USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hak-İş'ten İBB personeli üyelerine sendika tahrifat baskısı yapıldığı tepkisi

Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, "Sendika üyeliği yahut sendika karşıtlığı emek vermesi yapıyorlar. Bizim sendikamıza organ arkadaşlarımız var ise bunların işlerinde külfet çıkartıyorlar yahut mobbing uyguluyorlar." dedi.

Hak-İş'ten İBB personeli üyelerine sendika tahrifat baskısı yapıldığı tepkisi
13-01-2022 16:23
İstanbul

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) bugüne derece 13 bin işçinin işten çıkarıldığını, İBB iştiraklerinde çalışmaya bitmeme fail üyelerine de sendika değiştirmeleri anlamında bası yapıldığını ve mobbing uygulandığını söyledi.

Şişman, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, İBB'de Öz Orman-İş, Hizmet-İş, Öz Güven-Sen, Öz Büro-İş ve Medya-İş iktisap etmek neredeyse Hak-İş'e ilişkin 5 izinli sendikanın bulunduğunu tabir etti.

İBB'de Hak-İş'in tahminî 35 bin üyesinin bulunduğunu aktaran Şişman, umumi izinli sendika olduklarını dile getirdi.

Hali el altında müşterek salahiyetsizlik davasının bitmeme ettiğini özetleyen Şişman, şu detayları paylaştı:

"Ana kademede etkin arkadaşlarımızla ve 5 şirketimizle müşterek salahiyetsizlik davası uydurma konusu. Bu hukuka taşındı. Hukuk şu anda görüşmelerine bitmeme ediyor, çalışmalarını sürdürüyor, ferda (12 Ocak) düşüncesince müşterek duruşma zamanımız var. İnşallah lehimize sonuçlanacak sanarak bekliyoruz."

Ağaç A.Ş.'de 800 bireyin işten çıkarılması

Ağaç A.Ş.'deki işten çıkarmalara reaksiyon yayınlayan Şişman, "Geçtiğimiz hafta böylelikle müşterek iştirakçi çıkartımı bahis konusu oldu. Özellikle Ağaç A.Ş.'de 800 arkadaşımızın buradan arızi süreyle doğrusu parasız izne boşanmak vasıtasıyla iş akitleri feshedildi. Tekrar arka döndürüleceği söyleniliyor. Umarım o halde olabilir ve çalışanlarımız kıygın edilmez ancak kılıç bununla ait matbuat açıklaması yaptık. Bu arkadaşlarımızın adalet yitirilmesine uğramasını istemiyoruz. İşten atılmalarını istemiyoruz. İnşallah söyledikleri derece gerçekleşir ve bu arkadaşlarımızın süresi içinde işe arka dönüşleri sağlanır sanarak beklenti ediyoruz." sanarak konuştu.

Proje sonlanmış oldu denilip, işçiler çıkarılıyor

İBB'de cümle olarak, "Projemiz bitti, iştirakçi fazlalığı var. Şu anda bu arkadaşlarımızı arızi namına parasız izne ayırıyoruz. Daha sonraları gene değerlendireceğiz" denilerek işçilerin işten çıkartıldığını özetleyen Şişman, "Tabii müşterek plan değiştirilebilir, plan değişikliği de yapılabilir. Bunda müşterek itiraz bulunmayan ancak bu, iş sözleşmesi feshiyle çözülemez. Bu iş arkadaşlarımızı, ayrımlı müşterek projeye kaydırırız, orada çalıştırırız, emektar projeyi açtığımızda gene hazır, yetişkin elemanlarımızı buraya alırız ve bu halde çalıştırırız. Bunun yolu budur." dedi.

13 binin üstünde işçinin iş sözleşmesi feshedildi

Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, 2019 domestik seçimlerinden sonraları İBB'de işçilerin işten çıkarılmaya başlandığını, o tarihten bugüne işten çıkarmaların daima arttığını belirterek, "Farklı projelerde, ayrımlı şirketlerde iş sözleşmesi feshi yaşandı. Elimizdeki verilere layıkıyla 13 binin üstünde işçinin iş sözleşmesi feshi yaşandı. Buna rağmen de 44 bin insan işbaşı yaptırıldı." ifadelerini kullandı.

İBB'deki işçilere sendika tahvil baskısı iddiası

Hak-İş'e ilişkin sendikalara örgen bulunan işçilerin sendika değiştirmelerine müteveccih İBB'de müşterek bası bulunduğunu tabir fail Şişman, şu halde bitmeme etti:

"Sendika üyeliği yahut sendika karşıtlığı emek vermesi yapıyorlar. Bazı şirketlerde şu anda başta rakip sendikalarımıza örgen bulunan arkadaşlarımız o büro ve ofislerde amir, reis yahut ustabaşı halinde görevlendiriliyorlar. Bizim sendikamıza örgen arkadaşlarımız var ise bunların işlerinde ağırlık çıkarıyorlar yahut mobbing uyguluyorlar. 'Hak-İş'e ilişkin sendikada değil de bizim önereceğimiz sendikalarda fariza yapmış olursanız yahut buralara örgen olursanız size fariza veririz, sizinle çalışırız yahut teşrikimesai yaparız' deniliyor."

İBB'deki sendikal baskının sebebinin ideolojik bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Şişman, öz sendika çalışmalarıyla ait müşterek problemin olmadığını, siyasal yahut ideolojik müşterek emek vermek içine de tek devir girmediklerini, ağız ağıza emeği ön planda tuttuklarını vurguladı.

Hak-İş Konfederasyonu namına müşterek sendikal bası olmasını istek etmediklerini, domestik idare yahut umumi idare değişse üstelik iştirakçi iradesine hürmet duyulması icap ettiğini dile getiren Şişman, işçinin ne sendikada örgen iktisap etmek istemesine isteme gösterilmesi ve o yönde bu emek vermeyi sürdürmesi gerektiğini, bu durumun hem sendikalar arasındaki vaziyeti düzelteceğini bununla birlikte iş yaşamına müspet ulama sunacağını kaydetti.

Şişman, dünkü müşterek plan açılmışsa, dünkü müşterek ünite kurulmuşsa, dünkü müşterek istihdam uydurma konusuysa elbette ki dünkü işçilerin alınabileceğini ancak bu durumun emektar etkin işçileri kıygın ederek ve işten çıkartarak olmaması icap ettiğini kaydetti.

İş durumunda mobbingin kaldırılması ve işçinin, işini rahatlıkla, kıstak huzuruyla yapabilmesi icap ettiğini özetleyen Şişman, işçilerin denk işe denk sevap alması icap ettiğini tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler