USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gazeteciler Suriye'deki emniyetli alanlarda alışılagelen yaşama dönüşü görüntüledi

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, zaman bakımından 507 bin 292 iare himaye altındaki Suriyelinin ülkesine gönüllü geri dönüş yaptığını bildirdi.

Gazeteciler Suriye'deki emniyetli alanlarda alışılagelen yaşama dönüşü görüntüledi
20-06-2022 17:03
Çobanbey

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği harekatlarla terörden arındırılan ve Suriyelilerin gönüllü geri dönüş meydana getirdiği bölgelere, gazetecileri bilgilendirme gezisi düzenledi.

Çataklı ile gazeteciler ilk yerine Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan Çobanbey sahasına geçti. Bölgedeki yetkililer, Çobanbey Organize Sanayi Bölgesi'nde Çataklı ve gazetecilere, çalışmalara bağlı bilgelik verdi.

Bakan Yardımcısı Çataklı, gazetecilere, Türkiye'nin Suriye'de yaptıklarını ve hazırlamaya çalıştıklarını yayınlayan simgesel müşterek yerde, Çobanbey'de birleştirme endüstri bölgesinde olduklarını belirtti.

Organize endüstri bölgesinin yapımına 350 dönümlük müşterek arazide başlandığını, alakanın müşterek tomar olması dolayısıyla 100 dönümlük müşterek alanın hâlâ alana arttırma edildiğini özetleyen Çataklı, "Çobanbey Organize Sanayi Bölgesi'nde 1386 yapımevi bulunuyor. Bu imalathanelerden 1355'i tamamlandı. İmalathanelerden 90'ı üretime başlamış durumda. Türkiye'nin güneyinde, Fırat Kalkanı Harekat bölgesinde 20 bin insana istihdam sağlanacak." diyerek konuştu.

Bölgedeki domestik meclisler, çıplak maşer kuruluşları ve koordinatörlük vazifesini üstüne alan Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa Valilikleri ile hemen Çobanbey'de değil 7 bölgede hâlâ benzeri birleştirme endüstri bölgesi imal çalışmalarının bitmeme ettiğini özetleyen Çataklı, şunları söyledi:

"En az 60 bin insana istihdam sağlayacak 1800 işletmeden bahsediyoruz. Bunlardan 126'sı faaliyete esbak durumda. Şu anda bu alanlarda 6 milyon insanoğlu yaşıyor. Bu dört harekât yardımıyla 6 milyon insanoğlunun bu bölgede tutunması sağlandı. Bu nüfusun üçte ikiye DOĞRU bölümü da esasta Suriye'nin gayrı taraflarından bu alana mevrut insanlar. Bugün bakımından 507 bin 292 iare siper altındaki Suriyeli bu yerlere gönüllü geri dönüş yapmış durumda. İşte bu bölgede ölçülü birleştirme endüstri bölge emek harcamaları iktisap etmek kabilinden eksiksiz yaşamı normalleştirme faaliyeti bu maksata misyon için."

Çataklı, bölgede yaşamı normalleştirmek düşüncesince yıkma edilen okulların, hastanelerin onarılıp, faaliyete geçirildiğini, domestik manşet teşkilatının oluşturulduğunu dile getirdi.

İlçe meclislerinin, yönetimsel birimlerin kurulduğunu, rastgele bölgede vatandaşların asliye hizmetlere kavuşması düşüncesince koyu mücahede harcama edildiğini özetleyen Çataklı, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 6 sene olmuş. Çobanbey'in rastgele tarafı yıkılmış haldeydi. Bir Allah'ın kulunun kalmadığı müşterek yerdi. Bugün rastgele yönüyle toparlanmaya başlamış, Türkiye'den baş döndürücü sayıda iare siper altındaki Suriyelinin yaşamış olduğu müşterek ilçeye dönüşmüş durumda. Burası ziyaretimizin ilk noktasıydı. Azez'e gittiğimizde ayrımsız şeyi göreceğiz. Cerablus'ta da ayrımsız durumla karşılaşacağız. Bab'da, Resulayn'da ve gayrı alanlarda ayrımsız boyut lakırtı konusu. Türkiye, bu bölgedeki operasyonlar sonrası yaşamı normalleştirmek düşüncesince yürüttüğü ameliyat yardımıyla 6 milyon insanoğlunun emniyetli müşterek halde yaşamasına olanak sağladı. Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna duyurduğu 1 milyon hedefli, gönüllü geri dönüş projesinin yürütüleceği bu alanlardaki vaziyeti durumunda rüyet olanağı bulduk. Her geldiğimizde müşterek evvelkinden hâlâ toparlanmış yerine görüyoruz bölgeyi. Nüfusun arttığını, bölgenin konuşu yerine canlandığını görüyoruz. Bu kapsamda ölçülü çalışmaların müspet neticeler doğurduğunu görmüş oluyoruz."

Çataklı, bölgedeki faaliyetlerde AFAD ilkin iktisap etmek kabilinden Suriye Görev Gücü kapsamında İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve çıplak maşer kurumlarının iri emeğinin bulunduğunu dile getirdi.

Çalışmaların ayrımsız halde bitmeme edeceğini özetleyen Çataklı, hâlâ müşterek tomar Suriyelinin evine, yurduna dönüp dirlik zarfında yaşamasını realizasyon edeceklerini laflarına ekledi.

"Çok sayıda sayrılarevi ve esenlik merkezi mensur edildi"

İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akif Pektaş da bölgede yaşamın normale döndürülmesi düşüncesince icraat yapıldığını belirtti.

Güvenliği sağlanan alanlarda aranan insanların yakalanması amacıyla adli haberleşme sisteminin kurulduğunu tamlayan Pektaş, başkaca site asayiş ve hile sisteminin de Afrin, Cinderes, Çobanbey, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad'da kurulduğunu aktardı.

Sağlık hizmetleri kapsamında baş döndürücü sayıda sayrılarevi ve esenlik merkezinin mensur edildiğini, onarıldığını özetleyen Pektaş, yetişek dalında yapılanlarla da 349 bin 762 öğrencinin eğitimini sürdürdüğünü dile getirdi.

Hedef istihdam sayısını 20 bine çıkarmak

Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa, birleştirme endüstri bölgesinde baş döndürücü sayıda şirketin üretime geçtiğini bildirdi.

Şu an 2 bin insana istihdam sağlandığını tamlayan İsa, "Hedefimiz istihdam sayısını 20 bine çıkarmak. Burada envestisman yapanlar ortada gönüllü geri dönüş yapanlar da bulunuyor. Amacımız Suriyelilerin Türkiye'den bu alana gönüllü geri dönüşlerini sağlamak. Şu an Türkiye'de iare korumayla canlı baş döndürücü sayıda yatırımcımız var. Bunlar da alana geri dönüş yapacak. Fırat Kalkanı Operasyonu önceleri Çobanbey nüfusu 8 bindi. Hayatın normale dönmesiyle kişi 70 binin üstünde çıktı. Türkiye'ye sağlamış olduğu desteklerden çevre teşekkürname ediyoruz." diyerek konuştu.

"Türkiye'ye minnettarız"

Çataklı hâlâ sonradan birleştirme endüstri bölgesinde istihsal özne tesisleri gezdi. Sanayi bölgesinde çuval üretimi özne Emad Süleyman, gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, endüstri bölgesinin kurulmasında alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Süleyman, müşterek müddet Gaziantep'te yaşadığını ve gönüllü geri dönüşle ülkesine döndüğünü kaydetti.

Kurduğu çuval imalatı atölyesinde 100 insana istihdam sağladığına dikkati çekici Süleyman, "Ülkemizi kalkındırmak istiyoruz. Türkiye'ye minnettarız." diyerek konuştu.

Bakan Yardımcısı Çataklı, hâlâ sonradan AFAD Lojistik Deposu'nda araştırmalarda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler