USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, hanıma müteveccih hızlı mücadeleye kararlılıkla bitmeme edeceklerini belirterek, "Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek." dedi.

'Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek'
02-02-2022 14:03
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ATO Congresium'da hesaplı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı'nda meydana getirdiği konuşmada, hanıma müteveccih şiddetin çabucak hanımefendilerin meselesi olmadığını vurguladı.

Bütün hissedar tarafların hissedar araya gelmiş şekilde kuma hal üreteceği hissedar ortam yapmaya çalışıldığını kail Yanık, hanıma müteveccih şiddetin görünmez dayanıklı baş döndürücü mağdurunun da bulunduğunu belirtti.

Yanık, "Bizim 4. Ulusal Eylem Planımızda çabucak kıygın odaklı göz değil eden odaklı bakışı da geliştirmemiz ve failin rehabilitasyonu, failin iyileşmesi, bu töhmet ve hâl eğiliminden uzaklaştırılarak topluma karıştırılması, dosdoğru hissedar ailenin içre dosdoğru hissedar familya ferdi yerine yaşamına bitmeme ettirilmesi düşüncesince yapabileceğimiz hissedar nesne varsa, bunu da yapmamız icap eder sanarak çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz." dedi.

Şiddetle mücadelenin baştan sona bu arada güç harcama edilmesi müstelzim hissedar maslahat bulunduğunun altını çizen Yanık, şunları söyledi:

"Her muhtelif siyasal ve ideolojik ayrımın ötesinde asliye insanoğlu hakları bağlamında her insanın meselenin çözümüne yardım sunması elzemdir. Farklı göz açısına ve evren görüşüne ehil şahıslar bile meselenin ciddiyeti ve aciliyeti haysiyetiyle kuma paydada buluşmalıdır. Hal böyleyken anayasa koyucular, yürütmeden sorumlular, manşet kuvvetleri az daha kamusal otoriteyi asimilasyon edenlerin hâl karşısında bütünlük olması, halkımızın da bu konudaki farkındalığının asliye dinamiğini oluşturacak ve hanımefendilerin asliye insanoğlu haklarına erişimini ve haklarının teslimini kolaylaştıracaktır.

Kadınların, evlatların ve yaşlıların fiziki güçsüzlüğü haysiyetiyle şimdi hissedar tomar verilen kalmış olduğu şiddet, münferit hadiselere indirgendiği ve totaliter hissedar karakterde ele alınmadığı sürece maşer hayatında gerginliğe ve yaygaraya kez açmaya bitmeme edecektir."

"Kişiyi suça iten sebeplerle de dövüşmek görevlerimiz arasındadır"

Yanık, hâl mevzusuna totaliter bakmanın yolunun ise şiddetin öncesi, esnası ve sonra yapılması gerekenleri akıllıcasına düzenleme etmekten geçtiğine nazarıitibar çekerek, "Bütüncül yaklaşım, başkaca hâl vakalarında adı güzeşte etraflı bireylerin, kıygın yada sertliği uygulayıcı olduğuna bakmaksızın yakından takibini de gerektirmektedir." dedi.

Bu göz açısının seneler içre biriken tecrübeler doğrultusunda meseleye toy hissedar yaklaşım getirdiğini tabir eden Yanık, şiddetin mağduru denli hâl uygulayıcı kişilerle ilgilendiren de icraat yapılması icap ettiğini söyledi.

Bakan Yanık, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Kişilerin içre kaybolduğu hâl sarmalını fakat hakeza kırabiliriz. Kısacası camianın rastgele kesimini, ehil olduğumuz izin ve hukuk kapsamında sertliği üreten süreçleri arama dibine almaktan ve şiddete husus bulunan her insanın yaşamını iyileştirmekten sorumluyuz.

Bizim düşüncesince familya içi şiddet, familya içi hissedar husus değildir. Bilakis içsel ve kültürel değerlerimizi zılgıt eden maşeri ve kanuni hissedar konudur dememizin art planında bu laf yatmaktadır. Bu manada hâl suçunu işleyenin zatî yerine suçu sabittir, amma velakin kişiyi suça iten sebeplerle de dövüşmek görevlerimiz arasındadır.

Benzer biçimde hâl mağduru bulunan hanımefendilerin baştan yaşama alınması düşüncesince rastgele muhtelif içtimai ve ruh bilimsel desteği vermek, adamlık onuruna yaraşıklı hissedar dirim sürmeleri düşüncesince desteklenmelerini getirmek da içtimai mevki olmanın gerekleri arasındadır."

"Güçlünün zayıfı ezebildiği bağlam sonuç bulmuş olana denli vazifemiz bitmeme edecek"

2007 yılından buyana Ulusal Eylem Planları kapsamında sertliği önlemeye müteveccih hesaplı ve programlı icraat yürütüldüğünü hatırlatan Yanık, hassaten Anayasa edinmek üzere, Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu az daha asliye kanunlarda düzeltme durumunda değişimlere imza atıldığını bildirdi.

Bakan Yanık, bu çerçevede 2021-2025 yıllarını havi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planını amme gurur ve kuruluşlarının, çırçıplak maşer örgütlerinin, medyanın, arsıulusal şirketlerin ve akademisyenlerin yardım ve katılımlarıyla hazırladıklarını ve Temmuz 2021 bakımından da yürürlüğe konulduğunu belirtti.

Yeni hareket planıyla mevzuatın çalışan kullanılması icap ettiğinin altını çizdiklerini, hassaten riziko odaklı yaklaşım yerine niteledikleri şiddetin önlenmesi ve şiddete er müdahaleye müteveccih çalışmalara ciddilik verdiklerini özetleyen Yanık, "Şiddet olayları yaşanıp da hâl mağduru dokunca gördüğünde yapılacak icraat ne efsus ki o hâl vakasını hiçbir yaşanmamış az daha hissettiremez. Bu sebeple sertliği önleme çalışmalarının etkisi, hâl yaşandıktan ahir desteklerden baş döndürücü şimdi güçlüdür. 6284 izlemsel yasamız bu manada lazım tedbirleri kapsamaktadır ve şimdi da güçlendirilmesi müstelzim noktaları üstünde halen çalışılmaktadır." dedi.

Bakan Yanık, hizmetlerin rastgele zamankinden şimdi da erişilebilir bir duruma geldiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Şiddet mağdurunu korumayı ve hâl uygulayanı rehabilite etmeyi de bunların indinde koordinasyon içre çalışmamız müstelzim hizmetler yerine belirledik. 81 ilimizde Valiliklerimiz başkanlığında 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonları' ile yerli düzeydeki emek harcamaları da yakından izlem ediyoruz.

Ayrıca teşrikimesai biçiminde olduğumuz bakanlıklar kapsamında data alışverişini devim bilimi tutarak, şiddete huzur topyekun seferberlik biçiminde mücadelemizi sürdürüyoruz. Veri Suç Haritası'nın ve Veri Bankası'nın oluşturulması da bizim çalışmalarımız açısından ağır hissedar suhulet sağlayacaktır."

Bugüne denli demokrasiyi güçlendirmesi adına emek harcamaları baştan sona eleştiriye bariz tuttuklarını, meselenin hassasiyetini de gözeterek en güzel misyon bildirme olanaklarına nite ulaşılabilecekleri sorusunu sormaktan ve yanıtını araştırmaktan hiçbir vazgeçmediklerini tamlayan Yanık, "Bu yaklaşımımız bizim misyon kalitemizi artırdı. Fakat kifayetli değil. Güçlünün zayıfı ezebildiği bağlam sonuç bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek." dedi.

"Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları oluşturduk"

Teknolojik imkanlardan yararlanmayı da boşlama etmediklerini aktaran Yanık, ALO 183 Sosyal Destek Hattı ile genel ağ destekli icraat üstünden de erişime bariz vaziyette olduklarını söyledi.

KADES uygulaması ile en çabuk biçimde hissedar hâl vakasını suç duyurusu etmeyi beklenen bir duruma getirdiklerini özetleyen Yanık, uygulamalara bağlı şu detayları verdi:

"SİBERAY Programı ile sayısal ortamdan gelebilecek şiddete huzur da önlemler aldık. Riskli olaylarda elektronik bilezik uygulamasını hizmetlerimize karışma ettik. Bizim hissedar tane hissedar insanımızın yaşamdan koparılmasına tahammülümüzün olmadığını uygulamalarımızla gösteriyoruz. ŞÖNİM'ler bu mevzuda en ehemmiyetli merkezlerimizdendir. Bu merkezlerimizin yanı esna 376 Sosyal Hizmet Merkezimiz içerisinde Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları oluşturduk. Ayrıca, 81 ilimizde 149 avrat konukevinde 3 bin 624 kapasiteyle hanımlar ve beraberindeki çocuklarına müteveccih leyli içtimai hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Farklı gerekseme gruplarına hissedar arada misyon verici avrat konukevlerinde şimdi çalışan misyon arz eylemek amacıyla, avrat konukevlerimizde riziko ve gerekseme sabah akşam ihtisaslaştırma emek harcamaları yürütüyoruz. Söz konusu icraat kapsamında, Ankara 2, İstanbul 2, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Malatya, Mersin, Samsun ve Kocaeli edinmek az daha 11 ilimizde 13 avrat konukevini hâl mağduru avrat ve beraberindeki küçüklere müteveccih his kuruluşuna dönüştürdük."

Bakan Yanık, 2022-2024 Dönemi Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı kapsamında misyon kapasitesini yükseltmek amacıyla Diyarbakır ve Sivas'ta misyon standartlarına akıllıca Kadın Konukevi binası mensur etmeyi planladıklarını bildirdi.

Ayrıca, şimdi kalifiye misyon arz eylemek ve kuruluşlarda yürütüm donanması getirmek amacıyla ŞÖNİM ve Kadın Konukevi Hizmet Standartları ve Öz Değerlendirme Rehberleri hazırladıklarını da aktaran Yanık, 2021 senesinde kuruluşlardan misyon meydan 321 kadının işe yerleştirildiğini bildirdi.

"Muhtarlara müteveccih seminerler yaygınlaştırılacak"

2022 yılı Ortak Faaliyet Planı'nın da endamsız sürede yürürlüğe konulacağını bildiren Yanık, şunları kaydetti:

"Söz konusu planın karışımından özetle konuşmak gerekirse; Bakanlık yerine 2021 yılından itibaren, hâl uygulayanlara müteveccih 'Aile İçi Şiddet Farkındalık Seminer Programı' hazırladık ve uyguluyoruz. Bilhassa Sağlık, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımızla iş birliğinde, eden odaklı yaklaşımımızın hissedar kararı yerine hâl uygulayanların riziko profillerine ve gereksinimlerine akıllıca hususi kalifiye karışma programları yükseltmek az daha çalışıyoruz.

ŞÖNİM'lerin hem insanoğlu deposu açısından güçlendirilmesine bununla birlikte 7/24 esası ile misyon sunmasına müteveccih çalışmalarımıza da güç kazandıracağız. Şiddetle Mücadele İrtibat Noktalarımızın şimdi fonksiyonel olması düşüncesince hem ŞÖNİM'ler bununla birlikte manşet birimleriyle eşgüdüm arasında karışma ika kapasitesini geliştireceğiz."

Yanık, 2022 senesinde da değişik gaye kitlelere müteveccih farkındalık çalışmaların bitmeme edeceğini belirterek, hassaten muhtarlara müteveccih seminerleri yaygınlaştıracaklarını söyledi.

"Şiddeti teşvikçi yayınlardan kaçınılmalı"

Topluma değişik örnekler sunan ve zihniyetlerin dönüşümü üstünde çarpıcı bulunan hissedar unsurun da iletişim araçları içerikleri olduğuna ayraç eden Yanık, şöyleki bitmeme etti:

"Biz bu aşamada iletişim araçları kuruluşlarından da efsus almalarını istiyor ve sertliği teşvikçi yayınlardan kaçınmalarının akıllıcasına bulunduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, ekrana yansıyan görsellerde hâl içeren görüntülere bol toprak verilmesi sertliği normalleştiren hissedar etkiye kez açıyor.

Şiddet gelişmeleri verilirken beklenen olduğunca fon kullanılmamasının, mağdurun adının ve görüntüsünün gizlenmesinin, mağdurdan artma faile odaklanılmasının şimdi mutabık hissedar davranış olduğuna inanıyoruz. İcracı Bakanlıklar yerine medyadan bu mevzuda lazım hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz."

Bakan Yanık, Basın ve Yayım Faaliyetleri mevzulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde bu beklentinin resmiyete kavuştuğunu belirterek, genelgede aileyi korumanın ve güçlendirmenin ehemmiyetli araçlarından birinin de mesul ve töre bilimi hissedar iletişim araçları anlayışı bulunduğunun belirtildiğine ayraç etti.

Genelge çerçevesinde ilgilendiren şirketlerin ulusal ve içsel değerlere uymayan, familya kurumunu, evlatları ve gençleri gaye alarak zılgıt ve ziyan gerçekleştiren yapımlara huzur müstelzim tedbirleri alması icap ettiğini vurgulayan Yanık, vizyonun şimdi olumlu örneklere açılmasını, şiddetin sıradanlaşmasının önündeki en iri tedbirlerden birisi yerine gördüğünü söyledi. ​​​​​​​

Bakan Yanık, pırpırı mücadelede ehemmiyetli mesafeler kıvrım ettiklerini, fakat maşeri şiddete huzur ehliyetli ve totaliter hissedar yengi kazanıncaya denli sağlanılan iş birliğinin güçlenerek bitmeme etmesi icap ettiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler