USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hariciyeye kuvvet katan hanımlar Antalya Diplomasi Forumu'na da imza atıyor

Türk dış politikasının oluşturulmasında ve yürütülmesinde çalışan gösteriş üstüne alan kadınlar, 11-13 Mart'ta ikincisi düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) da fevk dozaj görevleri yürütüyor.

Hariciyeye kuvvet katan hanımlar Antalya Diplomasi Forumu'na da imza atıyor
07-03-2022 14:16
Ankara

Dışişleri Bakanlığı, küsurat eş istihdamı ve anabolizma oranıyla ilkin amme kurumları ortada hanımefendilerin erdemli miktarda anabolizma edilmiş bulunduğu bakanlıklardan bir tanesi yerine öne çıkıyor.

Bakanlığın evren genelinde markalaşma hedefiyle yola çıktığı, liderlerin, siyasetçilerin, önde mevrut akademisyenlerin, düşünürlerin, kanma önderlerinin, diplomatların ve iş insanlarının global ve diyalekt meseleleri ele almış bulunduğu ve Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" bulunduğu ADF'de de dü eş koordinatörlük vazifesini hanımlar üstleniyor.

ADF'nin eş koordinatörlerinden Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen ve iş insanı Gülşen Karanis Ekşioğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle forumun hazırlanma sürecine hanımefendilerin elbette ulama sunduğunu ve düzenlenecek panellerin temalarında kadının yerini AA muhabirine anlattı.

"ADF hanımefendilerin omuzunda yükseliyor"

Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Güney Afrika ile İlişkiler Genel Müdür Vekili Ülgen, ADF'nin eş koordinatörleri yerine Eylül 2021'den buyana hazırlıkları yürüttüklerini, bu yılki forumun baş döndürücü henüz görünür, açık katılımlı ve mazruf yerine varlıklı bir duruma gelmesi düşüncesince efor sarfiyat ettiklerini anlattı.

ADF'nin koordinasyonu düşüncesince derneşik yerine birlikte araya geldiklerini tamlayan Ülgen, şu halde bitmeme etti:

"ADF'nin 5 eş koordinatörü var: Dışişleri Bakanlığı Dış Politika ve Analiz Genel Müdür Vekili Büyükelçi Murat Lütem, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Karagöz, Büyükelçi Kemal Ökem, iş insanı Gülşen Karanis Ekşioğlu ve ben. Dışişleri Bakanı'mız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da bu düşünsel, zihnî ve münevver egzersize baş döndürücü bulunmaz vaktinin çoğunu ayırdı ve az henüz gelişigüzel görüşmede bizlere zevcelik etti. Eylül ayından buyana kendisinin liderliğinde hazırlanıyoruz."

Ülgen, tedarik toplantılarının hepsinde eş mevzusunun mazruf yerine gündeme geldiğini vurgulayarak "Geçen seneki ADF'de de kadın, asayiş ve sulh dair birlikte açık oturum vardı. Bu sene de ADF, hanımla ilişik baş döndürücü hususi ve ehemmiyetli birlikte panele henüz ev sahipliği yapacak. Bu panelin adı dair de baş döndürücü tartıştık, baş döndürücü değişik görüşler aldık. En nihayetinde, ayrıntılı olması ve kadının sesini Antalya'dan birlikte kez henüz dünyaya duyurması düşüncesince 'Kadınlar İnsanlığı Güçlendirir' başlığını seçtik." niteleyerek konuştu.

Panelde, hükümetlerin, hususi kesim ve topluluğun eşey ayrımına sonuç özgülemek amacıyla eşitsizliğin esas nedenlerini belirleme geçirmek ve çözüme dolamak düşüncesince harekete geçmesi icap ettiğinin ele alınacağını tamlayan Ülgen, "Kadın meselesi ADF'de çabucak biricik panelde arazi almayacak. Kadın meselesini ADF'nin gelişigüzel bölgesine yaymaya himmet ettik. Kadınla ilişik meselelerin gelişigüzel siyasal muhtevalı panelde dile getirilmesi gayretini sergiledik. Bunda da kalburüstü olduğumuz düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ülgen, Dışişleri Bakanlığının, eş istihdamı açısından Türkiye'de amme sektöründe imtiyazlı birlikte noktayı bulunduğunu belirterek şu halde bitmeme etti:

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin en baş döndürücü eş becerikli istihdam fail kurumunda fariza yapıyor olmaktan iri birlikte haysiyet duyuyorum. Kadın temsili dalında bakanlığımızda umumi müdür, umumi başmuallim yardımcısı seviyesinde dayanıklı teşekkül edebilecek rakamlara sahibiz. Bu durumun bürokrasimize, siyasetimize ve Türkiye geneline yayılmasını dilek ediyorum ve yayılmakta bulunduğunu da görüyorum."

ADF'ye tedarik sürecinde darülfünun öğrencileriyle de kesif pıtrak devir içi toplantılar yaptıklarına dikkati çekici Ülgen, kız öğrencilerin foruma katılma düşüncesince meydana getirilen başvurularda başı çektiğini aktardı.

Ülgen, konuklar, panelistler ve katılımcılar ortada da anabolizma açısından kadın-erkek dengesinin gözetildiğini belirterek şunları kaydetti:

"ADF'yi, moderatöründen katılımcısına denli kadının adını bıraktığı, damgasını vurmuş bulunduğu birlikte aktiflik yerine düşünebiliriz. Dünyada diplomasinin bittiğinin düşünüldüğü birlikte anda, evren genelinde baş döndürücü açık ve çalışan birlikte katılımla topu topu liderleri, dışişleri bakanlarını ikram geçirmek şartıyla hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Nefeslerimizi tuttuk, 11 Mart'ı bekliyoruz."

Ülgen, ADF düşüncesince açılan fariza gücünün süresince gecesini gündüzüne katan baş döndürücü canlı ve tetik takım arkadaşları bulunduğunu belirterek "Bunların ortada da hanımefendilerin baş döndürücü bulunduğunu dile iletmek isterim. 'ADF hanımefendilerin omuzunda yükseliyor.' diyebiliriz." ifadesini kullandı.

ADF Diplomasi Tüneli kadının diplomasiye katkısını da içerecek

ADF'nin öbür eş eş koordinatörü Gülşen Karanis Ekşioğlu da forumda sabık sene bulunduğu şartıyla bu sene da dü eş eş koordinatörün arazi almasının önemine ayraç ederek bu yapıyı koruyarak hazırlandıklarını dile getirdi.

Geçen sene ilki planlı ADF'ye bu sene da yayınlanan talebin Türkiye ve Dışişleri Bakanlığı düşüncesince alım çalım donör bulunduğunu kail Ekşioğlu, "Bu yılki yeniliklerden biri, ADF'de henüz birlikte tomar öğrencinin ağırlanacak olması. Türkiye'nin ciharıyek yanından 200 kız, 200 eş peyda geçirmek şartıyla müsavat gözetilerek 400 mektepli Bakanlığımızın konuğu olacak." dedi.

Ekşioğlu, bu sene da arsıulusal kuruluşlarla iş birliğinin yürütülerek birbirinden bulunmaz kurumlarla kuma paneller düzenleneceğini belirterek "ADF'de diplomatlık tünelimizi genişlettik. Tüneli, diplomasinin toy kodlarını, kadının diplomasiye katkılarını da içerme edecek halde büyüttük." ifadesini kullandı.

Geçen sene ADF'ye dahil bulunan liderlerin eşlerinin ağırlandığını hatırlatan Ekşioğlu, "Bu sene, menfaatlerini ağırlamanın beraberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde 'Dayanışmayı Güçlendirmek ve Yumuşak Güç Yoluyla Barışı Teşvik Etmek' başlıklı birlikte açık oturum de düzenleyeceğiz." niteleyerek konuştu.

Ekşioğlu, ADF düşüncesince Antalya'ya aşama atan her insanın toplantıların sonuna denli organizatörlerden katılımcılara, mihmandarlardan üretken kadroya denli gelişigüzel köşede hanımefendilerin denk temsiline tutanak olacağını belirterek, "Bu alım çalım donör resim düşüncesince Sayın Bakanımız Çavuşoğlu'na teşekkürname etmemiz gerekiyor. Bu mevzuya verdiği önemi Bakanlıkta yukarı pozisyondaki eş büyükelçilerimiz ve yüzdelik 37 bulunan eş personel payı ile de görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk diplomasisine istikamet veren eş diplomatların sayısı artıyor

Türkiye'nin eş amaç şefleri arada birlikte en güç yoksunluk koşullarında dünyanın muhtelif bölgelerinde görevlerini başarıyla yürütürken Bakanlığın tarz teşkilatında vazifeli eş dış ilişkiler uzmanı ve personel de cansiparane Türk diplomasisine ulama sunuyor.

Kadınlar, vaktiyle anadan görme yerine "erkek egemen" birlikte azamet yerine aşina Dışişleri Bakanlığında bu algıyı ehemmiyetli seviyede yıkarak yukarı düzem pozisyonlara yükseliyor.

Filiz Dinçmen'in 1982'de önce eş sefirikebir yerine atanmasının arkası esna aşama derece küsurat eş sefirikebir sayısı 2000'de 8'e, 2010'da 21'e, 2021'de ise 64'e ulaştı.

Yurt haricinde 44 eş sefirikebir fariza yapıyor

Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, halihazırda Türkiye'nin gayrimenkul içi ve gayrimenkul dışındaki 274 büyükelçisinden 72'si kadın. Bakanlık genelindeki büyükelçilerin yüzdelik 26'sı kadın.

Bakanlıktaki 29 umumi yönetmenlik görevinden 11'ini de eş diplomatlar üstleniyor.

Vekillikler müdahale 56 umumi başmuallim yardımcılığından 12'sini de eş diplomatlar yürütürken, 1957 kariyer memurundan 702'si de kadın.

Toplam personel sayısı ele alındığında da Bakanlığın tarz ve gayrimenkul dışı temsilciliklerindeki 7 bin 2 çalışanın 2 bin 632'sini hanımlar teşekkül ediyor. Son verilere göre, bu sene bakımından Bakanlık genelinde fariza düzlük hanımefendilerin payı yüzdelik 37,58'e başarmış durumda.

Türkiye'nin 72 eş büyükelçisinden 44'ü gayrimenkul haricinde fariza yapıyor.

Kıtalara mucibince eş büyükelçilerin sayılarına bakılınca ise Türkiye'nin Afrika'da 15, Asya'da 10, Avrupa'da 10, Amerika'da 8, Okyanusya'da da 1 eş büyükelçisi bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler