USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hastaları biran önce hastaneye yetiştirmek için uçuyorlar

Türkiye'de en aşırı iklim ambulansı geçer bölgelerden bir tanesi bulunan Doğu Karadeniz Bölgesinde Hava 61 Helikopter Ambulansı bölgenin güç coğrafi şartlarına karşın misyon veriyor.

Hastaları biran önce hastaneye yetiştirmek için uçuyorlar
30-11-2021 11:14

Trabzon'da 2009 yılı Ekim ayından itibaren hizmete giren helikopter ambulans, Trabzon'un yanında öbür yandaki illere de işlev verirken, en dip sürecini yaz mevsiminde yaşıyor.

Sağlık Bakanlığı, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü içinde işlev sağlayan Hava 61 Helikopterini en baş döndürücü alanda anide mütebeddil iklim koşulları zorlarken helikopter, yaylaların yanında karaca için da inerek hastaların imdadına yetişiyor.

Türkiye'nin en çetin coğrafyasında pervaz özne Hava 61 Helikopter Ambulans bu senenin 11 ayında 272 hastaya ulaşarak hastanelere naklini sağladı.

Acil Sağlık Hizmeti sağlayan helikopter ambulansta doktor namına fariza özne Dr. Soner Hasançebi, bütün esenlik mensuplarının 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını kutladıklarını belirterek iklim ambulansın işleyişi için bilim verdi.

Gelen vakaların kumanda merkezinde değerlendirildikten sonraları helikopter için makul olup olmadığının belirlendiğini tamlayan Hasançebi "Öncelikle 112'ye mevrut hadise çağrılarını Acil Çağrı Doktoru (AÇD) olayı değerlendiriyor ve helikoptere makul olup olmadığını planlayıp daha sonra bizi arıyor. Biz gine 112 kadrosuyla vakanın uygunluğunu konuşuyoruz şayet uygunsa hadise bildirme ediliyor. Vakanın nereden geldiği de önemli. Genelde henüz baş döndürücü hastaneler arası naklolacak hastaları taşıyoruz, bu halde hasta karaca ambulansıyla ineceğimiz yere geliyor, kılıç de hastayı oradan alarak bambaşka bir hastaneye naklediyoruz. Mesela hasta yaylada, karaca ulaşımının baş döndürücü çetin bulunduğu bir yerde ise hasta yakınları 112'yi arıyor, Vakaya çıkılıp , çıkılmama vaziyetini 112 ACM planlıyor. Bize ulaşıyorlar kaptanlarımızla koordineli biçimde doğrudan meteorolojiye, arazinin şartlarına bakılıyor ve olaya en endamsız müddette depar belgesi yapılıyor. Vakanın özelliğine gereğince indiğimiz yerde hastaya ön müdahalesi yapılmaktadır helikopterimize alıyoruz ve 112 ile enformasyon dahilinde hastayı doğrudan en makul esenlik kurumuna yönlendiriyoruz” dedi.

Yazın hadise sayısı kışa gereğince az henüz dü kıvrım henüz fazla

Yazın hadise sayılarının kışa gereğince az henüz dü katığı olduğuna özen çekici Hasançebi, “Karadeniz'de çoğu kez yaz zamanında zat henüz bir tomar oluyor. Dolayısıyla plato turizmi hareketlendiği için primer olaylarımızda çoğalma oluyor. Yazın, şita zamanına gereğince henüz bir tomar olayımız olmakta dü katına denli çıktığını söyleyebiliriz” niteleyerek konuştu.

Havada doğum

Başından güzeşte enteresan bir anısını özetleyen Hasançebi, “Giresun'un Alucra ilçesinde yüklü hasta almaya gitmiştik. Helikopterimiz kalkıştan 5-10 zaman sonraları hastamız mevlit yaptı. Semanur isimli baş döndürücü şekerli bir kız evladı dünyaya geldi” ifadelerini kullandı.
Çebi, helikopterde 2 yiğit pilot, 1 doktor ve 1 esenlik mensubu iktisap etmek şartıyla bütün 4 insan bulunduğunu laflarına ekledi.

"Bölge, toprak yapısı namına ötekilerden baş döndürücü farklı"

Ambulans Helikopter pilotlarından Erkan Koşan, bölgenin öbür bölgelerden baş döndürücü değişik olduğuna özen çekerek pervaz çizgileri çetin bulunan bir semt bulunduğunu belirtti. Koşan, "Son 5 yılda 7 ayrı alanda çalıştım. Trabzon bölgesi toprak yapısı az buçuk değişik ve pervaz çizgileri çetin bulunan bir bölge. Güneydoğu Anadolu Bölgemizden ahir pervaz çizgileri en çetin semt diyebilirim. Sekonder ve primer olaylar var. Primer vakalarda; 112 AÇM'de uygunluğa değişmeyen verildikten sonraları bizde gerileyiş bölgesindeki iklim şartlarını değerlendirerek ister özelliğine gereğince plato gerekse karayoluna inmekteyiz. Vaka bizlere geçiş ettikten sonraları helikopterimiz 10 zaman içinde kalkışa apiko bir duruma geliyor” halinde konuştu.

Ani mütebeddil iklim bizi zorluyor

Bölgede anide mütebeddil iklim koşulları menfaatlerini zorladığını tamlayan Koşan, “Uçuş iklim şartlarıyla ve yükselti ile zorlaşır. Biz rastgele irtifaya limitlerimiz dahilinde gittiğimiz için, gerçekte uçuşun zoru yok. Uçuşun zoru gerçekte evveli planlamadır. İyi bir planlama yapmış olursanız iklim şartlarını güzel değerlendirebilirseniz gittiğiniz yerde ayrımsız güçle iner ayrımsız güçle kalkışınızı yaparsınız. Primer hadise kısaca bazısı çabuk kazalara giderken tamlanan yere kaymak için yel ve iklim şartalarını düşünüyoruz. İmkanlar kadar yollara da inebiliyoruz. Trabzon ve alanımızda iklim şartlarında enstantane değişiyor. Gittiğimiz yerde rüzgarın yönü baş döndürücü değişmiş limitlerimizin üstüne evveli yahut çabucak sis kapatmış zımnında bu mevzularda henüz titiz hizmetimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Bir günde en baş döndürücü 5 olaya gittiğimiz beli fakat sayı farkı günde bir ve ya dü olaya gidiyoruz. Ortalama bir ayda 40 zaman pervaz yapıyoruz fakat yaz mevsiminde bu artıyor. Hava şartlarından ötürü kışın az buçuk henüz düşer. Sivil havacılık çeşidinden belirlenen pervaz saatlerimiz denli uçuyoruz o da baş döndürücü yeterli” dedi.

"Yaşadığını öğrenince baş döndürücü sevindim"

Ambulans helikopter pilotu namına başından güzeşte bir anısını özetleyen Koşan, duvardan sakıt kız çocuğunu Çorum'dan Ankara'ya yetiştirdiğini hatırlatarak ”Yaklaşık 4,5 sene önce Çorum'da ıvır zıvır bir kız duvardan düşmüş, çabuk Ankara'dan Çorum'a gittik iklim da nazik durumdaydı. O kız çocuğunu hızlıca kent hastanemize getirdik. Daha sonraları izleme ettim baş döndürücü şükür yaşadığını öğrendim baş döndürücü bahtiyar olmuştum” açıklamasında bulundu.
Helikopter pilotlarının görmüş geçirmiş ve minimum 20 sene uçuşu bulunan pilotlar olduğuna özen çekici Koşan, “Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığında etkin 75 helikopter pilotu var. Pilotlarımızın bütünü minimum 20 sene uçuk pilotlar ve bunlar silahlı kuvvetlerden mevrut pilotlar” niteleyerek konuştu.

Öte taraftan Trabzon'daki cankurtaran helikopterde Dr. Soner Hasançebi'nin ve uçucu Erkan Koşan'ın yanında uçucu Metin Oskay ve esenlik mensubu Erdinç Kıran da fariza yapıyor.



Bekir Koca
 

İLGİLİ HABER
Polis helikopteri 2 yaşındaki çocuk için havalandı Polis helikopteri 2 yaşındaki çocuk için havalandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler