USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Küresel hastalıkların çözümünün yerelden beklendiğini kesin halde görüyoruz

İçişleri Bakanı Soylu, arsıulusal şirketlerin arsıulusal problemlerde öncecilik almaları düşüncesince oluşturulduğunu belirterek, "Ancak zaman geldiğimiz noktada ne efsus ki toptan problemlerin çözümünün yerelden beklendiğini görüyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Küresel hastalıkların çözümünün yerelden beklendiğini kesin halde görüyoruz
23-11-2021 12:53
İstanbul

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Haliç Kongre Merkezi'nde planlı Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) 89. Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında, toplantının Interpol'e, kusur ve suçluyla mücadeleye kuvvet katmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ'cü firariler ile elebaşlarının ülkemize iadesi hususunda çelimli el birliği bekliyoruz

Alınacak kararların ve seçilecek acemi yönetimin Interpol ailesine, teşkilata iyi olmasını dilek fail Soylu, şu biçimde bitmeme etti:

"21. yüzyıla girerken 'Milenyum' diyorduk. Ancak yukarı fazladan yaşanmış olan nice krizler, hudut aşan suçlar, vekalet savaşları, iç savaşlar, DEAŞ, PKK, FETÖ kabil etraflı dünyayı alelacayip ortak sınamaya sokan yıldırı örgütleri bizlere bu tabiri unutturdu. Ortadoğu'da yaşanmış olan yıldırı ve şiddet, oradaki yıldırı örgütlerinin güvenilmez bodoslama yaşattıkları, trajediler, kararttıkları milyonlarca hayat, uyuşturucunun hem çeşidinin aynı zamanda miktarının artması, bizlere binyıl tabirini unutturdu. Biz 21. yüzyılı 'Milenyum' sanarak karşılarken yıldırı örgütlerinin maket uçaklı bomba düzenekleri kuracaklarını, göçmenlerin denizlerde ölüme terkedileceğini, çocuk cesetlerinin kıyıya vuracağını görüntü etmemiştik. Milenyumdan hızla gelişen teknolojinin suçu azalttığı ortak evren bekliyorduk. Karşımıza siber taksirat kabil acemi başlıklar, 'Hawala' kabil acemi kredi sevk sistemleri çıktı. Milenyumdan erdemli ortak medeniyete bap açmasını beklerken Avrupa'da yıldırı eylemleri, ayrıca kamyonla caba işlenen maatteessüf yıldırı eylemleri gördük. Bu ve bunun kabil sert aşırı evolüsyon moralimizi bozmuş bulunduğu düşüncesince olsa gerek, bundan böyle binyıl tabirini aşırı da kullanmıyoruz."

Türkiye'nin 40 senedir uğraş etmiş bulunduğu yıldırı örgütü PKK hasebiyle 40 bin dirilik kaybı olduğunu, ortak gayrı toptan yıldırı örgütü DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ın talih düzenini çelimsiz müddette sarstığını, PKK ile açılan istikrarsızlığın barhana tetiklediğini bunun da evren demografisini etkilediğini kaydeden Soylu, FETÖ'nün de Türkiye'de silahlı vuruş hazırlamaya kalktığını anlattı.

Soylu, şu biçimde bitmeme etti:

"Ülkenin başkenti harp uçaklarıyla bombalandı, tertemiz 251 insanoğlu yaşamını kaybetti. PKK'nın çabucak maden ticaretinden 2,5 bilyon dolar dirimlik elde etmiş bulunduğu ve Avrupa maden ticaretini elinde tuttuğu biliniyor. Bizim maden birimlerimiz ve hayattaki nice maden ünitesi bundan böyle uyuşturucuyu kilolarla değil tonlarla yakalıyor. Dolayısıyla binyıl çağından beklediğimiz biçimde evolüsyon yayınlayan az daha ortak tane konu, kusur ve suçlunun ölçeği olmuştur. Artık az daha tamamı emniyet sorunları küreseldir, bundan böyle az daha tamamı emniyet sorunları büyüktür, bundan böyle az daha tamamı emniyet sorunları degaje yetenekli bir duruma gelmiştir. Dünya medeniyeti, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO ve arsıulusal kuruluşları, arsıulusal problemlerde hal düşüncesince üstünlük almaları düşüncesince üretti fakat çağ geldiğimiz noktada ne eyvah ki toptan hastalıkların çözümünün yerelden beklendiğini, bahsettiğimiz arsıulusal kurumların Türkiye'deki ayak hepsi terimiyle topa girmediğini yahut hepsi meydanda dolaştırdığını kesin ortak biçimde görüyoruz. Tarif etmeye çalıştığım safiha göz boncuğu ülkenin ortak tane başına çözebileceği ortak safiha değildir. Hatta çabucak özlük ülkesine yansımalarını caba çözemez."

"Parmak izi ve fotoğraflar arzu fail ülkelerle paylaşıldı"

Interpol'ün beklentileri ve iyimserliklerinin en erdemli bulunduğu kurumlardan olduğuna, beraberce dobra neticeler elde edildiğine yer veren Soylu, "Mesela arsıulusal kurda aranan ortak kişi 2019 senesinde Bulgaristan polisi kabilinden yakalanmıştı, bu şahıstan tahsil edilen pus izlerine müteveccih arkadaşlarımızın icra ettiği emek vermek kararında bu ferdin 2010-2011 senesinde Bitlis'te meydana mevrut 5 kolluk ve 4 taharri memuru zabıta vatandaşımızın martir edildiği, yaşamını kaybetmiş bulunduğu patlama vakasının faili bulunduğu ortaya çıkmıştı." ifadelerini kullandı.

Üye devletlerin akıbet 2 yılda ülkelerindeki terör, düzenlilik ve maden vakasına müdahil bin 37 pus izini Türkiye'den arzu ettiğini kaydeden Bakan Soylu, "Sistemimizde mukayyet 853 meşkûk şahsın pus izi ve fotoğrafları arzu fail uzuv devletlere gönderildi. Kriminal Başkanlığımıza akıbet 2 sene içinde 57 ülkeden 86 yıldırı vakasına ve 624 nüsha narkotik, uyuşturucu, birleştirme ve düzenlilik suçlarına müdahil bin 65 şahsa ilgilendiren pus izleri ve fotoğrafları gönderildi. Bu kapsamda yaptığımız icraat kararında bu suçlara müdahil 418 meşkûk şahsın etiket tespiti yapılmış oldu ve uzuv devletlere bilgisi verildi. Dolayısıyla dizge ehemmiyetli manada neticeler üretmektedir. Ancak anlatım etmeye çalıştığım, Interpol'den beklentimiz, çabucak dosya ve pus izi paylaşan, dergi çıkaran ortak kasıntı olması değildir." değerlendirmesini yaptı.

"Tecrübelerimizle kılavuzluk etmeye hazırız"

Dünyanın pandemi, göç, konuşu bunalım ve erke krizi ile gönül rahatlığı karşıya bulunduğunu tamlayan Soylu, "Sorunlar toptan lakin şayet analizör domestik adına üretilirse bilinmesini istiyorum ki dünyada huzur, güvenlik, kardeşlik, barışın artmasına olanak bulamayabiliriz." dedi.

Asayiş sorunlarının arttığı, nazik krizlerin yükseldiği, devletlerin ve yönetimlerin, rejimlerin hal üretemediği rastgele sistemin kargaşa üreteceğini ve işin polise kalacağını vurgulayan Bakan Soylu, "Onun düşüncesince toptan ölçekteki emniyet meselesine toptan ortak manzara ortaya koyan ortak kasıntı olması, Interpol'ün anne ilkesidir. Türkiye adına terörle uğraş tecrübemizle erdemli miktarlarda maden soruşturma tecrübemizle gümrüksüz barhana tecrübemizle bu gösterime ulama koymaya, ayrıca kılavuzluk etmeye müheyya olduğumuzu buradan anlatım buyurmak isterim." sanarak konuştu.

Katkı ita talebinin ortak tane başına manalı olmadığını, ortak sinerjiyle yanıt bulması icap ettiğini anlatım fail Soylu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Burada imge engelleyen ortak trendle gönül rahatlığı karşıya kalıyoruz. Mesela 1996-2016 yılları meydanda 20 yılda 100 al dergi talebimiz reddedilmişken, 2016'dan ahir 5 yılda 982 al dergi talebimiz reddedilmiştir. Yine 2010-2016 yılları meydanda 20 al dergi bozma edilmişken, 2016'dan ahir 5 yılda 374 al dergi bozma edilmiştir. Bu trend, deneyim paylaşımı konusunda, toptan güvenliği sağlama, ortaklık dair imge donör değildir. İşte bu kongreden beklentilerimizden biri bu gösterimi geliştirmek, birbirimize güvenmek, buradaki rastgele kurumun ortaya koyduğu rastgele alakanın kusur ve suçluyla uğraş düşüncesince olduğuna inanmaktır."

"Trafik kazaları kaynaklı dirilik kayıplarını yüzdelik 50 yıpratan dü ülkeden birisiyiz"

Süleyman Soylu, Türkiye'nin sunulan kalmış bulunduğu etraflı tehlikelere gönül rahatlığı erdemli ortak emniyet başarısı elde ettiğini, 2016'daki DEAŞ saldırısından buyana Türkiye'de DEAŞ kaynaklı dirilik ve servet yitirilmesine yola açan rastgele ortak yıldırı vakası yaşanmadığını belirterek, "Birleşmiş Milletler'in 2011-2021 meydanda gidiş geliş kazaları kaynaklı dirilik kayıplarını yüzdelik 50 yıpratan dü ülkeden birisiyiz. Uyuşturucuya ilişkin ölümler 2017'de 941'di, bunu güzeşte sene bakımından 314'e çekmeyi başardık. PKK yıldırı örgütünün diyar içerisindeki silahlı öge sayısını 15 binden 180'in dibine düşürmeyi başardık. Bugün bu yıldırı örgütünün kilitli biçimde bulunduğunu görüyoruz. Şehirlerimizde evden arakçılık olaylarının günce ortalamasını tamamı Türkiye genelinde 284'ten 5 yılda 150'ye indirdik." sanarak konuştu.

"Bir ülkenin ve ortak kentin güvenliği, onun yandaki ülkesinin güvenliği ve şehrinin güvenliğinden başlamaktadır." diyen Soylu, "Eğer Berlin güvenliyse İstanbul güvenlidir, şayet Şam güvenliyse İstanbul güvenlidir, şayet Bağdat güvenliyse İstanbul güvenlidir, şayet İstanbul güvenliyse New York, Londra, Şangay güvenlidir." dedi.

Ülkelerin birbirine gereksinimi olduğunu, Interpol'ün de "aynı dili konuşabilen" ortak teşekkül bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, evren kolluk teşkilatlarının çiğin omuza iktisap buyurmak durumunda bulunduğunu vurguladı.

Polis teşkilatının demokrasi, ahbaplık devleti ve rejimlerin koruyucusu olduğuna yer veren Soylu, "Dünyadaki kolluk teşkilatları birbiriyle ilişkilerini ahbaplık çerçevesinde kurdukları bağları kuvvetlendirebilirlerse suça ve suçluya aman vermezler, suçu ve suçluyu engellerler. Ülkelerin özlük aralarındaki boşluktan çıkan ortak grup hudut aşan taksirat beniz bulamazlar, şımaramazlar, sahn bulamazlar ve üreyemezler." ifadelerini kullandı.

Soylu, fariza süresindeki yönetimi hasebiyle Interpol Başkanı Kim Jong Yang'a teşekkürname ederek umumi kurulun iyi olmasını diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler