USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in teşrii masuniyet kaldırıldı

Öldürülen PKK'lı teröristle fotoğrafları basına yansıyan ve "silahlı yıldırı örgütüne uzuv olma" iddiasıyla için dü hülasa hazırlanmakta olan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in teşri dokunulmazlığı, TBMM'de meydana getirilen oylamayla kaldırıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in teşrii masuniyet kaldırıldı
01-03-2022 22:53
TBMM

Genel Kurulda, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon çeşidinden Semra Güzel karşı hazırlanmakta bulunan dokunulmazlığın kaldırılmasına bağlı dü deyiş ele alındı.

HDP, raporun görüşmelerine geçilmeden, Anayasaya muhalefet iddiasıyla kökler tartışması açılmasını istedi. Yapılan görüşmelerin peşi sıra TBMM Başkanvekili Celal Adan, tutumunda birlikte fark olmadığını bildirdi ve görüşmelere bitmeme edildi.

Diyarbakır Milletvekili Güzel hesabına defans özne HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç'un hitabı tahminî 3 sayaç sürdü.

Oluç, birlikte kimsenin yıldırı örgütü PKK kamplarına gitmiş olmasının biricik başına anket konusu olamayacağını, bu kamplara revan her insanın teşekkül üyesi şekilde nitelendirilemeyeceğini savundu.

Haber düşüncesince kamplara revan gazetecilere, alıkonulmuş askerleri tasdik almaya revan siyasetçilere, insanoğlu hakları müesseselerinin temsilcilerine "terör örgütüne üyelik" suçlaması yöneltilmediğini dile getiren Oluç, "Semra Güzel'in sözlüsünü görüşme düşüncesince Çözüm Süreci'nde teşekkül kamplarına gitmesinin bu ziyaretlerden nazar boncuğu farkı yoktur, ağız ağıza insanidir." dedi.

Oluç, Güzel'in Meclisin en aktif milletvekillerinden birisi olduğunu, nice mevzuda anayasa teklifi ve istifham önergesi sunduğunu söyledi.

Söz konusu fotoğrafların servis edilmesini "kumpas" şekilde değerlendiren Oluç, Güzel'in hepsi nefis haklarının ihlal edilerek amaç gösterildiğini öne sürdü.

Bu fotoğraflara fakat kanunen duyurulmayan bilgilere ulaşım yetkisi mevdu olanların ulaşabileceğini tamlayan Oluç şunları kaydetti:

"Fail muhtemelen aslında, alt kurul içerisindeki birlikte yahut beş altı erk milletvekili. Adlarını da biliyorum. Bir milletvekiline 'trol' eyitmek istemiyorum güçlükle filhakika trollere taş çıkaran birlikte milletvekili. Bir de hukukçu sözde. AK Parti'nin hukukçuları bunlar işte. Sonra bu hukukçuları bilge ve ağırbaşlı ukubet hakimi yapıyorsunuz. Ağır ukubet mahkemeleri, sizin komisyonlarınız kadar çalışıyor, davranıyor ve arkadaşlarınız bizi yargılıyor, ukubet veriyor. İşte dayanıklı bu. Allah korunum ümit ederim siz de hakeza hukukçuların eline düşmezsiniz."

"Siz, Semra Güzel ile ilahların istediği birlikte kurbanı yarattınız ve bu sizin vicdanınızda ağırbaşlı birlikte silüet şekilde duracak." ifadesini kullanan Oluç, hür Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in teşri dokunulmazlığının kaldırılmasına değindi.

Hakkı Saruhan Oluç, hitabı esnasında namına "Sen PKK'nın yardakçısısın" diyen AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'a "Sen de içtimai medyada linç özne birlikte kadro başkanvekilisin. Sen FETÖ'nün yardakçısısın." karşılığını verdi. Bu tam milletvekilleri ortada namzet sataşmalar yaşandı.

Fotoğrafların basına yansımasından sonraları meydana getirilen linç saldırısının elden Güzel'e değil, HDP'ye müteveccih de yapıldığını tamlayan Oluç, "İktidarın amacının HDP'yi durdurmak bulunduğu açıktır. HDP milletvekillerinin Meclisten tasfiyesine müteveccih bulunan ve özelde Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması ve ondan sonra yaşanacak işlemler, Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır." niteleyerek konuştu.

Oluç'un savunmasın peşi sıra bariz oylamaya verilen evvel deyiş düşüncesince 365 oy kullanıldı; 313 "kabul", 52 "ret" oyu kullanıldı ve Güzel'in dokunulmazlığı kaldırıldı.

İkinci deyiş üstünde gır düzlük olmadı. Bu oylamada da 327 "kabul", 52 "ret" oyu ile Güzel'in dokunulmazlığı kaldırıldı.

Oylamanın bitmesinin peşi sıra HDP'li milletvekilleri, ellerindeki pankartlarla Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına reaksiyon göstererek Genel Kuruldan ayrıldılar.

HDP'li milletvekilleri, Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasını gıcırtı eylemek için, görüşmelerden evvela Meclis bahçesinde seyir yaptı. HDP'li milletvekilleri ellerinde "İrademe, vekilime dokuma" yazılmış pankartlar taşıdı.

Öte yandan, Türkiye ile KKTC Arasında Kültürel İşbirliği Protokolünün İmzalanmasının Uygun Bulunmasına Dair Kanun Teklifi de Genel Kurulda benimseme edildi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin benimseme edilmesinin peşi sıra birleşimi erte sayaç 14.00'te sarılmak kıl payı kapattı.

HDP
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler