USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hac acenteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretini bekliyor

Hac ve umre organizasyonu eden acenteler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beklenen Suudi Arabistan ziyareti kapsamında hac ve umrenin de gündeme alınmasını ve mukaddes topraklara ziyaretlerin yeniden açılmasını istiyor.

Hac acenteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretini bekliyor
11-03-2022 11:50
İstanbul

Kovid-19 dolayısıyla 27 Şubat 2020'den beri Türkiye'den Suudi Arabistan'a hac ve umre seferleri yapılamıyor.

Suudi Arabistan'da Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesi, Mescid-i Haram (Kabe) ile Mescid-i Nebevi bilhassa peyda etmek kıl payı topu topu camilerde toplumsal ara önlemlerinin kaldırılması, mübarek toprakların gine ziyaretçilere açılması namına acenteleri umutlandırdı. Ziyaretlerin açılacağı haset gözleyen kimi firmalar, buna layıkıyla hazırlıklarını sürdürüyor.

Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Hac ve Umreden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Diyaeddin Şahin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de gizli bölgelerde peçe müstear zorunluluğunun bitmeme ettiğini fakat toplumsal mesafenin uygulanmadığını ve dal omuza temiz tutulup salat kılındığını belirtti.

Umreye gidişler dair Suudi Arabistan kabilinden hacir getirilen yurt sayısının 1 Ocak 2022 bakımından azaldığını, geride umre organizasyonuna müdahale edilmeyen Türkiye'nin de ortada bulunmuş olduğu 4 yurt kaldığını özetleyen Şahin, gezi acentelerinin 2 senedir ağır müşterek krizle erinç karşıya bulunduğunu tabir etti.

Suudi Arabistan vatandaşlarının da dinlence düşüncesince Türkiye'ye gelemediklerinden bahseden Şahin, Türkiye'nin 2019'da tahminî 600 bin Suudi Arabistan yurttaşı turisti ağırladığını ve Suudluların Türkiye'de kurduğu ilgiler ve tecim ile dü yurt arasındaki ticarete değindi.

Karşılıklı ziyaretler dü yurt düşüncesince önemli

​​​​​​​Diyaeddin Şahin, "Devletimizin ilgilendiren kurum, kuruluşları, Bakanlığı bu problemi halletmek düşüncesince uğraşıyor. Biz bunu hem basında Cumhurbaşkanımızın ağzından bununla birlikte Ticaret Bakanlığımızdan ayrışık vesilelerle bu probleminin giderilmesi düşüncesince icraat yapıldığını biliyoruz. Umudumuz ve talebimiz odur ki hac ve umre organizasyonuyla ilgilendiren teessürat da bu aşamada görüşülmek düşüncesince ruzname maddesi olsun. Dolayısıyla hem Suudlu kardeşlerimizin Türkiye'ye gelmesi bununla birlikte Türklerin Suudi Arabistan'a umre ve hac düşüncesince gitmesi değme dü yurt düşüncesince aşırı önemlidir." sanarak konuştu.

Basına yansıdığı kadarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a gitme planı bulunduğunu bildiklerini özetleyen Şahin, şunları söyledi:

"Bununla ilgilendiren icraat yapıldığını ayrıca tecim odaları aracılığıyla Ticaret Bakanlığına yaymak kıl payı kimi mesail ve talepler iletildiğini de biliyoruz. Devletimizin, halkımızın ve sektörümüzün sorunlarıyla ilgilenmesi denli tabii müşterek nesne bulunmayan fakat müşterek çağrıda mevcut peyda etmek istiyoruz, hac ve umre işi eden acentelerin de talepleri orada dikkate alınsın ve bilhassa Türklerin Suudi Arabistan'a tapınma mahsus gitmesiyle ilgilendiren sıkıntıları da behemehâl görüşülsün isteriz. Bununla ilgilendiren hem TÜRSAB bununla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı müstelzim girişimlerde bulunacağı devir Cumhurbaşkanımızdan bu mevzuyu da rüçhan yapılması gerekenler listesine almasını sunma ediyoruz."

"Cumhurbaşkanımızın dosyasında hac ve umre acentelerinin talebinin arazi aldığına inanıyoruz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Turizm Sektör Kurulu Başkanı Murat Kundak da hoppadak hac ve umre organizasyonu eden acentelerin dü senedir satmaca kesmediğini anlattı.

Kundak, acentelerin iktisadi başağrısı içerisine girdiğini, hac ve umre organizasyonunun açılmasını beklediklerini dile getirerek, "Sayın Cumhurbaşkanımız halkın içerisinden bir tanesi ve dosyasının içre behemehâl hac ve umre gezi acentelerinin talebinin de arazi aldığına inanıyor ve eminiz. En azından yanı sıra gezi edecek görevlilerle bu arada o dosyanın içre behemehâl hac ve umre organizasyonuyla ilgili kısıtlamaların müşterek an önce kaldırılmasıyla ilgilendiren özellik bulunmasını dilek ediyoruz." sanarak konuştu.

Toprak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Toprak ise dü yurt ilişkilerinin normalleşmesiyle ihracatın gine canlanacağını kaydetti.

Toprak, sektörde çalışkanlık yayınlayan hac ve umre firmalarının ağız ağıza ihtisaslaştığını belirterek, "Turizm değme ne denli canlanmış olsa da turizmin öbür sahalarında çalışkanlık göstermemekteler. Bu sebeple dü senedir rastgele müşterek ticari faaliyette bulunamamaktayız. Suudi Arabistan'ın en endamsız müddette Türkiye'ye hac ve umreyle ilgilendiren bulunan kısıtlamaları kaldırmasını bekliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler