USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan buluşması sonrası ümit arttı İsrail ile ortaklaşa iş büyüyecek

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyaretinin İsrail'de "genel kabul" gördüğünü kail İsrailli uzmanlar, dü ülkenin Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrası nice bölgede diyalekt iş birliğini artırabileceğini vurguladı.

Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan buluşması sonrası ümit arttı İsrail ile ortaklaşa iş büyüyecek
11-03-2022 11:30
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyaretinin İsrail'de "genel kabul" gördüğünü kail İsrailli uzmanlar, dü ülkenin Rusya'nın Ukrayna saldırısı sonrası nice bölgede lehçe iş birliğini artırabileceğini vurguladı.Abone ol

Herzog'un 9 Mart'taki Ankara ziyareti 2008'den bugüne İsrail'den Türkiye'ye önce fevk düzem görüşme yerine kayıtlara geçti. İsrail Cumhurbaşkanı'nın ilkin planlanan ziyareti, Ukrayna'da savaşın başladığı müşterek devre emsal geldi. Uluslararası sahnede derin diplomatlık trafiğinin yaşandığı günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Herzog'u Ankara'da karşılaması İsrail'de de yakından izleme edildi.

Ziyareti AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, dü yurt arasındaki ilişkilerin tazelenmesinin İsrail'de degaje çevreler çeşidinden müspet bulunduğunu, başta iktisat ve erke sahalarında iş birliğinin geliştirilebileceğini kaydetti.

İsrail Kanal 12 televizyonu yorumcusu Muhammed Micedle, Türkiye ile temasın İsrail'de "kutlamayla" karşılandığını belirtti.

Micedle, "İsrail umumi yerine semt ülkeleriyle kurduğu ilişkileri kıvançla karşılıyor. Bu, Türkiye kabilinden lehçe ağırlığı, iri ekonomisi, enerjide etkin, Arap ve İslam dünyasında varlığı mevcut müşterek ülkeyle olduğunda haliyle müspet karşılanıyor. İsrail, bu anlamda Türkiye ile yakınlaşmayı mühim değerlendiriyor." dedi.

İki yurt ortada en bedava aykırı hamle atılabilecek bölgelerin ekonomi, erke ve gezim bulunduğunu kail Micedle, "İsrail, iktisat ve erke başlıklarını dü yurt ortada her insanın düşün donanmasında olabileceği teşrikimesai piyasası yerine görüyor." niteleyerek konuştu.

Filistin menşeli yorumcu, Herzog'un Türkiye ziyaretinin İsrail siyasetinde umumi benimseme gördüğünü şu şekilde açıkladı:

"Siyasi partilerin hiçbiri, (Likud önderi Binyamin) Netanyahu'dan (Savunma Bakanı) Benny Gantz'a, sağ, sol, Arap, Yahudi, müslüman yahut değil, İsrail siyasetinin nazar boncuğu unsuru bu ziyareti eleştirmedi."

- Herzog hükümetle eş güdüm ortamında geldi
İsrail'de Cumhurbaşkanı'nın mutluluk yönetiminde simgesel gösteriş üstlendiğine ayraç fail Micedle, Herzog'un Ankara ziyaretini İsrail hükümeti ve siyasetiyle eş güdümlü ettiğini, kamuoyunu bu ziyarete hazırladığını, "bu sebeple Ankara temasının müspet tepkiyle karşılandığını" değerlendirdi.

Micedle, Herzog'un simgesel rolüne karşın bu ziyaretle aut siyasa ve politik ilişkilerin sorumlusu İsrail hükümetinin uğrunda ilişkilerin başlatılması düşüncesince kapıyı açılış girişimini üstlendiğini dile getirdi.

Herzog'un ilişkilerde konkre adımların atılmasını İsrail hükümetine devredeceğini kaydeden Micedle, "İsrail hükümeti, koalisyondan oluşan yapısı dolayısıyla aceleci ve bedava adımlar atamayacaktır fakat gene de ilgiler müspet yönde ilerler. Mevcut İsrail Başbakanı Naftali Bennett de dünkü İsrail hükümetinin semt ilişkilerinde dünkü müşterek sahife açtığını belirtmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Micedle, emektar Başbakan Netanyahu devrinde İsrail'in aut politikasını emektar Amerika Başkanı Donald Trump yönetimine yaklaşarak semt devletleri ve Filistin meselesini dışa ittiğini ekledi.

İki ülkenin mühim konumunun paralellik taşıdığını tamlayan Micedle, şunları söyledi:

"İsrail'in Suriye'de çıkarları var. Türkiye'nin Suriye'de çıkarları var. İki yurt de Ukrayna dair incitici adımlardan kaçınıyor. İsrail, ABD'nin çelimli müşterek müttefiki, Türkiye NATO'nun üyesi. İki yurt ortada nice kesişme noktası var."

- İki yurt mücadelesi sonlandırmak düşüncesince aralık buluculukta teşrikimesai yapabilir
Kudüs İbrani Üniversitesi Siyaset Bilimi Doktoru Jonathan Freeman da dü yurt ilişkilerinin Ukrayna'daki harp karşısında ehemmiyet kazandığını ve bu savaşın dü ülkeyi de etkilediğini söyledi.

İki yurt ortada önce yaşama geçirilecek adımların başlangıcında başta Kovid-19 salgınının da tesirinin azalmasıyla tecim ve gezim geldiğini tamlayan Freeman, "İki yan da ekonomi, erke ve asayiş dalında lehçe teşrikimesai fırsatları bulabilir." dedi.

Freeman, "Boru hattı kurulması konusu aşırı önemli. Avrupa Birliği ortamında nice yurt de bunu dile getiriyor: Bütün yumurtalarınızı müşterek tane sepete koymayın. Enerji gereksinimleri müşterek tane müşterek kaynağa yayımcı olmamalı. Enerji çeşitlendirilmeli." niteleyerek konuştu.

İki ülkenin Suriye dair kuma döşeme bulabileceğini tamlayan Freeman, "Herzog, dü yurt ortada kusur anlaşılmaları bertaraf etmek düşüncesince müşterek komisyon kurulacağından uydurma etti. Bu başta askeri adımlarda eleştiri gösteriş oynar. Türkiye sonuç devirde askeri yerine Suriye'de, Libya'da gösteriş oynadı. Bu sayede dü yurt ortada aracısız müşterek haberleşme kanalının açılacağı ve kusur anlaşılmaların giderilebileceği müşterek sistem kurulacağını öğrendik." niteleyerek konuştu.

NATO'nun şu anne denli müşterek tane müşterek ağızla konuştuğunu fakat Ukrayna dair azimli davranamadığını değerlendiren Freeman, İsrail ve Türkiye'nin defans dalında teşrikimesai yapabileceği öngörüsünde bulundu.

Herzog'un peşi sıra İsrail Başbakan Naftali Bennett'in Türkiye ziyaretinin de gündeme gelebileceğini kail Freeman, "İki ülkenin Ukrayna'da aralık buluculuğunun birbiriyle rakip bulunduğu anlamında yorumlar gördüm. Türkiye ve İsrail'in aralık buluculuğunda müşterek rakiplik değil bana layıkıyla inanç alışverişi var. Erdoğan da İsrail'in aralık buluculuk faaliyetlerinden övgüyle bahsetti." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler