USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşviki teklifi TBMM'de

AK Parti milletvekillerinin, ihracata müteveccih envestisman ve üretimin teşvik edilmesine müteveccih anayasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşviki teklifi TBMM'de
15-10-2021 16:28
TBMM

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşvik edilmesine müteveccih anayasa teklifine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi'nin öz kaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine, dış satımcı birliklerince muktezi kapital yardımı sağlanması düşüncesince organizasyon yapılıyor. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılmak üzere, ihraç ederinin on binde üçüne derece (hizmet sektörlerinde brüt minimal ücretin on katına kadar) ara yapılacak.

İhracatçı birliklerinin redif akçelerinde mevcut meblağlar ile halihazırda TİM gözetiminde çalışkanlık yayınlayan Türkiye Tanıtım Grubunun varlıkları İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılacak.

İhracatçılara hemen ihracat kredilerindeki kefillik kurumu adına ihtimam edecek İhracatı Geliştirme AŞ'ye gelir, damga, masraf ve ekleme bedel vergisi muafiyeti tanınacak.

Yürürlük tarihinden sonraları geçmiş kere faaliyete geçecek başıboş bölgelerde, işleticilerin başıboş yerlerin işletilmesi ile ilişik faaliyetlerden elde ettikleri kazançları, 30 yılı geçmemek ve Ticaret Bakanlığınca kendilerine verilecek geçmiş çalışkanlık ruhsatında tamlanan müddet ile hudutlu iktisap etmek neredeyse dirimlik yahut şirketler vergisinden hariç olacak.

Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ, gayrı amme bankalarına halihazırda maruf ayrıklık ve muafiyetlere erbap olacak.

Krumlar Vergisi muafiyeti

Kanun teklifiyle, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda fark öngörülüyor.

Buna göre, manzume kuruluşu üyelerine; hemen mukayyet bulunduğu manzume kuruluşu ile hudutlu eğleşmek kaydıyla Ticaret Bakanlığı e-esnaf ve sanatkar data tabanı üzerinden, üyelerin ismi soyadı, sicil numarası ile çakılı iş noktayı olanların iş noktayı adresi bilgilerini içeren listeye muvasala yetkisi verilecek. Elde edilen ferdî veriler, hemen manzume kuruluşu organlarında fariza kabul etmek talip adayların bu kuruluşların üyelerine yetişebilmeleri amacıyla kullanılabilecek. Bu veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na karşıt kullanılamayacak, aktarılamayacak yahut ayrıksı ortak biçimde işlenemeyecek.

Teklifle, İhracatı Geliştirme AŞ'ye şirketler vergisi muafiyeti de tanınacak.

Teklifle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun gümrüksüz kayıt naklinde beğenilen taşıtlar düşüncesince el koyma ve tavik tedbirlerinin kesinlikle uygulanacağına bağlı ahkâm düzenleniyor. Buna göre, Türkiye'de sicile mukayyet olmaması ve ya sormaca ve takip bitmeme ederken kaçakçılık suçunun işlenmesinde gene kullanılması biçiminde el konulmuş bulunan taşıt, el koyma neticesinde sağlayan mercilerce alıkonulacak.

Kaçak kayıt naklinde kullanıldığı kuşkusuyla çalışarak gümrük idaresine yahut yediemine doğrulama edilmiş ve karşı el koyma neticesinde bulunmakla baş başa alıkonulmayan taşıtlar, gümrük idaresince yapılacak tebligattan itibaren 90 güneş ortamında korunum ve gayrı giderler karşılanmak aracılığıyla sahibi çeşidinden doğrulama alınmaması halinde, likidasyon idaresince sormaca ve takip neticesinde beklenmeksizin hemen likidasyon olunacak.

Tasfiyenin adanmış aracılığıyla gerçekleşmesi halinde, satıştan elde edilmiş gelirden taşıtın korunum edilmesi ve satışı düşüncesince muktezi bulunan eksiksiz giderler karşılandıktan sonraları küsurat miktar, takip kararına gereğince muamele edilmek neredeyse budala yerine alınacak.

Teklifle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun "el konulmuş bulunan eşyanın muhafazasına" bağlı maddesi de düzenleniyor.

Buna göre, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereğince el konulmuş bulunan ve ambalajlarında amme kurumlarınca geçerli bandrol, kimlik hologram, pul, kaşe yahut benzeşim ayraç namevcut yaman mamulleri, etil alkol, metanol, alkollü içkiler, makaron ve varak sigara kağıdı ile ilaç, derman kabak maddeleri, derman kabak maddesi içeren ürünler, tıbbi maşa ve malzemeler, ısıtılarak ve ya yakılarak tüketilen ve nikotin içersin içermesin yaman mamulünü imitasyon paha tarzda beğenilen elektronik sigara ve elektronik nargile karışma gelişigüzel çeşitli meful ve bu mamullerin tüketiminde beğenilen elektronik cihaz, aksam, redif zerre ve solüsyonlar el koyan idarelerce göstermelik içerlemek yahut göstermelik katılması cins olmaması biçiminde fark edici bilgilerin tespiti edilmek aracılığıyla rapora bağlanarak imha edilecek. Ancak ilaç, derman kabak maddeleri, derman kabak maddesi içeren ürünler, tıbbi maşa ve malzemeler ile etil alkolden imha haricindeki yöntemlerle likidasyon edilmesi akıllıca görülenler yönetmelikle belirlenecek. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten ilkin gümrüksüz zannı ile el konulmuş bulunan kayıt karşı da bu hükümranlık gereğince muamele yapılacak.

Çek Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, üstündeki nominal çekiliş tarihinden ilkin çeklerin ödenmek düşüncesince muhatap bankaya ibrazının batıl bulunmasına bağlı düzenlemenin yürütüm süresi 31 Aralık 2023 geçmişine derece uzatılıyor.

Türk Ticaret Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle kuruluşların likidasyon sürecinde alacaklılara üçüncü kere meydana getirilen çağırma cihazı tarihinden itibaren küsurat varlığın dağıtılmamasına değgin öngörülen altı maaş müddet üç ayak tabanı indiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler