USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İbrahim Kalın: Putin iri müşterek barışma gerçekleştirmek istiyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN televizyonunda katılmış olduğu programda Rusya-Ukrayna savaşına bağlı akıbet gelişimleri değerlendirdi. Kalın meydana getirdiği açıklamada, Putin'nin garp ile toy birlikte şişman barışma gerçekleştirmek istedğini belirtti.

İbrahim Kalın: Putin iri müşterek barışma gerçekleştirmek istiyor
08-10-2022 18:59
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN televizyonunda katılmış olduğu programda Rusya-Ukrayna savaşına bağlı akıbet gelişimleri değerlendirdi. Kalın meydana getirdiği açıklamada, Putin'nin garp ile dünkü müşterek şişman geçim gerçekleştirmek istedğini belirtti.Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Ukrayna ile Rusya ortada İstanbul'da imzalanan "Tahıl Koridoru Anlaşması"nın uzatılmasını istediklerini belirterek, Ukrayna tarafının bu mevzuya müspet baktığını bildirdi.

Kalın, CNN International televizyonunda katılmış olduğu programda Rusya-Ukrayna savaşına bağlı akıbet gelişimleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evvel Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile meydana getirdiği telefon görüşmesinin içinde ne olduğu hakkında soruya karşılık verici Kalın, bu görüşmenin dü liderin 6-7 çağ geçmiş gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin devamı durumunda bulunduğunu kaydetti.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evvel Putin ile, İstanbul'da imzalanan ve 6 milyon tona DOĞRU Ukrayna tahılının dünyanın değişik bölgelerine gönderilmesini sağlayıcı hububat anlaşmasının uzatılması konusunu görüştüklerini belirterek, "Biz de bu anlaşmanın uzatılmasını istiyoruz. Ukrayna tarafıyla görüştük, müspet bakıyorlar. Ruslarla da konuşuyoruz. Kendi mahsullerini, nişadır ve gübrelerini atıf dair birtakım endişeleri var. BM ile müşterek anlaşmaları vardı, bundan dolayı birtakım bilgileri çözmeye çalışıyorlar doğrusu bunlar sorunlardan bazılarıydı." dedi.

Temel kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna'ya müşterek ileti verdiğini kaydeden Kalın, savaşın tek yönüne katılmadıklarını, savaşın ve ilhakın gayrikanuni bulunduğunu ve en negatif şartlarda bile diplomatlık düşüncesince müşterek kere bulmaları icap ettiğini söyledi.

'Tutumumuz değişmedi'

Kalın, "(Görüşmede) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın 4 bölgesinin Rusya çeşidinden ilhakını kınadı mı?" sorusuna ise "Evet, elbette. Rusya'nın Kırım'ı eklenmiş etmiş olduğu 2014'ten buyana esas tutumumuz bu. Geçen hafta eklenmiş edilen dört bölgeyle ilgilendiren tutumumuz değişmedi." cevabını verdi.

Putin garp ile şişman müşterek geçim gerçekleştirmek istiyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin akıbet özelliğine bağlı soruya Kalın, Rusya'nın dünkü ilhakları zımnında şu anda bitmeme fail müşterek müzakerenin olmadığını söyledi.

Kalın, Ukraynalıların vatanlarını defans hakkına cemaat olduklarını anladıklarını belirterek, bunun birlikte müzakereleri sürdürmenin de müşterek şeklini bulmaları icap ettiğini vurguladı.

Müzakere masasına dönüleceğini fakat bunun ne devir yapılacağının istifham göstergesi bulunduğunu anlatım fail Kalın, savaşın sürmesi zımnında mütalaa masasına oturuluncaya değin hâlâ şişman hasarın oluşacağına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Anladığımız şey, Sayın Putin'in Batı ile dünkü şişman müşterek geçim gerçekleştirmek istemesidir. Bu, azda olsa zahir Ukrayna ile ilgilendiren fakat gerçek mesele, Rusya ile Batı dünyası ortada hakkıyla dünkü müşterek anlaşmadır." değerlendirmesinde bulundu.

Soğuk Savaş'ın sona ermesinin peşi esna dünkü müşterek Rusya ve dünkü müşterek dünyanın ortaya çıktığını kaydeden Kalın, dünkü müşterek gerçek bulunduğunu ve Rusya'nın müşterek kesim gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Kalın, bu durumun erkinci evren düzenini şişman müşterek sınava soktuğunu belirterek, bunun hâlâ müşterek tomar savaş, ahiret yolculuğu ve katabolizma getirdiğini, çekirdeksel harp kadar hâlâ kazalı neticeler getirebileceğine de ayraç etti.

Batı, mücadelesi sona erdirmeye araştırma görevlisi olmalı

Sözcü Kalın, şunları kaydetti:

"Uzun geçindiren müşterek savaşın yalnızca hâlâ müşterek tomar arbede ve ahiret yolculuğu yaratmayacağından, bire müşterek sürede erke fiyatlarını, mal fiyatlarını ve hâlâ nice şeyi de etkileyeceğinden tabii endişeliyiz. Etki küreseldir ve toptan olmaya bitmeme edebilmeliyiz. Bu sebeple tarafları baştan mütalaa masasına sağlamak düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Her dü tarafın da şu anda bunu hazırlamaya anık olmadığını ağız ağıza anlıyoruz zira eklenmiş hâlâ dünkü gerçekleşti lakin gene de hâlâ aşırı çalışmalıyız. Batılı dostlarımıza da verdiğimiz ileti budur. Bu muharebeye akıbet ödeme çabalarını desteklemeliler."

Rusya'nın mütalaa masasına zahir gelmeyi düşündüğüne ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in şu anda ne istediğine bağlı istifham üzerinde Kalın, bu savaşın dü seviyesinin bulunduğunu, müşterek numara seviyesinin Ukrayna topraklarında olup bitenler bulunduğunu söyledi.

Kalın, dirilik kayıpları ve ilhakın arsıulusal hukuka karşıt bulunduğunu belirterek, bunu durdurmanın müşterek şeklini bulmaları icap ettiğini vurguladı.

Küresel ölçekte uğraş bitmeme ediyor

Bir gayrı seviyenin ise "jeopolitik güçlenme" bulunduğunu ve müşterek süredir bitmeme ettiğini dile getiren Kalın, bunun Güney Osetya Savaşı'nda NATO'nun Gürcistan'ı NATO'ya sokmaya çalışırken başladığını, Kırım'ın ilhakı ve peşi esna Suriye ve Libya ile sürdüğünü söyledi.

Kalın, bu aşamada çelimsiz vadede Ukrayna'nın yer bütünlüğünü ve egemenliğini sağlamanın müşterek şeklini bulmaları icap ettiğini belirterek, "Bütün bu ilkeler arsıulusal hukuka dayanıyor. Diğeri ise hâlâ şişman jeopolitik mücadeleyi, değişik müşterek tefekkür biçimini, dünyanın nerede olduğuna, toptan ölçekte zahir müşterek çelim dengesi kurulacağına hâlâ mühim müşterek bakışı icap ediyor ki Rusya, Çin, Batılı ülkeler, diğerleri, gayrı yükselen güçler, hepsi devletlerin katkılarıyla kurulacak dünkü sistemde menfaatlerini güvende hissetsin." niteleyerek konuştu.

Bunun doğrudan çözülecek müşterek maslahat olmadığının altını çizen Kalın, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek ve rastgele müşterek çekirdeksel mücadelesi yahut bu çeşit müşterek vaziyeti karşılamak düşüncesince bunların şimdiden düşünülmeye başlanması icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler