USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Güngören'de şişman transformasyon Bakan Murat Kurum, Tozkoparan'da törende konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'un sarsıntı dönüşümünün sümen altı edilmesine, rafa kaldırılmasına kimsenin bu sürece teber vurmasına milletimiz hesabına katiyen ve katiyen izin etmedik, artık da etmeyeceğiz." dedi.

Güngören'de şişman transformasyon Bakan Murat Kurum, Tozkoparan'da törende konuştu
05-03-2022 16:05
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'un devim dönüşümünün sümen altı edilmesine, rafa kaldırılmasına kimsenin bu sürece ay balta vurmasına milletimiz namına katiyen ve katiyen izin etmedik, bundan sonraları da etmeyeceğiz." dedi.Abone ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Güngören Belediyesi Gençosman Kültür Merkezi'nde planlı Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma ve Anahtar Teslim Töreni'ne katılarak müzakere yaptı.

Bakan Kurum, burada meydana getirdiği konuşmada, nezdinde sene önceki buraya geldiklerinde Güngören ve Tozkoparan'ı dönüştüreceklerine müteallik uydurma verdiklerini hatırlattı.

O devir medyada "Bu evleri vatandaşlara vermeyecekler, icar yardımı, göç katkısı yapmazlar, buraya 15, 20, 30 kıvrık binaları dikerler." kabil nice tenkit aldıklarını özetleyen Kurum, "Ama sizler bizlere inandınız, sizler Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, onun ortaya koymuş yer aldığı gösterime güvendiniz ve bizlerle cereyan ettiniz. Biz de sizleri utangaç etmedik. Allah'ın izniyle bundan sonraları da utangaç etmeyeceğiz ve verdiğimiz lafları tutmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Tozkoparan'da aşırı çelimsiz müddette düz yazı ettikleri 140 konutu anahtarları ve tapularıyla bugün doğrulama edeceklerini aktaran Kurum, öteki yandan da ikinci adım bulunan 270 konutun harcını baş başa dökeceklerini söyledi.

1-7 Mart'ın Deprem Haftası bulunduğunu hatırlatan, bu haftanın mutluluk ve millete akıbet aşama nazik nezdinde ileti verdiğini anlatım fail Kurum, "Bugün ne efsus ki topraklarımızın yüzdelik 66'sı devim riski altında ve bu topraklarda da ne efsus ki nüfusumuzun yüzdelik kısaca 71'i yaşıyor. Son 100 yılda baktığımızda 80 binin üstünde canımızı depremler dolayısıyla toprağa verdik." dedi.

Türkiye'nin devim dolayısıyla aşırı üzüntüler çektiğini ve katı aşırı canın kaybedildiğini hatırlatan Kurum, "Artık tığ ateş türküler, ağıtlar istemiyoruz. Çok geç olmadan, enkazlarda yavrularımızı, sevdiklerimizi aramadan şurası bundan böyle her insanın kavraması gerekmektedir. Türkiye'nin devim doğruyu altında, kentsel dönüşümü rastgele daim baş başa çalmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

"İstanbul'a 46 budun bahçesi kazandırdık"
Bakanlık şekilde nezdinde maksat ortaya koyduklarını kaydeden Kurum, diyar genelinde 3 milyon konutu bu iyilikle dönüştürdüklerini, 12 milyon vatandaşın yaşamını garanti altına aldıklarını söyledi.

Kurum, 81 ilde ayrıcasız projeleri olduğunu, 120 bilyon teklik envestisman bedeliyle 350 bin kentsel tahavvül ve toplumsal konutun çalışmasının da çabucak bitmeme ettiğini bildirdi. Hedefleri ve amaçlarının ozanlara nezdinde henüz ateş söyletmemek bulunduğunu dile getiren Kurum, rastgele nezdinde yurttaşı depreme erinç emniyete bölgeye genişliğinde geceli gündüzlü demeden çalışacaklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde İstanbul'a Cumhuriyet tarihinin en şişman eserlerinin kazandırıldığını da hatırlatan Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihin en şişman yer ve kentçilik projelerini milletle buluşturduğunu, 39 ilçenin tamamında kentsel dönüşümden toplumsal konuta, yer yatırımlarından budun bahçelerine 7 gün 24 çağ çalıştıklarını anlattı.

Murat Kurum, İstanbul'da yalnızca gayrisıhhi bina stokunu yenilemediklerini, acemi hane ve mekanlar düz yazı etmenin yanında, bünyesinde camisi, budun bahçesi, gidiş yolları, kıraathaneleri, mesire alanları ve katı aşırı toplumsal donatıyı içre barındıran planlar yaptıklarını aktardı. İstanbul'a 46 budun bahçesi kazandırdıklarını kaydeden Kurum, Güngören'e de mecmu büyüklüğü 56 bin metrekareye vasıl 2 budun bahçesi yaptıklarını bildirdi. Şehrin merkezinde tapu, iyelik problemi olan, kentsel dönüşümü muntazır tamamı alanlara bağlı istişareleri yaptıklarını tamlayan Kurum, Güngören'deki gayrisıhhi bina sorununu da nezdinde an önceki ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

"Hiçbir siyasal adisyona kentsel dönüşümü kurban etmedik"
Bakan Kurum, "Biz rastgele fırsata söylüyoruz. 16 milyonluk İstanbul'un depremden, kentsel dönüşümden henüz acele nezdinde gündemi yoktur, olamaz, olmamalıdır. Allah korusun İstanbul'da yaşanacak 7 büyüklüğündeki nezdinde deprem, türkiye ve milletimiz düşüncesince nezdinde ulusal asayiş meselesi biçimine gelecektir. Mesele bu genişliğinde büyüktür, iş bu genişliğinde acildir. Biz bu meseleye rastgele devir politika üstü baktık. Hiçbir siyasal adisyona kentsel dönüşümü kurban etmedik. Edilmesine de izin etmeyeceğiz." diyerek konuştu.

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın peşi sıra doğrudan seferberlik ruhuyla cereyan ettiklerine dikkati çekici Kurum, 6 ay kabil çelimsiz nezdinde vakitte etrafındaki binaları da içerisine kabul etmek aracılığıyla dönüşümü tamamladıklarını, şu anda Kartal'da 1000 konuta ulaştıklarını söyledi.

Kurum Kağıthane'de dayanma duvarı çökmesi sonrası çevredeki binaları da içerisine kabul etmek aracılığıyla binaların yıkımını yaptıklarını, Fikirtepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın direktifiyle vatandaşın kıygın yer aldığı kentsel dönüşüme tahavvül etmek aracılığıyla 11 bin özgür bölümün ihalesini gerçekleştirdiklerini, 36 ayda hem İstanbul'a hem Kadıköy'e bedel katacak nice projeyi yaşama geçireceklerini anlattı.

İstanbul'un 39 ilçesinde geceli gündüzlü çalıştıklarını ve 2012 yılından buyana İstanbul'da 600 bin konutu yenilediklerini anlatım fail Kurum, İstanbul'da dönüşüme girmesi müstelzim 900 bin gayrisıhhi hane olduğunu, deminden de sahada 140 bin acemi konutun dönüşümüne çabucak ettiklerini bildirdi.

"İstanbul'un devim dönüşümünün sümen altı edilmesine izin etmeyeceğiz"
Bakan Murat Kurum, laflarını şu şekilde sürdürdü: "İstanbul'un devim dönüşümünün sümen altı edilmesine, rafa kaldırılmasına kimsenin bu sürece ay balta vurmasına milletimiz namına katiyen ve katiyen izin etmedik, bundan sonraları da etmeyeceğiz. İstanbul'u santimetre santimetre dönüştüreceğiz, depreme hazırlayacağız ve kentsel dönüşümü, milletin gerçeklerine gözleri gönülleri mestur olanların insafına bırakma etmeyeceğiz. Kısır gündemler peşinde, nezdinde o yana, nezdinde buyana sallananların, İstanbul'a ve zat ülkelerine yabancılaşanların insafına bırakmayacağız. Ne devir ellerine mikrofon alsalar AK Parti'den henüz çelimli nezdinde proje, nezdinde iz arz etmek yerine, bizim yaptığımız rastgele yapıtı yıkacaklarını söyleyenlerin, insanımıza, milletimize sunmuş olacağı tek obje yoktur. Tüm şişman yatırımları yıkacaklarmış. Her devir bunları açıklıyorlar. Üstüne beton döküp kapatacaklarmış. Sen neyi yıkıyorsun arkadaş? Sen o yatırımları enkaza çevirdiğin gün, bu budun seni ve o ışıksız zihniyetini alır, o enkazın altına gömer, üzerine de betonu döker. Nasıl 20 senedir 11 seçimde sandığa gömdüyse seni sürgit siyasetin o engebeli raflarına kaldırdıysa fikir etmeyin evelallah bu budun aynısını gene yapar, yapacaktır. Ayinesi iştir ferdin söze bakılmaz. Bu ermiş İstanbul'un açık deniz sularında da sözle peynir gemisi yürümez. O sefine batar. O sefine fakat gayretle çalışkanlıkla işle yürür, projeyle yürür, aşkla şevkle yürür."

Törende konuşmaların peşi sıra adalet sahibi ailelere Bakan Kurum, Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli, Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir'in de aralarında bulunmuş yer aldığı katılımcılar kabilinden açacak ve tapuları verildi.

Törende henüz sonraları Bakan Kurum ve katılımcılar enerjik bağlanak ile Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma bölgesine bağlandı. Güngören Müftüsü Abdülkerin Tohumcu'nun meydana getirdiği duanın peşi sıra butona basılmasıyla projenin temeli atıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler