USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu uyardı: 'Bu bir sır değil, deprem beklentimiz var'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısında konuştu. 2022 yılının Afet Tatbikat Yılı anons edildiğini kail Soylu, deprem dair da uyarılarda bulunarak, “Bu bir sır değil, deprem beklentimiz var” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu uyardı: 'Bu bir sır değil, deprem beklentimiz var'
05-03-2022 14:42

2022 yılının önce Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı, Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında meydana getirilen toplantıya, Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve büyüklenme temsilcileri katıldı. Bakan Soylu, derinti önceleri açıklamalarda bulundu.

2022 yılının Afet Tatbikat Yılı duyuru edildiğini kail Soylu, afetlere müheyya kazanmak düşüncesince çalışmaların artırılarak bitmeme ettiğini anlatım etti. Soylu, deprem dair da uyarılarda bulunarak, ilmî verilerin ağırbaşlı bir deprem tehditinin aşırı da uzakta olmadığını gösterdiğini vurguladı. Bu bağlamda AFAD taşınabilir uygulamasının önemine nazarıitibar çekici Soylu, kıyamet anlarında iletişimin şen bir biçimde sağlanabilmesi düşüncesince uygulamanın yayılmış bir biçimde kullanılması icap ettiğini belirtti.

“14 milyon mektepli ve 1 milyon öğretmenle manevra yapıldı”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afetlerle uğraş ve tedarik planları kapsamında çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, “2020 sonlarında başladığımız ve 2021 yılı sonunu sonuncu erek şekilde belirlediğimiz, İstanbul'da da sayın valimizin koordinasyonunda ve üniversitelerimiz ile bu arada Türkiye'nin 81 ilinde yaptığımız amacıyla İl Afet Riski Azaltma Planı mücehhez ve 81 ilde ,ki halis muhlis bunlarla alakalı finiş tarihinde erek 2025 idi fakat meselenin muaccel olmasına, önemine binaen tığ bunu geriye çektik, aşırı ağırbaşlı bir düzentileme yürüttük. Hedefimize akla yatkın bir biçimde 81 ilde, İl Risk Azaltma Planlarını tamamladık. Son şekilde dün, 14 milyon öğrenci, 1 milyon sarıklı ve okullarda çırçıplak şekilde çalışanlar, polislerimiz, jandarmalarımız, çırçıplak maşer kuruluşlarımız, Kızılay'ından afiyet kurumlarımıza kadar, her insanın katılmış olduğu görkemli bir manevra gerçekleştirildi” dedi.

“2022 yılını Afet Tatbikat Yılı duyuru ettik”

Toplumun afetlere müheyya olması düşüncesince tatbikatların akıbet basamak ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Soylu, “Afetlere müheyya olma, camianın kıyamet bilincini sonsuz artırma, kıyamet farkındalığımızı solmamış destekleme anlayışı ile Afet Eğitim Yılı kapsamında öğrenilenleri pratiğe aktarılan hedefiyle, 2022 yılını Afet Tatbikat Yılı duyuru ettik. Geçtiğimiz hafta Erzurum'da şita tatbikatı yaparak bunun önce adımını attık. Bütün okullarda, üniversitelerde, yurtlarda, amme kurumlarında, havalimanlarında, otobüs terminallerinde, hastanelerde, ukubet ve durdurma evlerinde, düzenleme endüstri bölgelerinde, alış-veriş merkezlerinde, konutlarda ve sitelerde, birileri tematik, kısaca eroin kazası, sınai tesis, şita kontrolör ve istirdat amacıyla namına ilgilendiren konusu bulunan tatbikatlar olacaktır. 2022 senesinde bu kapsamda 66 il kuru birlik tatbikat, 15 lehçe kurda birlik tatbikat, İstanbul ilimizde 1 millî kurda birlik tatbikatı, 1 arsıulusal kurda kontrolör ve istirdat birlik tatbikatı, 18 AYDES infaz tatbikatı, 11 tematik tatbikat, 2 bin 921 coşkunluk ve boşaltma tatbikatı, 51 bin 281 deprem anı tatbikatı, 71 çırçıplak defans uyarı alarm tatbikatı kazanmak amacıyla yekûn 54 bin 302 tematik manevra planlamış olduk” sanarak konuştu.

“Bu bir sır değil, deprem beklentimiz var”

Bakan Soylu, akıbet bir yılda Türkiye genelinde 25 bin 753 deprem meydana geldiğini anlatım ederek depremler dair uyardı. Soylu, “İstanbul'u afetlere hazırlamakla, başta bir deprem afetine dirlik alıştırmak düşüncesince çalışmalarımızı boşluk vermeden sürdürdük. Böyle bir beklentimiz var mı? Bu bir sır değil, ha var. Bu işe er ve ya geç karşılaşacağız. Sonra yazık mal etmez. Biz alışılagelen halis muhlis işimizi yaparken zihnimizin bir tarafında bu depremle alakalı ne tedbirleri aldığımız, icap il riziko kısıntı planlarımız, icap Türkiye Afet Müdahale Planı ile alakalı kurumumuzun buna müheyya olup olmadığını bir okazyon ile sonsuz tartmalı, arkadaşlarımızı ve kurumlarımızı buna gereğince alıştırmak durumundayız. Türkiye, depreminden seline, yangınına genişliğinde kıyamet bölgesidir. Deprem anı karmakarışık bir andır. Siz yüzdelik beniz mükemmeli hazırlamalısınız ki oradan kaybettiğimizle vatandaşımıza idrak dair kontrolü elinizde tutabilen ve bu mevzuda hemen toparlanabilen ve yönetimi en yukarı kurda yapabilen bir anlayışı gerçekleştirebilelim. Bu mevzuda uzmanlığı mevcut az şimdi halis muhlis bilgi insanlarımız, ilmî verilerin tespiti ağırbaşlı bir deprem tehditinin aşırı da uzakta bulunmadığı yönündedir. Bunu görmezden gitmek kendimizi ayartmak olur. AFAD verilerine gereğince hoppadak 2021 senesinde vatanımızda küçüklü büyüklü yekûn 23 bin 753 deprem meydana geldi. Bunların 255 birlik sayı 4 ile 5 büyüklüğü arasında, 26'sı 5 ile 6 arasındaydı, 3 tanesi de 6'dan büyüktü. Dolayısıyla burada meseleyi ciddiyetle ele kabul etme ve ferda deprem olacakmış amacıyla davranmak durumundayız” halinde konuştu.

“AFAD taşınabilir uygulamasında erek 10 milyon kullanıcı”

Afet durumlarında iletişimin dimdik bir biçimde sağlanabilmesi düşüncesince AFAD taşınabilir uygulamasının ehemmiyetli bir konumda bulunduğunu tamlayan Soylu, “Sadece tatbikat, hoppadak yetişek yapmıyoruz. Başka bir nesne şimdi yaptık. Burada ortaya koyduğumuz bir nesne vardı. AFAD'a bir taşınabilir infaz yaptık ve bu uygulamayı yaşama geçirdik. Şu anda beniz binlerce insanoğlu bu uygulamayı indirdi. Ama hedefimizi bu sene AFAD taşınabilir uygulamadaki hedefimizi 10 milyon şekilde nitelendirdik. Sebebi şu, buna ihtiyacımız var. Hem iletişimi ferahlatmak için, hem deprem acilen infaz doğrultu göstersin diye, hem bire bir sürede Allah korusun enkazın altındakine şen bir biçimde ulaşabilmek, yerini birlik belirleme edebilmek düşüncesince AFAD taşınabilir uygulamasına ihtiyacımız var” dedi.

“Türkiye geneli manevra yapacağız”

Süleyman Soylu akıbet olarak, “Yılın akıbet aylarında, tarihimiz de belli, Türkiye genelinde bir Türkiye tatbikatı yapacağız. Bunun nedeni müheyya olmak, zihniyetini, zihnini bu mevzuda körpe tutmak, kurumların menfaatlerini yılda bir kat şimdi kontrolör etmesini, müheyya biçimde olup olmamasını gerçekleştirme etmektir. Bu tatbikatı bire bir biçimde İstanbul'da da gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasının arkası sıra basına bağlı şekilde gerçekleştirilecek derinti başladı.

Yunus Emre Şeker - Batuhan Altınbaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler