USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanlığı, orman yangınlarına hakkında valilikleri baştan uyardı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla, orman yangınlarına için valilikler baştan uyarıldı.

İçişleri Bakanlığı, orman yangınlarına hakkında valilikleri baştan uyardı
22-06-2022 12:03
Ankara

AA muhabirinin almış bulunduğu bilgiye göre, İçişleri Bakanlığı 22 Mayıs'ta 81 il valiliğine gönderilmiş bulunduğu orman yangınlarına müteallik genelge hükümleri doğrultusunda valilikleri gene uyardı.

Bakanlık, iklim sıcaklıklarının ansızın yükselişine de müteallik yerine muhtemel orman yangınlarının önlenmesi düşüncesince genelge kapsamında akıntı edilmesini, muktezi önlemlerin alınmasını, tedbirlerin gözden geçirilmesini ve bu mevzuda titiz olunmasını istedi.

Valiliklerden, genelgedeki şu tedbirlere uymaları istendi:

- Orman yangınlarıyla uğraş planları güncellenerek belediyeler, orman teşkilatı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve yangın söndürmede vazifeli başka büyüklenme ve kuruluşlarla muktezi eş güdüm artırılmalı.

- Orman yangınlarının elan baş döndürücü meskun yöre civarlarında ve hafta sonları yoğunlaştığı cezaevi uğrunda bulundurularak, orman çevrelerinde yaya, motorlu, motosikletli ve süvari ekiplerce, birliklerce devriyeler gerçekleştirilmeli, ilkin piknik ve mesire bölgeleri ile ormanlık yerlere gidiş-geliş yöntemleri arama altında bulundurulmalı, kişi ve anahtar sorgulamaları artırılmalı.

- Orman yangınlarında baltalama ihtimali kesin suretle cezaevi uğrunda bulundurularak ormanlık yerlere gidiş-geliş güzergahlarındaki Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Plaka Tanıma Sistemleri (PTS) çalışan biçimde kullanılmalı, yangına alıngan yerlerin giriş-çıkışlarını gösterecek biçimde fotokapan yerleştirilmeli.

- Anız yakılmaması ve ekin yakanlar kendince kanuncu iş yapılacağı dair yurttaşlar bilgilendirilmeli.

- Orman yangını dair riziko haiz bölgelerde ormanlara girişlerin ve ormanların etrafında biberli yakılması yasaklanmalı.

- Yangın riskinin erdemli bulunduğu değerlendirilen bölgelerde karakol faaliyetlerinin artırılarak drone, maket tayyare ile açıktan arama sağlanmalı.

- Yangın söndürmede geçer not araç, materyal ve ekipmanlardan maksimum seviyede faydalanılmalı ve anahtar ile takım gereksinimleri gözden geçirilerek tamamlanmalı.

- Piknik sahalarında yakılan coşkun söndürülmesi, bölgede yangına sebebiyet verebilecek çöp, cam, pet şişe bırakılmaması, ekin yahut flora yakılmaması ve orman içinde biberli yakılmaması düşüncesince yurttaşlar uyarılmalı.

- Terör örgütü ve iş birlikçileri kabilinden ormanların düşünülerek yakılmasının engellenmesi düşüncesince istihbari faaliyetlere ağırbaşlılık verilerek elde edilmiş bilgiler eskiden ve akıllıcasına ortak biçimde ilişik ve vazifeli birimlerle paylaşılmalı.

- Özellikle içtimai medyada orman yangınlarını mazeret ederek kişi/kurumları maksat gösteren, dezenformasyon ve esassız haberlerle orman yangınlarına gönül rahatlığı seferberlik anlayışı ile düzenlenen mücadelede devletin neymiş arıklık gösterdiği algısını meydana getirmeye çalışanlara gönül rahatlığı dijital verilerin, görsellerin ve yangınların akıbet durumlarına müteallik paylaşımlar yapılarak kamuoyunun kalın pıtrak akıllıcasına bilgilendirilmesi sağlanmalı.

- Sosyal medyadadaki asıl dışı ve provokatif paylaşımların takip edeni yapılarak bulunanlara müteveccih muktezi adli/idari işlemler ivedilikle uygulanmalı.

- Kamping işletmeleri dışında ormanlık bölgelerde dinlenme kampı yapılmasına ve cilt kurulmasına müsaade verilmemeli.

- Özellikle erke aktarım hatlarından meydana gelen yangınların önlenmesi neredeyse ilişik birimlerle eş güdüm sağlanarak muktezi yasaklayıcı tedbirler alınmalı.

- Yangınla mücadelede iklim ve toprak ekiplerinin su gereksinimlerinin karşılanabilmesi öze meydana getirilen yangın havuzların doldurulması dair muktezi hassaslık gösterilmeli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler