USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gebe depremzedeler psikolojilerine dikkat etmeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Yıldırım, yüklü depremzedelerin fiziki sağlıkları denli psikolojilerine de dikkat etmeleri icap ettiğini söyledi.

Gebe depremzedeler psikolojilerine dikkat etmeli
26-02-2023 12:05

Sivas Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım, deprem bölgelerindeki gebelere ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Op. Dr. Yıldırım, bu sürede depremzede gebelerin ve bebeklerin bakımında dikkat edilmesi gerekenlere değindi. Yıldırım, fiziki bulunduğu denli ruh bilimsel sağlığın da ehemmiyetli bulunduğu için bahsederek, “Sağlık hoppadak fiziki maraz olmaması ıssız değil, psikoloji olaraktan ehliyetli desteğin gebelere sağlanması gerekiyor. Mutlaka hem hamilelik çağında bununla beraber lohusalık çağında etraflıca ortak müddet ruh bilimsel manada desteklenmeleri ve lüzumlu hallerde kesinlikle otama almaları gerekiyor” dedi.

“Uzun seneler ondan sonra caba er tevellüt oranlarında çoğalma görülecektir”

Op. Dr. Ayşegül Yıldırım, depremin etraflıca seneler sonraları caba etkilerinin bitmeme edeceğinden bahsederek, “Yakın sürede asrın en şişman afetlerinden birtanesini yaşadık maalesef, 10 ilimizi ve hepimizi içten etkiledi. Depremin hem aceleci sürecinde bununla beraber ilerleyici zamanlarında hem gebelerimiz üstünde hem maşer üstünde ağır tesirleri olacaktır. Depremin fiziki etkilerinden çevre kesinlikle ana ve çocuk ölümlerinde ortak çoğalma bekliyoruz. Afetten etraflıca seneler ondan sonra caba er tevellüt oranlarında çoğalma görülecektir. Bebeklerde az tevellüt ağırlıkları ve evolüsyon gerilikleri beklediğimiz teessürat arasında. Bunun haricinde hem sakıncasız parlak içmece suyuna hem dosdoğru gıdalara ulaşımda müşkül olması zımnında gebelikler karmakarışık olacaktır. Bu sebeple gebeliğin seyrinde de ortak kadro teessürat bizi bekliyor. Özellikle şeker rahatsızlığı gibi, hipertansiyon kabil vakayiname rahatsızlığı bulunan gebelerin hamilelik izlemleri aksayacaktır. Mutlaka bunlarla ait önlemler katılması gerekiyor” dedi.

“Hem fiziki afiyet açısından bununla beraber psikoloji afiyet açısından önlemler almamız gerekecek”

Yıldırım, depremzede gebeler düşüncesince hem fiziki bununla beraber psikoloji afiyet açısından önlemler katılması icap ettiğini belirterek, “Kalınan şişko yerlerde ilkin tahaffuz şartları iyileştirilmezse enfeksiyonlar açısından riziko bekliyor. Gebelerin elhak muafiyet sistemleri etkilendiği düşüncesince izolasyonları sağlanmazsa hem bumbar enfeksiyonları açısından hem akciğer enfeksiyonları açısından DOĞRU sürede ağır teessürat yaşayacağız. Bu süreçte hesapsız gebelikler ortaya çıkacak. Doğum sonrası normlarda hem lohusa bakımları aksayacak bununla beraber emzirme sorunları ortaya çıkacak. Hem fiziki afiyet açısından bununla beraber psikoloji afiyet açısından önlemler almamız gerekecek. Özellikle gebeler düşüncesince izole tahaffuz ortamları sağlamamız gerekiyor. Bu onların henüz dosdoğru hissetmesi ve ilkin bulaşan hastalıklara gönül rahatlığı onları arkalamak hesabına almamız müstelzim önlemler. Gıda takviyeleri ortak halde tarafımızca sağlanıyor fakat ilkin enfeksiyon açısından sağlıklı, parlak ve pürsıhhat içmece suyunun sağlanması baş döndürücü önemli, akıllıca besin desteğinin sağlanması baş döndürücü önemli. Çünkü gebelerin uyması müstelzim ortak perhiz sıralaması var, alması müstelzim ısın miktarı var. Bu ısın alınmaz ise az tevellüt ağırlığı, evolüsyon gerilikleri ortaya çıkabiliyor. Ya da gebenin mevcud şeker rahatsızlığı kabil karmakarışık rahatsızlığı mevcut ise işi henüz sıkkın ortak sürece sokabiliyor. Bu sebeple kesinlikle akıllıca tagaddi ve su koşullarının sağlanması gerekiyor. Bunun haricinde değme gebenin tahaffuz olanağı sağlandığı ilde akıllıca ortak hastanede ortak an evvel hamilelik takibini bitmeme ettirmesi gerekiyor. Özellikle karmakarışık rahatsızlığı bulunan gebelerin ilaçlarına ortak an evvel ulaşımı sağlanmalı ve darülfünun hastaneleri kabil henüz baş döndürücü faziletkâr riskli gebelerin bulunduğu bölümlerde takibinin baştan başlaması gerekiyor” diyerek konuştu.

“Demir ve D vitamini ulaştırılmalı”

Yıldırım, ilkin sert ve D vitamininin kesinlikle gebelere ulaştırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Özellikle bu taraz kıyamet durumlarında bulaşan maraz riski arttığı düşüncesince kesinlikle hamilelik çağında önerdiğimiz aşıların uygulanması gerekiyor. Enkazdan ortaya çıkabilecek dokuncalı kimyasallardan gebelerin korunması gerekiyor. Çünkü bazısı kimyasallar gebeler üstünde er doğum, az tevellüt ağırlığı kabil bazısı menfi etkisinde bırakır yapabileceği düşüncesince belkili olduğunca hem enfeksiyonlarda bununla beraber bu tür toksinlerden korunması düşüncesince ilkin şişko hayat alanlarında, riskli bölgelerde peçe takarak gebeyi emniyet dibine alabiliyoruz. Bu devirde hesapsız gebelikler olacaktır. Bunların ivedilikle tespiti yapılmalıdır ve sonlandırma seçeneği ile hamile bilgilendirmelidir. Yeterli tagaddi seçeneği sağlanacak fakat Sağlık Bakanlığının hem hamilelik dönemimde hem lohusalık çağında önerildiği bazısı vitamin destekleri var. Özellikle sert ve D vitaminine kesinlikle gebelerin ulaşımı sağlanmalı. Uygun tagaddi şartları sağlanamıyorsa da multivitamin destekleriyle desteklenmeli. Lohusalık çağında de ‘lohusalık terbiye programları' düzenlenmeli ve ilkin emzirme danışmanlığı verilmesi gerekiyor” dedi.

Mert Taha Varol - Volkan Kaplan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler