USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İBB Çırağan'ın yüzyıllık çınarlarını kesti reaksiyon yağdı Uzmanlar yanlışlığı açıkladı

İSTANBUL'un yüzyıllık çınarlarının İBB çeşidinden kesilmesine tepkime yağmıştı. İBB yönetimi ağaçlarda kanserleşme bulunduğunu söyleyerek tedavisinin kabil olmadığını söylemişti. Uzmanlar en sonuç yönetimin inkıta bulunduğunu söyledi.

İBB Çırağan'ın yüzyıllık çınarlarını kesti reaksiyon yağdı Uzmanlar yanlışlığı açıkladı
14-03-2022 17:25
İSTANBUL'un yüzyıllık çınarlarının İBB çeşidinden kesilmesine reaksiyon yağmıştı. İBB yönetimi ağaçlarda kanserleşme bulunduğunu söyleyerek tedavisinin belkili olmadığını söylemişti. Uzmanlar en ürün yönetimin kesinti bulunduğunu söyledi.Abone ol

Uzmanlar, topraktan değil değini yolu ile yayılmış bulunduğu aşina ve çınar ağacının 2-3 yılda ölümüne tarz açan kanserin tedavisinde eğin etabına gelmeden önce, er teşhis, akilane budama yöntemleri, durumunda himaye yahut aktarım uygulamasını kurtarma aracı müşterek hal namına değerlendiriyor.

Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çeşidinden kesilmesi, kamuoyunda birtakım kesimlerce tepkiye tarz açtı. Uzmanlar, kesinti işleminin bu süreçte uygulanacak en ürün değişmeyen olduğunu, bundan ilkin er canlandırma ve himaye şekillerinin mevcut bulunduğunu savundu.

Çınar kanserine tarz açan mantarın, ABD'den 2. Dünya Savaşı devrinde Avrupa'nın ticari ciddiyete cemaat Marsilya, Barselona ve Napoli kabil limanlara taşınan, odun, ambalaj materyali ve muharebede makbul odun materyalleri ile Avrupa'ya intikal meydana getirmiş bulunduğu düşünülüyor.

Hastalık, ksilemin (kökten tahsil edilen suyun fotosentez ile yapraklara haiz konveksiyon yapıları) lekelenmesine, su hareketinin bozulmasına, kansere ve çoğu defa ağacın ölümüne illet oluyor. En bariz illet belirtisi, yan kısmının ansız ölümü namına gözleniyor, 30-40 santim çapındaki ağaçlar enfeksiyondan 2-3 sene sonraları ölebiliyor. Ağaç gövdesindeki pamukçuklar, değme devir kalın, çapraşık ağaç kabuğundan görünmese de iç kabuğun nekrozu ve solmamış odunun mavimsi-siyah ila kırmızımsı-kahverengi nitelik değişikliği ile karakterize ediliyor.

Türkiye'nin tabii çeşidi bulunan şark çınarı (platanus orientalis) su hevesi faziletkâr ağaç grupları ortada arazi alırken flora devrinde rutubet gereksinimi duyuyor. Bu sebepten dolayı çoklukla ayak tabanı suyu faziletkâr alanlar ile sulak bölgelerde ve su kenarlarında yetişiyor, levent boylu kesiksiz kuraklığa dayanamıyor.

Bu sebepten dolayı yeteri denli sulanmayınca ağacın muafiyet sistemi namevcut oluyor, bahis konusu patojenin su hevesi faziletkâr bulunan ağacı öldürmesi düşüncesince makul düz oluşuyor.

Budama esnasında ağaçlar ortada makbul makinelerin, değme kullanımda dezenfekte edilmesi hastalıkla mücadelede iri ehemmiyet taşıyor.

 "Geçmişte ağaçların kesilmesi ürün çareyken bugün siyaset değiştirdi"
İstanbul Orman Mühendisleri Odası Başkanı Nejdet Balcı, AA muhabirine meydana getirmiş bulunduğu açıklamada, Dolmabahçe ve Çırağan Caddesi çevresinde mevcut aşkın sayıdaki zamanı bina ve hars varlığına çınarların zevcelik ettiğini, bu çınarların hem İstanbul'a bununla birlikte ziyaretçilere görsel müşterek ziyafet sunduğunu dile getirdi.

Kültürel ve doğa varlığının bu denli dip bulunduğu müşterek alanda ürün 2 yılda 112 ağaç ve en ürün 39 çınar çabucak kesilip alandan uzaklaştırılıyorsa kamuoyunun bu mevzuda bilgilendirilmesi, illet ve nite yapıldığının uzun boylu anlatılması icap ettiğini tabir fail Balcı, "Bu bölgedeki çınar ağaçları tarihe tanıklık eden, korunması düşüncesince elimizden mevrut değme şeyi yapmamız gereken, özen ile üstünde durmamız gereken, müşterek ağacın ötesinde aşkın elan müşterek tomar atasözü tabir fail ağaçlar bu ağaçlar." dedi.

Bu ağaçlarla dayalı probleminin civar defa 2007 senesinde belirleme edildiğini, Türkiye ve dünya dışındaki akademisyenlerden oluşan heyetin müşterek anlatım hazırladığını, çınarlara müşterek mantarın dokunca verdiğinin belirlendiğini kaydeden Balcı, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Bugün de yapılması gereken; retrospektif yapılanlar, bu hastalıkla dayalı hem Türkiye bununla birlikte dünyada yaşanmış bulunan tecrübeler ve ürün gelişmelerin ışığında müşterek tarz haritası ortaya konması, kamuoyuyla paylaşılması ve ağaçlarla dayalı müşterek tasarrufta bulunulması gerekiyor. Bu işle ilgilenen meslektaşların fevk kuruluşu Orman Mühendisleri Odası namına üstelik müşterek güruh bilgiyi bilmeyince düpedüz bu mevzuda neler bulunduğu dair birtakım soruları istifsar ve cevaplarını öğrenme gereksinimi duyuyoruz. 2007-2015 ortada bu alanda bütün 56 ağaç kesiliyor. Son dü yılda 112 ağaç kesiliyor, hasebiyle aşkın ağırbaşlı müşterek çoğalma var. Bu artışın nedeni nedir? Geçmişte ağaçların kesilerek alandan uzaklaştırılması en ürün derman namına başvurulan müşterek yöntemken bugün siyaset değiştirdi ve civar başvurulan formül durumuna mi getirildi? Getirildiyse bunun nedeni mevcut mı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu ağaçların kuruduğunu, dirilik ve mülk güvenliğini tehlikeye attığını söylüyor. Bu esbabımucibe 112 ağacın topu topu düşüncesince makbul midir?"

 "Bazı ağaçların diplerinin metin bulunduğunu gördük"
Balcı, "Sahada yaptığımız tespitte birtakım ağaçların diplerinin metin bulunduğunu gördük. Köklerini metin gözlemlediğimiz ağaçlar düşüncesince acep yankı bilimi tomografi sıkıntısız midir? Bu tomografi yorumlanmış mıdır? Kim yorumlamıştır? Eğer çekilmediyse, bu ağaçları kesmeye esbabımucibe ne gösterilmiştir? Eğer çınar ağaçlarına dokunca verici müşterek mantar hastalığı hastalığı varsa, bu ağaçlar kesildiyse artan metin ağaçlar düşüncesince İBB ne yapmayı düşünüyor? İBB'nin bu mantarlarla dayalı müşterek tarz haritası mevcut mıdır? Kesilen şark çınarı adına bambaşka müşterek çınar türünün dikildiği yahut dikileceği tabir edildi. Bu değişmeyen neden, ne ilmî gerekçelerle alınmıştır?" diyerek sordu.

Bu mantar hastalığı hastalığı türünün Türkiye'de bulunmaması müstelzim müşterek çeşit bulunduğunu tamlayan Balcı, "Buradan şöyleki müşterek ürün da ortaya çıkıyor: Orman ürünlerinin dip namına girmiş bulunduğu gümrük kapılarından, benzeri zararlıların doğamıza dokunca vermemesi düşüncesince kesinlikle orman ve orman uran mühendisi istihdam edilmesi gerekiyor. Tabiat Varlıklarının Koruma Kurulu'nun raportör namına orman mühendisi çalıştırması gerekiyor. Böyle müşterek düzentileme olursa, himaye kurulları da bu mevzularda yönlendiren olma hususi durumunu elan müşterek tomar kazanır diyerek düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çözüm, izolasyona ehemmiyet verilip, muktezi tedavilerin uygulanmasıydı"
Orman Fakülteliler Derneği (ORFAMDER) Başkanı Mehmet Yerli ise 100 salname ağaçların dayalı kurumların "kesilmek mecburiyetinde bırakıldı", "yapacak müşterek bilinçlilik kalmadı" anlamındaki raporların içlerine sinmediğini, mevzuya acemi müşterek sağ açıklık getirilmesi icap ettiğini söyledi.

Türkiye'de hem kültürel bununla birlikte ilmî değerleri ince yüksek, mahfazalı veya korunması muktezi aşkın kalburüstü abide ağaçların bulunduğunu tabir fail Yerli, "sessiz tarihçiler" namına tabir edilen abide çınarların, esbak çağa dayalı nice vakaya tanıklık ettiğini, bu ağaçların otopark yeri yahut bostan ağacı olmadığını dile getirdi.

Çınar kanserinin, dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 ile eş bedel tutulabileceğini vurgulayan Yerli, "Kovid'in elbette otama edildiğini yaşayarak gördük. Bu mevzuda izolasyonla dayalı hal üretildi. Daha sonraları geliştirilen aşılarla bu işin önünün alındığına tanık olduk. Burada da hal ağacın hastalanmasının arkası sıra izolasyona ehemmiyet verilip, muktezi tedavilerin uygulanmasıydı." dedi.

Mehmet Yerli, Dolmabahçe'de tahsil edilen nazik eğin sonucuna ilişkin, "Bu bölgenin trafiğe bariz olması, dip müşterek güzergah olması ve insanoğlu sağlığı kabil unsurlar hasebiyle kurumlar, oluşabilecek ağırbaşlı sıkıntıların önünü bu biçimde kabul etmek mecburiyetinde bırakıldı. Bununla dayalı müşterek tedbirin aşkın ilkin başlamış olması gerekiyordu. Biz şu an kararı konuşuyoruz. " dedi.

Dolmabahçe'deki ağaçlara normal tanıdık yöntemlerin uygulanamayacağını, tabiri caizse pamuklar ortamında saklanması icap ettiğini tabir fail Yerli, "İnsan baskısı ve baş döndürücü ruhsal gerilim altındaki bu canlılar çabucak tükenirken elan itinalı müşterek çabayı ziyadesiyle adalet ettiklerini düşünüyoruz. Ağacı susuz bıraktığınız devir patojenlerin ağacın su almasını engelleyecek bir duruma gelmesine etmen olabilir. Oradaki dip insanoğlu trafiği, ağaç çanaklarının ters olması, asfaltların ağaca getirmiş bulunduğu baskı, başta şita aylarında tuzlama işlemlerinin dikkatsiz işlenmiş olması bütün bu illet sebeplerini ortaya çıkaran unsurlar kabil görünüyor." diyerek konuştu.

 Tedavi düşüncesince dü yöntem: Yerinde himaye ve nakil
Söz konusu hastalığın ortaya çıkmasından sonraları ağaçların aktif namına korunması düşüncesince durumunda himaye ve aktarım seçeneklerinin bulunduğunu aktaran Yerli, hal namına melhuz taşınma yönteminden vazgeçildiğini anlattı.

Şu anda hastalığa illet bulunan mantara gönül rahatlığı dirilik alıcı müşterek kimyevi yahut dirim ilmi kontrolün bulunmadığını tabir fail Yerli, bu sebepten dolayı bu hastalığın kontrolünün fakat yasaklayıcı tedbirlerin alınmasıyla sağlanabileceğini vurguladı.

Özellikle budama işlemlerinden ilkin ve sonraları budama aletlerinin dezenfekte edilmesi, bulaşın değini eliyle geçtiğinin bilinmesi icap ettiğini özetleyen Yerli, başkaca sakat ağaç dokusunu yakmanın, budama sonrası talaşları temizlemenin, değme muhtelif çıban ve yaralanmayı mantar hastalığı hastalığı yasaklayıcı yıkamalarla otama etmenin, kirlenmiş alanlara kırılan ağaçları dikmekten kaçınmanın önemine değindi.

Yerli, yaralanmış kavuşum kesinlikle koruyan özellik ile dezenfekte edilmesi ve budama emek vermesi yapılmaması icap ettiğinin altını çizerek, "Tespit edilmiş bulunduğu tarihten itibaren budama işinin on paralık yapılmaması gerekirdi. 2007 raporlarında da görüldüğü kabil bu çeşit yollar istilayı arama dibine edinmeyi sağlamakta yahut yayılmasını yavaşlatıyor. İzolasyon ile bu işi öteleyebilirdik, engelleyebilirdik, yayılmasını yavaşlatabilirdik." dedi.

 "Korularda da yüzdelik 25 oranında bu illet mevcut"
Ağaçların tamamının bu kansere yakalandığıyla dayalı ağırbaşlı şüphelerinin olduğuna dikkati çekici Yerli, "Bildiğimiz kadarıyla korularda da yüzdelik 25 oranında bu illet mevcut. Bunların yüzdelik 5'inin de ayakta lakin geberik olduğuyla dayalı tespitlerimiz var. İfade ettiğimiz şeyler, bu ağaçların ne düşüncesince kesildiğiyle dayalı müşterek bulut değil. Tabii ki insanoğlu sağlığı değme şeyin önünde. Yarın olabilecek müşterek sıkıntı evveliyat tedbirlerin katılması gerekiyor. İlla ki 'Bu ağaçlar kesilecek' diyerek hükümranlık verildiyse bilirkişiler çeşidinden kesilmesi gerekir. Bu, mobilyasız kuruya 'Ağaçlar ne düşüncesince kesildi?' kaygısı değil. Dünyanın değme durumunda bu yollar uygulanıyor." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler