USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İBB Ağaç ve Peyzaj AŞ işçilerinden 'düşük maaş' protestosu

İBB Ağaç ve Peyzaj AŞ işçilerinden 'düşük maaş' protestosu
05-09-2022 17:04
İstanbul

DİSK'e müteallik Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası (BTO-Sen) üyesi ortak grup, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ'de sendikal ayrımcılığa verilen patron kıtlık sınırının altında mahiye aldıklarını belirterek, bu vaziyeti gıcırtı etti.

Saraçhane'deki İBB işlev binası karşısında mevcut 75. Yıl Parkı'nda birleşen BTO-Sen üyesi işçiler, halay çekip, türlü çarpıcı sözler attı.

Burada ekip hesabına BTO-Sen Örgütlenme Sorumlusu Erkan Urel, haziran ayında işten çıkartılan ve aralarında engellilerin de bulunmuş olduğu 16 bireyin şehremaneti yönetimiyle meydana getirilen görüşmeler sonra uydurma verilmesine karşı işlerine iadeli edilmediğini söyledi.

Muvazaalı taşeronluk uygulamasının uydurma verilmesine karşı kaldırılmayıp yaygınlaştırıldığını aktaran Urel, "Sendikal ayrımcılığa müteallik uygulamalara akıbet verileceği kararları alınmıştı, bu kararlara da uyma edilmedi. Ücretlerin akla yatkın seviyeye getirileceğinde anlaşılmıştı, elden kestirmece 250 liralık ücretinde ortak bindirim yapıldı, ücretler gene kıtlık sınırının altında bırakıldı. Yemek parası günce kemiksiz 36,50 liralık olacak denilmesine karşı bu meblağ brüt şekilde ödendi. Yol parası ise mahiye kemiksiz akbil ücreti denli olacak denilirken bunda da tahdidat gerçekleştirildi." diyerek konuştu.

Urel, akıbet şekilde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun meydana getirdiği "İBB ve katılma şirketlerinde etkin halis muhlis işçilere para şişkinliği farkı denli bindirim yapılacağı" yönündeki açıklamaya karşı elden Ağaç AŞ işçilerinin bu kapsamın haricinde bırakıldığını tabir etti.

İşverenin baskıları dolayısıyla şişko özen akdi döneminin davalık bulunduğunu ve ilçe yolu ile işçilerin şişko özen akdi ika haklarının minimum 5 sene süresince önlendiğini vurgulayan Urel, şehremaneti işçileri ortada kıtlık sınırının altında ve yegâne ikramiyesiz etkin işçilerin Ağaç AŞ'de bulunduğunu dile getirdi.

Urel, meydana getirilen nahak uygulamalara akıbet verilip, sözlerin tutulmasını, ücretlerinin kıtlık sınırının üstünde çekilerek ayrımcılığa akıbet verilmesini arzu ettiklerini anlatarak, talepleri karşılanana denli eylemlerine bitmeme edeceklerini kaydetti.

Bu arada gruba dayanaklık etmek özgülemek düşüncesince mevrut HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da burada ortak görüşme yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler