USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gökçeada heyelandan sıhhatsiz yüzyıl sonradan bu el depremzedelere koyun açtı

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi, Trabzon'da 50 sene ilk yaşanmış olan heyelanın mağdurlarına mihman yuva bulunduğu kabil depremzedeleri de bağrına bastı.

Gökçeada heyelandan sıhhatsiz yüzyıl sonradan bu el depremzedelere koyun açtı
24-02-2023 17:05
Çanakkale

Trabzon'un Çaykara ilçesi Şahinkaya Mahallesi'nde sağlıksız çağ evvela yaşanmış bulunan heyelanda evsiz küsurat 61 aileye mensup 300 kişi, Gökçeada'da ayrımsız adla kurulan köyü diyar edindi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası esna bu ilin birlikte Hatay, Osmaniye, Malatya, Adıyaman ve Adana'dan mevrut 300 kişi, adadaki ev ve otellerde konaklamaya başladı.

Gökçeada İş Adamları ve Turizmcileri Derneği Başkanı Bülent Aylı'nın girişimleriyle başlatılan plan kapsamında adaya mevrut değme aileye, ilçeden birlikte kardeş aile belirleniyor. Bu sayede korunma ve esas ihtiyaçlarının karşılanmasının birlikte acemi yaşamlarına uyumlarının kolaylaştırılmasına çalışılıyor.

"Ensar ve muhacir" dayanıklı oldu

Gökçeada Kent Konseyi Başkanlığı vazifesini de yürüteç Bülent Aylı, AA muhabirine "Türkiye'nin en iri adası"nın elan evvela de birlikte natürel facia sonrası kapılarını Karadenizlilere açtığını söyledi.

Adaya yerleşen Şahinkayalıların burada yaşamaya bitmeme ettiğini tamlayan Aylı, "Şimdi de depremzede kardeşlerimizi ağırlıyoruz. Onlara evlerimizi, yüreğimizi açıp acılarına kuma oluyoruz." dedi.

Hataylı bulunduğunu aktaran Aylı, depremlerden sonradan "Ne yapabilirim?" sanarak düşünerek, adaya gelecekler düşüncesince yazı yaptıklarını anlattı.

Gökçeada'dan deprem alanına 10 tır iane materyali ulaştırdıklarını bildiren Aylı, "Yardım faaliyetleri bitmeme ederken adamıza yurttaşlarımız gelmeye başladı. Onlar şu anda baş döndürücü mağdur. Bütün para varlıklarını kaybetmiş durumdalar. Ayrıca travmaları var, uyuyamıyorlar. Bu kardeşlerimiz düşüncesince kardeş aile projesini başlattık." ifadesini kullandı.

Aylı, bu projede, Hazreti Muhammed ve beraberindeki Müslümanların Mekke'den Medine'ye göç ettiğinde yaşanmış bulunan "ensar ile muhacir" vakasından etkilendiklerini vurguladı.

Projeyle ilişik bilim verici Aylı, şunları dile getirdi:

"Gökçeadalı iyicil aileler buraya mevrut depremzedelere erbap çıkacak. Birebir 'kardeş aile' olacaklar. Eğitimden sağlığa, barınmadan esas ihtiyaçlara derece nice bölgede onlara dayanaklık etmek olacaklar. Bu depreme 'yüzyılın felaketi' diyorlar. Biz de denir ki 'Bu asrın el birliği hareketidir.' Türk'ün ne derece hayırsever bulunduğunu hepsi bilir. Biz de Gökçeada'dan başlamış bulunan bu kardeş aile projesinin dalavere dalavere yayılarak tamamı Türkiye'yi ve deprem sahasını kaplayacağını düşünüyorum. Gökçeada 50 sene evvela Karadenizli ailelere koyun açmıştı. Onlar halen burada mevki ortamında yaşıyorlar. Umarım depremzede kardeşlerimizde bu sıkıca süreci adamızda en bahtiyar biçimde atlatır."

"Hiç bekâr bırakmıyorlar"

Hatay'dan mevrut 17 yaşındaki Mehmet Eren Uzunoğlu da özek Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'nde yaşadıklarını, depreme uykuda yakalandıklarını anlatım etti.

Sarsıntılarla binalarının arkaya akıllıca yattığını kaydeden Uzunoğlu, şu biçimde bitmeme etti:

"3 güneş deprem branşında kaldım. Sonrasında da Gökçeada'ya geldim. Bir güneş Gökçeada'ya geleceğim aklıma gelmezdi. Burası baş döndürücü ırak lakin deprem oldu, buraya geldik. Kardeş aile projesini öğrendim. Sağ olsunlar alın teri dökenlere teşekkürname ederim. Bizimle baş döndürücü ilgilendiler. Her çeşitli sıkıntımızda kendilerine ulaşmamızı istediler. Hiç bekâr bırakmıyorlar. Bu projenin birlikte önceki bulunduğunu da öğrendim. Umarım tamamı deprem bölgesi düşüncesince yayılır ve erbap çıkılır." sanarak konuştu.

Ailesiyle Malatya'dan mevrut Ayhan Çiçek, evlerinin bulunmuş olduğu 8 bükülmüş yapının depremde yıkıldığı bilgisini verdi.

Göçük altından kurtarıldıklarını özetleyen Çiçek, "Oğlum burada yaşıyor. O sebeple burayı yeğleme ettik. Tabii bura Malatya'ya enikonu uzak. Burada ziyadesiyle nazarıitibar ve ilgi gördük. Bizimle baş döndürücü ilgileniyorlar. Allah hepsinden razı olsun." dedi.

78 yaşındaki Hatun Baydoğan, depremi Malatya'da yaşadıklarını aktararak, "Çok korktum, Allah geride kalanlarımıza afiyet versin. Şimdi bizlere burada kardeş oldular. Nereye aşama atsak nereye gitsek bizlere kardeş üzere davranıyorlar. Küçüğümüz evladımız, büyüğümüz kardeşimiz oldu. Allah buna okazyon olanlardan razı olsun, onlara hakeza birlikte karabulut yaşatmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Adaya 1973'te mevrut Gökçeada Dereköy Şahinkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Azmi Nafi Uygun ise talibi diyar ikrar ettiklerini dile getirerek, "Artık burada yaşıyoruz ve burayı baş döndürücü seviyoruz. Gökçeada bizlere koyun açmıştı. Yine birlikte natürel facia oldu. Vatandaşlarımız Gökçeada'ya geliyorlar. Şu anda onlar düşüncesince değme çeşitli katkısı yapıyoruz, hazırlamaya da bitmeme edeceğiz. Gelecek bulunan kardeşlerimize de Gökçeada adına kapımız açıktır." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler