USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne derece 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu anne denli 80 ilin facia riziko kısıntı planlarının tamamlandığını belirterek, "Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne derece 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık
01-11-2021 15:14
Ankara

Afetlerin az hâlâ topu topu çeşitleriyle erinç karşıya kalınan dü salname nezdinde dönemden geçildiğini kail Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21. yüzyılın esasen itibaren Türkiye namına ortaya koyduğu değiş ve dönüşümün, gerçekleştirdiği devrimlerin, AFAD'ın zat düzentileme haline de kemiksiz nezdinde biçimde dağılma ettiğini vurguladı.

Bakan Soylu, "Afetlerde koordinasyon, organizasyonel güç, kıyamet mevzusundaki topu topu kabiliyetlerimizin ve imkanlarımızın büyümesine müteveccih atılmış adımlar, esasi bakımından bu vizyonun, değişimin ve dönüşümün nezdinde neticesidir sanarak kullanmak gerekir." sanarak konuştu.

Son dü yılda yaşanmış olan afetlerin, ihtimal de bir takım devletlerin nezdinde yüzyıllık müddette erinç karşıya kalabileceği kıyamet sayısını barındırdığını tabir fail Soylu, "Tüm arkadaşlarımız, kendine ilişik yükümlülüğü ve mesuliyeti hissedip, plan çerçevesinde doğrudan dostlarıyla bu arada lüzum kontrol kurtarmada lüzum hâlâ ahir çalışmalarda ağır nezdinde ulama ortaya koymuşlardır." dedi.

Afetler dair oluşan hassasiyetlere ayraç fail Soylu, eskiden rastgele afette, erinç karşıya kalınan rastgele zorlukta vatandaşların, "Nerede bu devlet?" sanarak başkaldırı ettiğini, başkaca vatandaşların devletin geç gelmesinden, afete nezdinde zamanlar karışma edememesinden meydana gelen itirazlarını, kırgınlarını, küskünlüklerini, yalnızlıklarını dile getirdiğini aktardı. Süleyman Soylu, şu biçimde bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde nezdinde devrim, nezdinde dönüşüm, nezdinde değişimle beraberce bundan sonra 'Nerede bu devlet?' sözcüğü, milletimiz çeşidinden bundan sonra ötme edilmemektedir. Her şeyden ve herkesten ilkin devlet, halis muhlis kurumlarıyla ve halis muhlis kapasitesiyle orada bulunmaktadır. Cumhurbaşkanından mahalle muhtarına denli hepsi el birliğiyle iri nezdinde mücadeleyi ortaya koymaktadır. Bu, milletimizin ağır dönemlerdeki birlikteliğinin resmedilmiş halidir. Gelecek nesillerimize de bırakabileceğimiz elleme nezdinde bütünlük fotoğrafıdır."

Bu "birliktelik fotoğrafı"nı içtimai medyada dedikodu, yalan, dezenformasyonlarla duman geçirmek isteyenlerin de bulunduğuna yer veren Soylu, "İlk kişiden bugüne denli uğur boncuğu gerçeğin beden örtülmez. Biz elleme yapmakla mükellefiz, tığ işlerimizi yapmakla mükellefiz. Gerçeğin sahibi, doğrunun sahibi Allah'tır, uğur boncuğu akıl etmeyin. Kim ne köksüz söylerse söylesin, ki ne dezenformasyon yaparsa yapsın, ki sisli suda balık avlamaya çalışırsa çalışsın bilmenizi isterim ki meyve alamaz." ifadelerini kullandı.

"Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış kabil yapıyor' olmadık"

AFAD çalışanlarına teşekkürname fail Soylu, "Bangladeş'ten Myanmar'dan Yemen'e denli dünyanın nice namına elinizi uzattınız, elimizi uzattık, oralara dayanak olduk, insanlığa eş çıktık. Birileri gibi, Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış kabil yapıyor' olmadık. Dünyanın nice mazlum ve kıygın bölgesine, rastgele yere uzanan çelimli nezdinde Türkiye fotoğrafını, çelimli nezdinde Türkiye anlayışını ortaya koydunuz." sanarak konuştu.

Dünyada yaşanmış olan afetlere ayraç fail Soylu, "Pandemiyi dünyayla bu arada yaşadık. Afetsellik artıyor ve bunu dünyayla bu arada yaşıyoruz. İklim dengesizliklerinin sonuçlarıyla dünyayla bu arada yüzleşiyoruz. Hatta selleri ve orman yangınlarını Avrupa ülkeleriyle ve ABD ile beraberce yaşıyoruz." dedi.

Afet dair Birleşmiş Milletler'in tavsiye kasıntı şekilde tanımış bulunduğu Afetlerin Epidemiyolojisi Merkezinin (CRED) verilerine ayraç fail Soylu, 1980 ile 1999 yılları arasındaki 19 salname çağda dünyada mecmu 4 bin 212 afetin meydana geldiğini, 1,19 milyon ferdin yaşamını kaybettiğini ve 3,25 milyon insanoğlunun da bu afetlerden etkilendiğini dile getirdi.

Soylu, CRED verilerine layıkıyla 2000-2019 dönemindeki 19 salname periyotta ise mecmu 7 bin 348 afetin meydana geldiğini, 1,23 milyon insanoğlunun yaşamını kaybettiğini ve bu afetlerden 4 milyon insanoğlunun etkilendiğini bildirdi.

Afet riski efdal nezdinde coğrafyada hayata devam etmenin verdiği tecrübeyle, müdahalede hâlâ değerli neticeler almaya çalıştıklarını tamlayan Soylu, şunları söyledi:

"Bunu yalnızca nezdinde rakiplik güdüsüyle söylüyor değilim, kıyamet kabil nezdinde meselede hakeza nezdinde değerlendirmeden de Allah'a sığınırım. Kendimizi akla yatkın çözümleme edebilmek düşüncesince bu kıyaslamayı yapıyorum. Elbette ki hala nezdinde Japonya değiliz, eksiklerimiz var, onları da konuşacağız bu arada çözeceğiz fakat ümranlı ülkelerde, başta akıbet senelerde kıyamet anı müdahalede devir kurnaz yaşanmış olan sorunlara, gecikmelere bakınca, zat gücümüzü ve başarılarımızı akla yatkın kullanmak ve geleceğe ilişik akla yatkın planlamalar gerçekleştirmek olanağı buluyoruz."

"AFAD'ın akıbet 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu mesken sayısı 38 bin 574"

Süleyman Soylu, AFAD Başkanlığı kabil nezdinde kurumu oluşturmanın hazırlop nezdinde iş olmadığını, AFAD'ın yalnızca akıbet 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu mesken sayısının 38 bin 574 bulunduğunu bildirdi. Bunlardan 10 bin 135 konut, 18 iş noktayı ve 87 ahırın tamamlanıp adalet sahiplerine tasdik edildiğini özetleyen Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Bana göre, en iri kazanımlarımızdan biri de milletimiz gözetiminde afetlerde nezdinde umutsuzluk, nezdinde zavallılık anlayışını, baştan sona beraberce devletimizin, hükümetimizin, efdal yeteneği ve karışma kuvvetiyle silmiş olmamızdır. Artık vatandaşımız biliyor ki nezdinde kıyamet bulunduğu devir devletim evvel andan itibaren yanımdadır ve rastgele ihtiyacımı karşılayacaktır. Avrupa'daki, dünyada yaşanmış olan afetsellikleri baştan sona bu arada strateji ettik. Müdahalede elbette geç kaldıklarını, devletin vatandaşını elbette nezdinde tane başına bıraktığını, yalnızlaştırdığını, itirazları, isyanları ve bunu normalmiş kabil elbette aktardığını baştan sona bu arada gördük. Bu anlayışın oturmuş olması kıyamet anı yönetimi açısından baş döndürücü önemli."

"80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık"

Afet Risk Azaltma Planı'nın altında, il kıyamet riziko kısıntı planlarının bulunduğunu, bunun ilkini Kahramanmaraş'ta açıkladıklarını tabir fail Bakan Soylu, "Tarihimizde evvel kat il kıyamet riziko kısıntı planlarını yaptık, 2021 yılı sonunu hedefledik, şu anne denli 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık. Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

Türkiye Afet Anı Müdahale Planı'nın ağır faydalarının görüldüğünü dile getiren Soylu, "Son 2 salname tecrübelerimizde deminden bu planı baştan güncellemek derhal çabucak arkadaşlarımız çalışmalarını doğrudan hoppadak tamamladılar. Bunun da en akıbet gündeş vaziyetini endamsız nezdinde müddette yayınlamış olacağız." sanarak konuştu.

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği'nin güncellemesini de tamamladıklarını kail Soylu, bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdirlerine bildirme ettiklerini bildirdi.

Toplumun kıyamet bilincini arttırmak namına da ehemmiyetli adımlar attıklarını, toplumda nezdinde kıyamet refleksi yapmaya himmet ettiklerini özetleyen Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"Çünkü yaşadığımız afetlerde, başta depremlerde, şahısların kıyamet acilen ne yapacağını bilmiş bulunduğu seviyede ölüm kalım oranının arttığını gördük. Mesela enkazdan deli dolu çıkarttığımız vatandaşlarımızın, ilmî şekilde akla yatkın biçimde davranmış insanoğlu bulunduğunu gördük." dedi. Bu nedenle, "Afet bilgisi, eşittir avlu bilgisi" sloganını geliştirdiklerini ve bu çerçevede, bu yılı afetlere tılsım yılı duyuru ettiklerini kail Bakan Soylu, "Yıl sonuna denli 51 milyon vatandaşımıza ulaşmayı hedefledik. Bu amaçla kampanyalar, görgü bilimi bilimi materyalleri, videolar ve türlü kurumlarla teşrikimesai protokolleri imzaladık. Şu anne denli 42 milyon 534 bin 328 vatandaşımıza kıyamet farkındalık eğitimi, 15 bin 588 personele kıyamet farkındalık eğitmen eğitimi, 101 bin insana KBRN farkındalık eğitimi verdik."

Soylu, eğitimlerin 2022'de de bitmeme etmesi icap ettiğini belirterek, topu topu öğrencilere kıyamet eğitimi verilmesinin önemine ayraç etti.

İçişleri Bakanı Soylu, akıbet senelerde yurt davranışlarının daim uç noktalarda olduğuna ayraç ederek, "Yağmur yağıyorsa da bugüne denli yepyeni derecede efdal seviyede yağıyor, yepyeni sellere faktör oluyor. Keza yurt sıcaklıkları hem bizde hem dünyada artıyor. Dolayısıyla afiyet bilgisi tahminlerini behemehâl baş döndürücü strateji geçirmek ve bu aşamada kurumsal ilişkileri artırmak, tılsım almak, burada uğur boncuğu aralık tutmak lazım." sanarak konuştu.

AFAD Mobil uygulaması

AFAD Mobil uygulamasını baş döndürücü endamsız müddette devreye alacaklarını bildiren Soylu, çalışmanın altyapılarının bittiğini, şu anda bir takım denemelerinin yapıldığını belirtti. Bakan Soylu, "Bu uygulamanın, etkin rastgele cep telefonunda olmasını istiyoruz, misyonumuz budur." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, 12 Kasım'da gideceği Düzce'de, AFAD Mobil uygulamasını başlatacaklarını da bildirdi.

Kentsel transformasyon dair çağrı

Kentsel transformasyon çalışmalarında kolaylaştırıcı, uzlaşmacı olunması çağrısı karşıcı Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"İmzalar, onaylar makamlarda beklemesin. Türkiye'nin rastgele tarafındaki faylarda nezdinde çabukluk olduğu, bundan sonra nezdinde peçe değildir. Dolayısıyla, kentsel transformasyon başvurularında, izinlerde, kurumlarımızın hâlâ yapıcı, dava dekoder ve meyve odaklı davranmalarını bekliyoruz. Aynı beklentiyi, yurttaşlarımız düşüncesince de tabir geçirmek isterim. Kentsel dönüşüm, 'acaba buradan apayrı nezdinde bilinçlilik elde edebilir miyim' değil, kendini mizan kabul etme vesilesidir. İşe bu manada beslemek ve yararlı peyda geçirmek lazım. Bugün binalarımızı esaslandırmak düşüncesince harcayacağımız nezdinde birim, yer sarsıntısı sonrası harcanacak 7 birime eşittir ve buna dirilik kayıpları karışma değildir. Bunun acısını, bu kaybın büyüklüğünü tanım geçirmek de elhak beklenir değildir. Bu itibarla, hem kurumlarımızın, hem yurttaşlarımızın bu mevzuda gayretlerini ve hassasiyetlerini dileyiş ediyorum."

Konuşmalar öncesinde, AFAD'ın 2019'daki Eğitim ve Değerlendirme Toplantısının arkası sıra yaşanmış olan hadiseler ve bu vakalara erinç maruz mücadelelere bağlı nezdinde videoteyp vizyonu yapıldı.

Toplantıda ayrıca, "depremin evvel saati" başlıklı bilgilendirme videosu izlendi.

Eğitim toplantısında, AFAD Başkanı Yunus Sezer de kurumun çalışmalarına bağlı bilgiler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler