polise yakalatarak M.A'yı örtbas etmek düşüncesince devir istem ettiğini ve mevzuyu namına ilettiğini özetleyen M.E, ifadesinde şunları anlattı:

"Şahıslara paranın alımlı geldiğini söyleyerek teklifi onama ettim. Bana M.A'yı hab ilacıyla uyutup uyutamayacağımı sordular. Ben de yapabileceğimi söyledim. 24 Eylül'de beni arayarak ilacı içirmemi ve daha sonra kendilerine salık vermemi, bundan böyle da kendileriyle haberleşme kurmamamı istediler. Onların dediği plana uyarak cereyan ettim. Daha sonraları bana sunulan numaradan polisi arayarak M.A'nın kaçırılacağı suç duyurusunda bulundum. Bunun akabinde bu şahıslar evimizin uğrunda yakalandı. M.A'yı kaçırsalardı İran'da ölüm cezası edeceklerdi."

İddianamede, birtakımı sanıkların 22 Eylül 2021'den itibaren 3 devir süresince müştekilerin evinin uğrunda irfan yaptığı, müşterek iş yerinden koli bandı aldıkları, lüp uğrunda beklerken de takımlar çeşidinden yakalandıkları belirtildi.

"Casusluk alavere dalavere ile bilgiye algı faaliyetidir"

Casusluğun, "bir bilgelik yahut amaca iktiran etmek düşüncesince ölçülü duyurulmayan salık onama etme faaliyeti, aranjman ve metotlara sunulan isim" şekilde tanımlandığına arazi sunulan iddianamede, müşterek yetişek dönemini kapsayan, organize, geri hizmet desteklere sahip, makul müşterek aşama sırası ve kurallara mucibince cereyan fail topu topu faaliyetleri kapsadığı aktarıldı.

Casusluk faaliyetini gayri duyum faaliyetlerinden ayıran özelliğin, bilginin bulunmuş yer aldığı yere yahut bilgiyi bilici şahısların arasına girerek alavere dalavere ile bilgiye iktiran etmek yer aldığı ifadesine arazi sunulan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Casus ve duyum memuru kavramlarının ayrımsız manada olmadığını vurgulamakta kazanım vardır. İstihbarat memuru, öz devletinin yahut organizasyonun yöntem üretmesinde suhulet iletmek öze bilginin toplanması, birleştirilmesi ve çözümleme edilmesi hikayelerinde uzmanlaşmış, silahlı kuvvetler, kolluk teşkilatı yahut gayri çırçıplak duyum birimlerinde işyar mensubu tarif etmek düşüncesince makbul müşterek kavramdır. Hem adamla tıpkı zamanda teknolojik vasıtalarla meydana getirilen casusluk faaliyeti, üstünde çalışılmış olan grubun sırrını bellemek maksadıyla, derinliğine müşterek bekleyiş, tuzak, alavere dalavere ve bunlara benzeşim nice yöntemle gözlem, tetkik ve şike yapabilen müşterek insanoğlu grubunu gerektirmektedir."

Kaçırılmayı İran'dan düzenleme etmiş

Ülkesindeki baskılardan kaçarak 30 Ekim 2018'de Van Göç İdaresi Müdürlüğüne arsıulusal esirgeme ve korunma talebinde bulanan M.A. karşı Van Valiliği çeşidinden arsıulusal esirgeme müracaat sahibi eşya vesikası düzenlenmiş yer aldığı ve yaşanmış olan vakalardan ötürü düzenlilik nedeni öne sürülerek ayrıksı müşterek yere sevkinin yapıldığı dökme iddianamede, sanıkların evlerinde ve üzerlerinde meydana getirilen aramalarda müştekiye alakadar fotoğraflar ile mahiyeti duyurulmayan kalması müstelzim belgeleri ele geçirdiklerinin belirlendiğine arazi verildi.

İranlı komutanın kaçırılmasına değgin 3 olayın da birbirinden özgür olmadığı, kusur yapmak düşüncesince kurulan örgütün dahilinde gerçekleştirildiği tamlanan iddianamede, şu şekilde denildi:

"Sanıkların üstlerine karacılık edilen eylemleri gerçekleştirmeye çalışmış oldukları topu topu olayların ayrımsız hedef doğrultusunda müşterek eksiksiz şekilde ele katılması gerekmektedir. teşkilat önderi H.E'nin talimatlarının gerçekleştirilmesi gibi A.S. ve S.H. çeşidinden olayların düzenleme edildiği, 1 ve 2. kaçırma girişimlerinde A.S'nin şahsen arazi aldığı, S.H'nin ikinci kaçırma girişimini İran'dan düzenleme etmiş yer aldığı anlaşılmaktadır. Bu girişimin başarısızlıkla neticelenmesi zımnında 3. kaçırma girişiminde İran'dan S.S. ile gelmiş şekilde müştekinin evinin uğrunda irfan ve planlamalar icra ettiği belirlenmiştir. Olayın gerçekleştiği devir tedbiren ülkesine dönen S.H'nin, kaçırma vakası düşüncesince S.S'yi görevlendirdiği ve takibini de İran'dan icra ettiği değerlendirilmektedir. Şüphelilerin suçtan kurtulmaya müteveccih beyanlarına Cumhuriyet Başsavcılığımızca öz saygı edilmemiş ve alakadar irsal maddelerince cezalandırılmaları istem edilmiştir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler