USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Bir eş içi şiddete, birlikte hanıma şiddete, birlikte ölüme bile tahammülümüz yoktur

İçişleri Bakanı Soylu, birlikte fasile içi şiddete, birlikte hanıma şiddete, birlikte ölüme bile tahammüllerinin olmadığını belirterek, hedeflerinin "sıfır şiddet" bulunduğunu bildirdi.

İçişleri Bakanı Soylu: Bir eş içi şiddete, birlikte hanıma şiddete, birlikte ölüme bile tahammülümüz yoktur
25-11-2022 14:08
Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla içtimai iletişim araçları hesabı üstünden müşterek videoteyp ileti paylaştı.

Bakan Soylu, paylaşımında, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Türkiye, meydana getirdiği çalışmalarla, dünyaya dayanıklı müşterek safiha çizmektedir. Devletimizin etraflı organları, hanıma müteveccih hızlı mücadelede mükemmel müşterek seferberlik halinde. Kadına el kalkamaz." ifadelerini kullandı.

Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Türkiye, meydana getirdiği çalışmalarla, dünyaya dayanıklı müşterek safiha çizmektedir.

Devletimizin etraflı organları, hanıma müteveccih hızlı mücadelede mükemmel müşterek seferberlik halinde.

Kadına EL KAL-KA-MAZ!#KadınaŞiddeteHayırpic.twitter.com/Yz5CxtjLNx

— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) November 25, 2022

Soylu, videoteyp mesajında ise terör, gidiş geliş kazaları, afetler, Kovid-19 salgını denli nice probleminin evren ile ayrımsız anda yaşandığına ayraç ederek, "Ancak anca müşterek tanesi mevcut ki bizlere katiyen yakışmıyor. 'Cennet annelerin ayakları altındadır' diyen, 'kadına el kalkmaz' diyen müşterek medeniyete on paralık fakat on paralık yakışmıyor. Bir kadına, müşterek çocuğa, müşterek anneye, boşanmak talip eşe, ayrılmış bulunduğu eşine, nişanlıya hüküm göstermek, büsbütün avrat ve bebek bulunduğu düşüncesince zulmetmek, bunlar bizlere yakışmıyor. Bu ne haktır, bu ne insanlıktır ne de erkekliktir. Dinde de vicdanda da noktayı yoktur." değerlendirmesini yaptı.

Dünya denli Türkiye'de de karı içi ve hanıma hızlı uğraş edildiğini özetleyen Soylu, 21'inci asrın başlangıcında Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu bölgede Türkiye'de inkılap durumunda adımlar atıldığını belirtti.

Her şeyden ilkin anayasanın değiştirilerek, hanımlara müteveccih zait ayrımcılık yapılmasının geçmiş kez müşterek kanun kuralı biçimine getirildiğini vurgulayan Soylu, karı içi ve hanıma müteveccih sertliği engel edinmek düşüncesince kanunlar, yönetmelikler ve icraat yapıldığını aktardı.

Namus ve adap cinayetlerinde meydana getirilen ukubet indirimi ve mahkemedeki dobra çözüm indirimlerinin de kaldırıldığını anımsatan Soylu, öteki mevzularda bulunduğu denli bu mevzuda da stratejileri bulunduğunu söyledi.

Soylu, bunların en yenisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde Milli Eğitim, Adalet, Sağlık, İçişleri bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanmakta bulunan ve mart ayında yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2021-2025 4. Ulusal Eylem Planı olduğuna dikkati çekti.

4 milyon 105 bin avrat Kades'i telefonuna indirdi

Buna ek yerine 2022 yılı içre değme birimin mesul bulunduğu çalışkanlık planının da yayınlandığını aktaran Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu belgelerdeki bakanlığımıza sakıt görevler çerçevesinde karı içi ve hanıma müteveccih sertliği karşılamak düşüncesince katı baş döndürücü uygulamayı yaşama geçirdik. Tedbirlerimizin müşterek bölümü inhibütör olmaya yönelik. Öncelikle çağdaş değişen teknolojinin halk imkanlarını sahaya sürdük. Mesela 2018 senesinde Kades anlı şanlı uygulamayı devreye aldık. Kadınlarımız bunu cep telefonlarına indiriyorlar. Bir ürkü butonu denli çalışıyor, çabuk vaziyette müşterek tane dokunuşta 112 çabuk davet cihazı merkezimize suç duyurusu düşüyor ve en benzeyen kadrosu yönlendiriyoruz. 27 Ekim bakımından 4 milyon 105 bin avrat bu uygulamayı telefonuna indirdi. 536 bin suç duyurusu aldık, ekiplerimiz hepsine gitti. Bunların 318 bini asıl ve ziyan içeren ihbarlardı ve hepsine engelleme edildi ve önemsiz müşterek not, başarısından ötürü Kades arsıulusal rütbe aldı. Fransa ve Belçika da uygulamayı dayanıklı aldı."

Elektronik Kelepçe İzleme Merkezinde 1950 hadise izlendi

Soylu, müşterek öteki tedarik yerine da bakanlığın Güvenlik Acil Durum Merkezi'ndeki Elektronik Kelepçe İzleme Merkezini kurduklarını dile getirerek, "Riski faziletli olaylarda murafaa kararıyla takılan elektronik kelepçeler, bu merkezden 7 gündüz 24 sayaç izlenmektedir. Aynı anda 1500 olayı strateji edebiliyoruz. Uzaklaştırma sonucu bulunan erkek, hanıma yaklaştığında dizge uyarıyor ve ekiplerimiz alelacele engelleme ediyor. Şu anne denli 1950 hadise izledik, halen 747 vakanın izlemesi de bitmeme ediyor." bilgisini paylaştı.

Ayrıca bayanların yakınma imkanlarını ve yakınma strateji kapasitesini de belirgin bariz tezyit dolayısıyla gittiklerini aktaran Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde 1005, Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde 242 edinmek az daha yekûn 1247 yerde karı içi ve hanıma müteveccih hızlı uğraş bölüm amirliği kurduklarını ve değme ilçede ulaşılabilir olduklarını vurguladı.

100 bin nüfusun üstündeki avrat misafir evi kullanılmamış belediyelerin de misafir evi açmaları dair uyarılıp, müddet verildiğini özetleyen Soylu, "Ayrıca, kollukçu merkezi amirlikleri ve jandarma karakollarındaki emniyet masalarına 3 bin avrat personel görevlendirerek kadınlarımızın menfaatlerini şimdi şen anlatım etmelerini sağladık. Öte taraftan il ve ilçelerimizde mevcut belirgin bap birimlerimizde de bu şikayetlerin alınmasını ve ŞÖNİM'lere yönlendirilmesini sağladık. Bu kanalları açtıkça, tahsil edilen şikayetler, tabii ki tedarik kararları da ulaşılabilirlik de arttı." ifadelerini kullandı.

Kadına müteveccih hüküm vakalarında "önleyici olmak" asliye yaklaşımıyla akıntı ettiklerinin altını çizen Soylu, bunun düşüncesince işin riziko analizi boyutuna ayrı müşterek ehemmiyet verdiklerini dile getirdi.

"Yeni müşterek projeyle bu analizleri bireşimli zeka algoritmalarıyla gerçekleştirmek düşüncesince emek vermek başlattık"

Bu kapsamda dünyada makbul riziko çözümleme formlarını ve yöntemlerini kullandıklarını tamlayan Soylu, "Her olayda, vakaya hususi müşterek pırtı ve riziko yorum formu doldurup, çözümleme ediyoruz. Bu formlarımızı daima dünkü kriterlerle güncelliyoruz. Şimdi de dünkü müşterek projeyle bu analizleri bireşimli zeka algoritmalarıyla gerçekleştirmek düşüncesince emek vermek başlattık ve şu an sınav aşamasındayız. İnşallah baş döndürücü endamsız müddet arasında değme görüngü düşüncesince şimdi isabetli, şimdi er ihtar sağlayan ve şimdi inhibütör müşterek düzene daima beraberce kavuşmuş olacağız." bilgisini paylaştı.

Her mevzuda bulunduğu denli karı içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelede de işin en ehemmiyetli unsurunun insan, bilirkişi personel ve maşeri farkındalık olduğuna dikkati çekici Soylu, bunun düşüncesince derin müşterek terbiye programı izlediklerini anlattı.

Son 3 yılda yekûn 327 bin kollukçu personeline bu mevzuda terbiye verdiklerini özetleyen Soylu, şunları kaydetti:

"Son 2 yılda 38 bin erbaş ve ere, kollukçu akademisi, jandarma ve deniz boyu asayiş akademisinde tahsil gören kısaca 24 bin öğrenciye, 3 bin 327 mülki dalavere amirimize doğrusu kaymakamlarımıza valilerimize, 18 bin muhtarımıza bu mevzuda terbiye verdik. Ve görülmemiş müşterek projeye başladık. 'Kadına El Kalkamaz' ismini verdiğimiz bu projeyle koca odaklı, münteşir müşterek bilgilendirme emek harcaması yapıyoruz. Şu anne denli mükemmel 5 milyon adama ulaşıldı. 100 binden müşterek tomar afiş ve pankart hazırlandı. 1,5 milyondan müşterek tomar risale dağıtıldı. Tüm bu icraat kararında geldiğimiz gözcü şudur, 2015 senesinde salname maatteessüf 360 avrat cinayeti yaşanmıştır. Nüfusumuz yüzdelik 7,5 artmasına karşın güzeşte sene 309'a indi. Bu sene da güzeşte senenin ayrımsız zamanına layıkıyla yüzdelik 8'lik müşterek düşme var. Yani müşterek gerileyiş trendi var. 2015'te şüpheliye müteveccih sunulan inhibütör tedarik sonucu sayısı 295 bin, 2021 yılı böylece bu skor 726 bin olmuştur. Bu sene ise halen 608 bin doğrusu devletin etraflı organları karı içi ve hanıma müteveccih hızlı uğraş dair mükemmel müşterek seferlik halindedir."

"Aile içi hüküm ve hanıma hüküm adamlık dışıdır"

Soylu, hayattaki karı içi ve hanıma müteveccih hüküm rakamlarına bağlı de bilim vererek, şunları kaydetti:

"Aile içi ve hanıma müteveccih şiddette ahiret yolculuğu payı Türkiye'de milyonda 5 ve hala düşüyorken, Amerika'da milyonda 22 doğrusu 4 katımız. Ukrayna'da milyonda 21. Belçika, Avustralya ve Romanya'da milyonda 8. İsrail, Hırvatistan milyonda 7. Finlandiya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti milyonda 6. Almanya, Hollanda, İsveç, İspanya, Norveç bizimle ayrımsız doğrusu milyonda 5 ki nice ülkede bu ahiret yolculuğu paylarını hemen eşi, ayrılmış bulunduğu benzeri ve kız arkadaşını kapsamasına karşın bizde karı içi, anne, kız ahi denli fertleri de kapsamaktadır. Elbette müşterek sayısına üstelik tahammülümüz yoktur. Bir karı içi şiddete, müşterek hanıma şiddete, müşterek ölüme bile tahammülümüz yoktur. Hedefimiz kullanılmamış şiddet. Bu sayıların kâffesi kullanılmamış olana kadar. Şiddet sıfır, dirilik kaybı sıfır, yaş kullanılmamış olana denli halk hanımlarımız kendini değme devir güvende hissedene denli çalışmaya, çalışmaya ve çalışmaya devam. Aile içi hüküm ve hanıma hüküm adamlık dışıdır. Kadına el kalkamaz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler