USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu, Balıkesir'de uyuşturucudan kurtarılan gençlerin anneleriyle buluştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yılbaşından bugüne denli 53 titrem kötü yakalandı. Bugün bakımından 19 titrem eroin, 1,5 titrem da gümrük, 20,5 ton, Cumhuriyet tarihinin sene bitmeden rekoruna kavuştuk." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Balıkesir'de uyuşturucudan kurtarılan gençlerin anneleriyle buluştu
05-12-2021 21:48
Balıkesir

Soylu, Balıkesir Öğretmenevi'nde, "Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum" anlı şanlı plan kapsamında narkotik ile mücadelede bağımlılıktan kurtarılan gençlerin anneleriyle beraberinde araya geldi.

Katılımcılara seslenme fail Soylu, Türkiye'nin, dünyanın nice adına iane eli uzatan beraberinde diyar bulunduğunu söyledi.

Bakan Soylu, "Eğer bu kavim olmasaydı Suriye'de babasız küsurat evlatların sayısı 5 kat, 10 büküm artardı. Eğer bu kavim olmasaydı dünyanın binlerce kilometre ötesinde kıtlık çekici insanlar, yağışsızlık çekici insanoğlu kıvranarak yaşama veda ederlerdi. Eğer bu kavim olmasa ve sesini çıkarmamış olsaydı kıygı hâkimiyet sürer, kıyın hâkimiyet devam eder zorla mazlumlar seslerini çıkarmadan maatteessüf özlük kaderlerine mahkum oldukları hissine yenilirlerdi." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da esrarın şen içilebilmesini gerçekleştirme kılmak neredeyse kafeler oluşturulmak istendiğini aktaran Soylu, Türkiye'de devletin ve milletin sonuna derece narkotik meselesinde annelerle baş başa olacağını vurguladı.

Soylu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Gerek 5 salname İçişleri Bakanlığım boyunca gerekse de ferdî hayatım boyunca narkotik meselesinde elde ettiğim en ehemmiyetli tecrübelerden birisi şudur ki beraberinde maslahat başta bu maslahat beraberinde tane başına beraberinde kurumun yahut beraberinde kesimin verebileceği beraberinde savaşım değildir. Bu anca beraberinde maslahat ki beraberinde ucu global yıldırı örgütlerine PKK'ya, DEAŞ'a çıkar, beraberinde ucu birleştirme töhmet çetelerine global narkotik baronlarına çıkar, beraberinde ucu Amerika'nın Afganistan politikasına çıkar, beraberinde ucu üç kuruşluk torbacının aklına çıkar, beraberinde ucu sahiplerinin yapım etmiş bulunduğu yahut anlaşamadığı kullanılmayan binalara, gereksiz arsalara çıkar, beraberinde ucu firez terörizmine, beraberinde ucu içtimai medyadan görsel iletişim araçları platformlarına derece iskele babası ve şuursuz, gözünü servet hırsı bürümüş yayılmacı yapılara çıkar."

2021 yılındaki uyuşturucuyla savaşım verileri

Soylu, kendisinin de ata ve ata olduğunu, bu nedenle her insanın uyuşturucuyla mücadelede mevcut olması icap ettiğini anlattı.

Yurt genelinde 62 ilin atılmış sularında narkotik analizleri yaptıklarını, 81 ilde ise 43 ayrı kriterle riskleri ölçtüklerini dile getiren Soylu, "Daha 25 çağ evvela narkotik tacirinin ardında koşarken martir sakıt kolluk kardeşimiz Abdulkadir Güngör'den, ailesinden, arkadaşlarından edepsizce meydanda, mitingde inanma teşkilatımızı, yargımızı, kendiliğinden bizleri narkotik tacirleriyle dizi kolalama girmekle suçlasalar da bizim mücadelemizi hacısı hocası görüyor ve hacısı hocası şehadet ediyor, Cenabı Allah da biliyor." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu meselesini siyasa materyali yapanları Allah'a devretme ettiğini tamlayan Soylu, uyuşturucuyla mücadelenin beraberinde adamlık meselesi olduğuna dikkati çekti.

Soylu, uyuşturucudan ölenlerin sayısının 2016'da 920 olduğunu, bu sene ise şu asıl derece 314'e düştüğünü bildirerek, şu detayları paylaştı:

"Yılbaşından bugüne derece 53 titrem kötü yakalandı. Bugün bakımından 19 titrem eroin, 1,5 titrem da gümrük, 20,5 ton, Cumhuriyet tarihinin sene bitmeden rekoruna kavuştuk. Bundan 5-6 sene geçmiş uyuşturucunun yüzdelik 25'i Ağrı, Van ve Hakkari yöresinde yakalanıyordu. Yüzde 75'i de gündüz batısı vilayetlerimize gelebiliyordu. Şimdi yüzdelik 75'ini orada yakalıyoruz, sınırımızdan hapishane girer girmez fakat yüzdelik 25'i bu tarafa geliyor ve katbekat da artırdık. Sadece Hakkari'de 6,5 tonun üstünde beyaz zehir yakaladık. Bu baş döndürücü şişman beraberinde nicelik ve doğrusu onları pes ettirebilmek düşüncesince elimizden mevrut rastgele şeyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Cumhuriyet tarihimizin en şişman narkotik operasyonlarını nice ülkeyle yaptık, Almanya'dan Hollanda'ya kadar. Geçen çağ İtalya'daydım. Onlarla baş başa 3-5 ay evvela yaptığımız orada yakalamalardan beraberinde tanesi bulunan baş döndürücü şişman beraberinde kokain yakalamasını paylaştık. Yani beraberinde taraftan yaka güvenlik, beraberinde taraftan jandarma, beraberinde taraftan kolluk ve arsıulusal sularda, arsıulusal bölgede baş döndürücü ağırbaşlı operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyet tarihinde en şişman yakalamaların bulunduğu operasyonlar da bu sürede gerçekleşti."

Kendilerine atılmış iftiralara karşın denizlerde, arsıulusal sularda dizi eylem hazırlamaya bitmeme ettiklerini kail Soylu, drone ve insansız iklim araçlarıyla, kendir ekimlerine erinç savaşım yürüttüklerini aktardı.

Soylu, "Geçen sene 114 milyon köken kendir yakaladık. Bu şişman beraberinde nicelik ve bunun ehemmiyetli beraberinde bölümünün PKK'ya sağlık olarak, pınar namına gideceğini bilmenizi isterim. Onu da kestik. Narkotik operasyonlarında yakaladığımız tırları gidiş geliş görgü bilimi bilimi tırı durumuna getirdik. Tırları yakalıyoruz, çocuklarımıza görgü bilimi bilimi tırı yapmış olup eksiksiz Türkiye'de okulların önüne getiriyoruz. Polis abileri, ablaları onlara gidiş geliş eğitimi veriyor. Aynı sürede narkotik görgü bilimi bilimi tırı yapıyoruz, çocuklarımıza görgü bilimi bilimi veriyoruz." diyerek konuştu.

"38 bin 183 suç duyurusu aldık, hepsine koştuk"

Bakan Soylu, vatandaşların narkotik ihbarlarını çekinmeden yapabilmeleri düşüncesince UYUMA anlı şanlı beraberinde uygulamayı kullanıma sunduklarını hatırlattı.

Bu uygulamayı 479 bin bireyin telefonuna indirdiğini özetleyen Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"38 bin 183 suç duyurusu aldık, hepsine koştuk. Aynen hanıma şiddette olduğu, KADES uygulamasındaki gibi. Metruk binalara harp açtık. O mevzuyu da siyasete tefriş kılmak istediler. Asla art durmayız. 2019'da bu mevzuda kanuncu aranjman de yapmıştık. Olabildiğince bu bölgelere karışma ediyoruz, etmeye bitmeme edeceğiz. Bugüne derece 106 bin 827 kullanılmayan yapı belirleme ettik. Yüzde 66'sını yıktık, yüzdelik 15'ini rehabilite ettik. Yani 70 binine yakınını yıktık, 15-16 binini rehabilite ettik. Geri küsurat 18-19 bin yapı yahut kullanılmayan yapıyı da yıkacağız. Metruk binalar, boş, salaş, kimsenin oturmadığı, serkeşlerin gelip narkotik kullandıkları, bambaşka çeşitli asayişsizlikler ortaya çıkardıkları, çocukları, aileleri, müşterilerini huzursuz eden, huzuru ortadan kaldıran yapılar. Yıkıp geçeceğiz, on paralık kimesne alçalma etmesin ve yıkıp da geçiyoruz. Sahada sonsuz namına meydan daraltıyoruz. Aynı biçimde parklarda, gereksiz arazilerde devriyelerimizi artırıyoruz. Bir taraftan sokakları ışıklandırıyoruz, beraberinde taraftan parkları ışıklandırıyoruz. Bir taraftan arzla savaşım ederiz beraberinde taraftan da milletimizin bu mevzuda farkındalığını bırakmak düşüncesince mücahede sarfiyat ediyoruz."

Saha kontrolleri yaptıklarını anlatım fail Soylu, bu işin tamamı yönleriyle nite olduğunu, kullananların nite başladığını, nerede kullandıklarını, ki olduklarını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Soylu, bu icraat üzerine şu detayları aktardı:

"Kullanıcılara 'Anneniz ne iş yapıyor?' diyerek sorduk. Yüzde 80'in üstünde ev hanımı. 'Nerede kullanıyorsunuz?' diyerek sorduk. Yüzde 48'i özlük evinde kullanıyor. Yani rastgele obje gözünüzün uğrunda oluyor. Yüzde 28'i kullanılmayan binalarda kullanıyor. Şimdi tığ neden En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi'ni ürettik? Sayın Valimiz neden annelerle bu işe başladı? Biz neden kullanılmayan binaları yıkıyoruz? Bunun beraberinde altyapısı var. Çünkü ya evde ya kullanılmayan binada kullanılıyor. Ondan sonraları parklarda, arabaların zarfında kullanılıyor. Yukarıdan aşağıya nerede kullanıldığını çıkardık. Biz bunlara erinç hazırlık almaya çalıştık. Düşündük ki bu mücadelede ailelerle beraberinde araya gelelim. Onların bilgisini ve farkındalığını artıralım. Şu asıl derece uygun bu tip toplantılarla 334 bin asıl ve asıl adayına ulaştık. Az beraberinde nicelik değil aynı sürede pandemi döneminde. Her ilde programlarımız bitmeme ediyor. Hem personel eğitimlerimizi artırdık aynı sürede uzmanlaşmalarını sağladık. Narkotik köpeklerine varıncaya derece tamamı kapasitemizi fevk çıkardık. Eskiden Narkotimlerimiz 15-20 vilayetimizdeydi, deminden 81 vilayetimize geldi. Bir, arzla savaşım edeceğiz. İki, kullananların talepleriyle savaşım edeceğiz. Üç, rehabilitasyonu yapacağız. Bu üçü de bizim görevimizdir. Üçünü de baş başa yapacağız."

"Uyuşturucu satıcısına kimesne benden aman dilemesin"

Uyuşturucu ile savaşım dair ailelerin emrine anık olduklarını bildiren Soylu, şunları kaydetti:

"Bu işle bağlılık siyasa yapanlara söylüyorum. Valla anca beraberinde sınanırsınız ki anca beraberinde sınanma içerisine girersiniz ki işin içerisinden çıkamazsınız. 'Ben nite ha da bunları söyledim? Nasıl ha da bu savaşım fail kişilerin hakkına girdim? Nasıl ha da savaşım fail kişilerin erinç karşıya kaldıkları sıkıntıları görmedim de bunu beraberinde siyasa materyali durumuna getirdim?' diyerek kıvranır durursunuz. Bu işler sakıncalı işlerdir. Ben baş döndürücü anne, ata gördüm. Allan hakeza beraberinde sınavla erinç karşıya kalındığında gayret, iktidar versin, mevki versin, arkadaş versin, iktidar versin. Onun düşüncesince bekâr olmuyor, bekâr olmaz. Hepimiz bu işin rastgele kabilinden avlamak zorundayız. Uyuşturucu satıcısına kimesne benden aman dilemesin. Ben dilemem, arkadaşlarıma da dilemeyin diyorum zaten. Cesaret edemeyecek bir duruma gelmek lazım. Bu anneler yaş dökeceğine narkotik satıcısı yaş döksün. Bu derece basit."

Toplantıya, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mustafa Canbey, Belgin Uygur ve Pakize Mutlu Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile öteki ilgililer katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Balıkesir'deki ziyaretleri kapsamında Ayvalık ilçesinde Halil Sucu'ya ilgilendiren zeytinyağı fabrikasına uğradı. Çalışanlara kolaylıklar arzulayan ve üretimi inceleyici Soylu, dünkü mahsulden dolum yaparak yağın tadına baktı.

Ayrıca Soylu, il merkezinde Karesi Belediyesince yaptırılan Karesi Mustafa Kemal Atatürk Evi'ni görüşme etti. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan'dan bilgelik meydan Soylu, Mustafa Kemal Atatürk Evi'nin bahçesinde karşılaşmış bulunduğu ufaklıklara oyuncak armağan etti, onlarla ışık çektirdi.

Bakan Soylu, Balıkesir Öğretmenevi'nde düzenlilik toplantısına da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler