USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gümüşhane’de madenlerde çalışan işçiler yer altında yaşadıkları zorlukları anlattı

Gümüşhane'de dünyanın en zor mesleklerinden biri ikrar edilen madencilik mesleğini sürdüren Salim Uğur Harmancı, geçtiğimiz sene 4 Aralık'ta madende çalışırken babasını kaybettiğini ve ahiret yolculuğu haberini mesaisi bitip yer adına çıktığında öğrendiğini belirterek

Gümüşhane’de madenlerde çalışan işçiler yer altında yaşadıkları zorlukları anlattı
04-12-2021 09:22
Türkiye'de ismini kıymetli müşterek madenden düzlük müşterek tane site bulunan Gümüşhane'de 4 Aralık Madenciler Gününde madenciler yer altında yaşadıkları zorlukları o anlara tanık bulunan İHA kadrosuna anlattı.

Binlerce senedir madencilik meydana getirilen Gümüşhane'de çalışkan namına çalışkanlık yayınlayan 3 ayrı maden şirketi ve yüzlerce maden işçisi bulunuyor. Yerin metrelerce altında gece-gündüz demeden çalışan madenciler “Burası bizim düşüncesince pörsümemiş pörsümemiş mezara girdiğimiz müşterek yer. Ama müşterek o derece da cennetin kapısı diyebiliriz. Biz burada alın terimizi, yerinde kazancımızı ailemize helal nan yedirmenin onuru ve gururu ile çalışıyoruz” laflarıyla durumlarını özetliyor. Kent merkezinde çalışkanlık yayınlayan hususi müşterek firmada çalışan ve geçtiğimiz sene 4 Aralık Madenciler Gününde yer altında çalışmış olduğu tam babasının ölüm haberini saatler sonraları yer altından çıktıktan sonraları öğrenen 10 salname maden işçisi Salim Uğur Harmancı bu işçilerden yalnızca birisi. Madenciliğin zor bulunduğunu ancak nan parasının hazırlop kazanılmadığını tabir fail Harmancı, kavuşum yüzlerce m. altında saatlerce çalıştıklarını, zor boydak mübarek müşterek mesleği yürütme ettiklerini söyledi.

“Madenden çıktıktan doğrudan sonraları babamın ahiret yolculuğu haberini almıştım”

Geçtiğimiz sene 4 Aralık Madenciler Gününde babasının ölüm ettiğini buğulanmış gözlerle özetleyen Harmancı, “O nedenden bugünü kutlayamıyorum. Bizim kaderimiz bu bitmeme edeceğiz çalışmaya. Ben sabık sene 4 Aralık Madenciler gününde madenden çıktıktan doğrudan sonraları babamın ahiret yolculuğu haberini almıştım. Madencilik zor boydak mübarek müşterek meslek. Ben işimi bayıla bayıla yapıyorum. Hayat müşterek halde bitmeme ediyor. Şartlar bunu gerektiriyor” dedi.

“Burası bizim düşüncesince pörsümemiş pörsümemiş mezara girdiğimiz müşterek yer”

Aynı firmada 8 senedir otomobil operatörlüğü karşılayıcı Fırat Alkaç ise hem Gümüşhane'nin bununla birlikte ülkenin ekonomisine yer altı zenginliklerinden çıkardıkları madenlerle yarar elde etmiş olmanın yerinde gururunu yaşadıklarını belirterek, “Burası bizim evimiz. Evimizi bırakarak buralara geldik. Burası bizim düşüncesince pörsümemiş pörsümemiş mezara girdiğimiz müşterek yer. Ama müşterek o derece da cennetin kapısı diyebiliriz. Biz burada alın terimizi, yerinde kazancımızı ailemize helal nan yedirmenin onuru ve gururu ile çalışıyoruz. Bambaşka müşterek yaşamın başladığı müşterek avantür tünelin içerisi. Madencilere karanlığın aydın müşterilerini yahut karanlığın aydın yüzleri diyebilirim. Bu nedenden dostlarım ve kendim düşüncesince haysiyetli ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

“İçerisi bizim düşüncesince alelacayip müşterek dünya”

Girdikleri maden tünellerinde değme tarafın ışıksız bulunduğunu ancak iklim ekonomisine, Gümüşhane ekonomisine sağladıkları katkının verdiği heyecanın gözlerine yansıdığını ve bu ışığın menfaatlerini henüz da ilerilere götürdüğünü özetleyen Alkaç, “Çok zor vakitler yaşadığımız oluyor. Ülkemize meydana getirilen vuruş girişimini, müstevli hastalığı, Beşiktaş'ın şampiyonluğunu, Trabzonspor'un 40 maçtır yenilmezliğini tünelden hariç çıktığımızda duyuyor, acemi hayata, acemi dünyaya başlamış üzere oluyoruz. İçerisi bizim düşüncesince alelacayip müşterek dünya, alelacayip müşterek avlu ve alelacayip müşterek coğrafya” halinde konuştu.

“Madenci ocaktan dışarıya çıkmış olduğu devir birbirine eski olsun der”

Firmada çalışan maden mühendislerinden Muhammet Doyduköz de önceliği değme devir işçinin ve işin güvenliğine verdiklerini belirterek, “Bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan işçilerimizin burnunun kanamaması yahut saçının teline dokunca gelmemesi. Biz halis muhlis bunlar düşüncesince burada uğraşıyoruz ve arak döküyoruz. Onlar üzere bizde değme gündüz ayrımsız delikten cezaevi giriyoruz. Aynı karanlığın içine girip, işimiz bittiğinde gene aydınlığa akilane adımlıyoruz. Madencilik hakkıyla aşırı zor müşterek meslek” dedi.

“İçeri değme teşebbüste Soma'daki 301 martir madenci aklıma geliyor”

Madenden cezaevi değme teşebbüste gözünün önüne Soma'daki 301 maden şehidinin geldiğini özetleyen Doyduköz, “Bende o kazayı 4-12 vardiyasından çıktığım devir öğrenmiştim. Ne devir bahsi geçse gözlerim dolar. Bu acıyı yahut zorlukları gene yeniden yaşamayalım diyerek canla başla itimat dair yahut iş güvenliği dair çalışıyoruz. Yine o martir arkadaşlarımız aklıma geldiği devir acep ne yapabilirdik de bu arkadaşlarımızı kaybetmezdik. Acaba neler eksikti de kılıç bu netice ile dirlik karşıya kaldık diyerek kendimize soruyoruz. Bir müşterek tane ego değil halis muhlis mühendis arkadaşlarımız bunu soruyor gene yeniden ayrımsız acıları yaşamamak için. Ne devir müşterek madenci içeriye girse bugün dışarıya çıkabilecek miyim acep der. Bu nedenden ötürü değme madenci ocaktan dışarıya çıkmış olduğu devir birbirine eski olsun der. İstediğimiz obje henüz müşterek tomar madenci şehidi vermeyelim.

Daha müşterek tomar iş güvenliğinden edim vererek istihsal odaklı emek vermek yapılmasın. Biz buna uyanıklık ederiz öteki arkadaşlarımız da buna uyanıklık etsin. Bu ocaktan içeriye antre aceleten dışarısı ile bağlanak kesiliyor. Hiçbir salık almıyoruz boydak değme gündüz müşterek umutla dışarıya çıkıyoruz. Her ışığı gördüğümüz devir bizim müşterek geçinme sevincimiz oluşuyor. Her gündüz içeriye antre çıkışımız rutin müşterek bir vaziyete gelse de değme cezaevi antre çıkışımızda ayrımsız heyecanı yaşıyoruz. İçeriye antre çıkışımızda müşterek şeyler ürettiğimizin ve bilincinde olduğumuzun hissiyatını değme devir hissediyoruz. Mesela rastgele müşterek batarya kullandığımda güçlü ego burada mermi tutya üretiyorum. Pilin içinde mermi ve tutya da mevcut acep benim ürettiğim materyal mi üzere müşterek meyil ve neşe oluşuyor içerimizde. Elimizden sabık müşterek ürüne temas etmek güçlü bizlere aşırı müşterek tomar neşe ve talih veriyor. Bu da memleketimiz yahut memleketimiz düşüncesince müşterek şeylere katkıda bulunduğumuzun yerinde gururunu yaşatıyor bizlere” ifadelerini kullandı.

Uğur Bulut - Uğur Aydın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler