USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İklim değişikliğiyle savaş düşüncesince anayasa hazırlıklarının şişman bölümü tamamlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Kanunu hazırlıklarının iri birlikte kısmının tamamlandığını belirterek, bu sene içinde çıkarılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

İklim değişikliğiyle savaş düşüncesince anayasa hazırlıklarının şişman bölümü tamamlandı
20-03-2022 13:04
Londra

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Kanunu hazırlıklarının iri ortak kısmının tamamlandığını belirterek, bu sene arasında çıkarılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Kurum, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 17 Mart'ta Birleşik Krallık ve Türkiye iş donanmasında düzenlenen, "Yeşil Finansman Konferansı" öncesinde, COP26 Başkanı Alok Sharma ile icra ettikleri düet görüşmeyi anımsatarak, Sharma'nın Türkiye'nin hava finansmanına erişimi dair ehemmiyetli desteklerde bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin yeşil finansmana erişimi dair imzalanan uyuşma metninde, 3 bilyon 157 milyon dolarlık dayanak sağlandığını hatırlatan Kurum, bu finansmanın 3 sene arasında hava değişikliğiyle savaş düşüncesince harcanacağını tabir etti.

Kurum, hava değişikliğiyle savaş dair topu topu sektörlerle ve gençlerle konuştuklarını dile getirerek, "İklim değişikliğine uyumu sağlayacağız, gelmek zorundayız. Kaynaklarımız tükenmez değil. İnşallah her daim birlikte, topyekun bu süreci yürütmeye mücahede göstereceğiz." dedi.

İklim değişikliğine uzlaşma kapsamında İller Bankası Genel Müdürlüğü elinde arttırma Dünya Bankası'ndan, Fransız Kalkınma Ajansı, JICA ve başka mal kuruluşlarından tahsil edilen destek sunar bulunduğunu aktaran Kurum, şu şekilde bitmeme etti:

"Belediyelerimiz, domestik yönetimlerimiz projelerini hazırlasınlar. İller Bankası Genel Müdürlüğümüze sunsunlar. Hakkaniyet çerçevesinde 81 ilimize, 84 milyon vatandaşımıza görev edecek planlara evleviyet sıralamasına uyarınca dayanak veriyor olacağız ve bu desteklerimizle de yereldeki kalkınmayı, uyumu sağlayacağız. Yerel yönetimlerimiz projelerini hazırlayıp İller Bankası Genel Müdürlüğümüze, Hazine ve Maliye Bakanlığımıza başvurabilirler. Bunları her daim baş başa değerlendireceğiz. Alacağımız kararlar da iIllerimiz hesabına hem hava değişikliğine uyumu hem tasarrufu bununla müşterek acemi kaynakları ortaya çıkaracaktır."

Şura kararları nisanda açıklanacak

Bakan Kurum, Konya'da planlı İklim Şurası'nda aldıkları kararların önemine ayraç ederek, burada, "iklim değişikliğine uyum, yerelde hava değişikliğinin etkilerini azaltabilmek hesabına planların yapılması, ulusal erke politikası, ulaşımda dar mobilitenin sağlanması, adaletli göç, uran ve teknoloji" kabilinden başlıklarda nice mevzunun değerlendirildiğini ve 217 önerinin çıktığını belirtti.

Bu önerileri, ait bakanlıklarla danışma edeceklerini kail Murat Kurum, "Çok DOĞRU sürede Sayın Cumhurbaşkanı'mız, milletimizle paylaşacaklar." dedi. Kurum, tarihin netleştirilmesiyle ait görüşmelerin sürdüğünü, ait bakanlıklarla görüştükten sonradan april kocaoğlan arasında bunun planlandığını aktardı.

"Ülkemizin 50-100 yılını planlamaya çalışıyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Kanunu hazırlıklarının sürdüğüne de ayraç ederek, "2053 maksadı doğrultusunda ülkemizin 50-100 yılını planlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu icraat baş döndürücü önemli." diyerek konuştu.

İklim değişikliğiyle savaş çalışmalarını topu topu bakanlıklarla yürüttüklerine ayraç fail Kurum, "Doğru ve realist ortak amaç ortaya çıksın istiyoruz ve bu çıkma amaç doğrultusunda da İklim Kanunu'nun altlığı oluşsun. Bunun çalışmalarını yaptık." ifadesini kullandı.

Bakan Murat Kurum, İklim Kanunu'nun içeriğine bağlı de şunları kaydetti:

"Enerjide yenilenebilir erke miktarının artırılması ve seneler bakımından zorunluluklarının sektörel bazda neler olması, ulaştırmada ortaya koymuş olduğumuz amaç ve bu amaç doğrultusunda envestisman yapanların desteklenmesi, arttırma mal kaynaklarının sunulması, ihtimal vergisel avantajların da içre olması, Emisyon Ticaret Sistemi'ne bağlı ortak tomar sürüm üretenlerin cezalandırılması, az sürüm üretenlerin heveslendirme edilmesi, desteklenmesi, yeşil sahaların miktarının artırılması, domestik yönetimlerin, yerelde hava değişikliğine uzlaşma anlamındaki projeleri, uran ve uygulayım bilimi branşında uran sektörüne, teknolojiye vereceğimiz destekler, gençlerimizin, kadınlarımızın beklentileri, şehirlerin beklentileri kabilinden nice bap İklim Kanunu'nun altlığını teşekkül edecek."

"Güzel ortak anayasa hazırlıyor olacağız"

Kanunla hava değişikliğiyle savaş kapsamında yapılması gerekenlerin ortak ıztırar durumuna gelmesini istediklerini tabir fail Kurum, "Yani önümüzdeki amaç doğrultusunda hacısı hocası ne yapacağını seneler bakımından bilsin. Kanunun altlığı da gerçekte hem Şura'da hem bizim bu müzakerelerimizde, başka ülkelerle meydana getirilen görüşmelerde ortaya çıkıyor ve bu çıkan verileri de toparlayıp inşallah iyi ortak anayasa hazırlıyor olacağız. Bu sene arasında tamamlamayı öngörüyoruz. Büyük ortak bölümü tamamlandı. İnşallah bu sene arasında Meclis'imizle danışma halinde, yüksek Meclis'imizin destekleriyle vekillerimizle bu düzenlemeyi gerçekleştirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler