USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin AB'ye üyeliğini destekliyoruz

FİNLANDİYA Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediğini ve Türkiye'nin AB'ye namzetlik statüsünü 1999'daki Helsinki Zirvesi'nde aldığını da hatırlatarak, "Türkiye ile müzakerelerin başlaması icap ettiğini düşün

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin AB'ye üyeliğini destekliyoruz
18-03-2022 19:50
FİNLANDİYA Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediğini ve Türkiye'nin AB'ye namzetlik statüsünü 1999'daki Helsinki Zirvesi'nde aldığını da hatırlatarak, "Türkiye ile müzakerelerin başlaması icap ettiğini düşünen ülkelerden biriydik ve süreci başlattık." dedi.Abone ol

FİNLANDİYA Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Avrupa Birliği (AB) üyesi Finlandiya'nın Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısını en çelimli halde kınadığının altını çizerek Rusya'nın Ukrayna'dan askeri birliklerini belkili olduğunca tez art çekmesi, Ukraynalılara saldırmayı, ülkenin egemenliğini ve arsa bütünlüğünü ihlal etmeyi durdurmasını icap ettiğini belirtti.

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında 10 Mart'ta Antalya'da planlı Türkiye-Rusya-Ukrayna müselles bakanlar toplantısını da değerlendiren Haavisto, "Türkiye'nin çabalarının baş döndürücü altın bulunduğunu düşünüyorum. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Sergey Lavrov ve Dmitro Kuleba'yı bir araya getirerek baş döndürücü güzel bir iş başardı. Bu müzakerelerin zikıymet olmasını diliyorum. Bunun dışişleri bakanları düzeyindeki önceki değinme bulunduğunu ve bu çatışmanın fakat barışçıl müzakerat kanalıyla çözülebileceğini biliyoruz" diyerek konuştu.

Haavisto, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerden DOĞRU sürede son alınmasının Rusya'ya ilişikli bulunduğunu vurgulayarak, "Komşu ülkede hükümeti çevrim dışı bırakmaya idman enikonu şişman bir girişimdir ve Rusya'nın hazırlamaya çalışmış bulunduğu da budur. Elbette Ukrayna'nın bulunan başkanına ve hükümetine hürmet hissetmek zorundalar" ifadesini kullandı.

Ukrayna-Rusya savaşına BM, AB ve NATO'nun yaklaşımı
Ukrayna-Rusya savaşına ilişikli Birleşmiş Milletler (BM) düzeyindeki ehemmiyetli bir adımın 140 ülkenin Rusya'nın adımlarını saldırganlık kendisine görüp bu krizde Ukrayna'ya dayanak oyu vermesi bulunduğunu dile getiren Haavisto, ihtimal de Ukrayna'ya iane seferberliğini önceki başlatanın Avrupa Birliği (AB) bulunduğunu söyledi.

Haavisto, Rusya'ya müteveccih yaptırımlara dikkati çekerek bu noktada Rusya'ya bası yapmanın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

Gelişmeler karşısında NATO'nun yaklaşımını da değerlendiren Haavisto, Finlandiya'nın İsveç'le beraberce NATO'nun ümranlı ortaklığının bir parçası bulunduğunu belirterek, "NATO'nun zat organ devletleri düşüncesince ayırt kurmayı ve arbededen ırak durmayı yeğleme ettiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Üye değiliz güçlükle NATO ile DOĞRU katılım ilişkimiz var"
Haavisto, bölgedeki gelişmeler doğrultusunda ülkesinin NATO'ya organ olup olmayacağı yönündeki tartışmalara ilişkin, "Parlamento çeşidinden da ikrar edilen asayiş politikasına ilişikli hükümet raporumuzda NATO'nun belirgin bap politikası doğrultusunda NATO seçeneğini gizli tuttuğumuz arsa alıyor" dedi.

Son çağda ülkede meydana getirilen halkoyu anketlerine bakılınca şişman bir başkalık görüldüğünü, önceki kat Finlandiya vatandaşlarının çoğunluğunun ülkenin NATO'ya organ olmasını desteklediğini tamlayan Haavisto, şu halde bitmeme etti:

"Bu natürel nice siyasal partide mevzuya ilişikli duruşlarının değişip değişmeyeceğine ilişikli tartışmaları tetikledi. Ama natürel ki Finlandiya'da bu mevzuları bahsetmek vekil sürece tabidir ve natürel henüz sonra, şayet bir gündüz Finlandiya bir müracaat gönderirse, bap NATO ülkelerine kalıyor. Ancak bu irdelemenin sürdüğünü söyleyebiliriz. Ama şu evrede mukarrer bulunan durumumuzu koruyoruz. Üye değiliz, üyelik başvurusunda bulunmuyoruz güçlükle NATO ile DOĞRU katılım ilişkimiz var."

Haavisto, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının arkası sıra AB ülkelerine müteveccih benzeri bir yıldırma görüp görmediğine ilişikli soruya, "Birçok ad Ukrayna'ya müteveccih topyekun bir savaşın belkili olmadığını düşünüyordu güçlükle bu oldu. Bence rastgele bir ayrışık değerlendirmeyi yapmalı ve rastgele bir ayrışık bir hale mücehhez olmalıyız" dedi.

NATO ve AB'nin üyelerinin güvenliğine şişman ehemmiyet verdiğini vurgulayan Haavisto, Finlandiya'nın AB üyelerinin buhran ve arbede dönemlerinde birbirini koruması ve birbiriyle dayanışması yönündeki yükümlülüklerini savunduğunu dile getirirken, "Finlandiya'da AB'nin üyesi sıfır Ukrayna düşüncesince bu derece katkısı seferber edebilmesinin gelecekte zat üyelerini savunabilme kapasitesinin de enikonu güzel bulunduğu anlamına geldiğini konuşuyoruz." ifadesini kullandı.

NATO'nun bu süreçte tahrik kabil görülebilecek rastgele bir şeyden ırak durarak savaşın rastgele bir halde yayılmaması düşüncesince baş döndürücü tetik olması icap ettiğini kaydeden Haavisto, "NATO üyelerini koruyor. Bunu Baltık ülkelerindeki ve Polonya'daki NATO varlığıyla görüyoruz. Bu, bulunan vaziyette önemlidir" dedi.

"Arabuluculuğu desteklemede ayrımsız taraftayız"

Haavisto, Finlandiya'nın Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklediğini ve Türkiye'nin AB'ye namzetlik statüsünü 1999'daki Helsinki Zirvesi'nde aldığını da hatırlatarak, "Türkiye ile müzakerelerin başlaması icap ettiğini düşünen ülkelerden biriydik ve süreci başlattık" dedi.

Türkiye'nin Finlandiya ile 10 sene evvela başlatmış bulunduğu Barış İçin Ara Buluculuk Girişimi ve bu süreçte arabuluculuk hesabına attığı adımlara ilişikli ise Haavisto, Türkiye ile arabuluculuk dayanak süreçlerini BM düzeyine taşımaktan sevinme duyduğunu söylerken, "Arabuluculuğu terviç ve çatışmalara diplomatik analizör bulma hesabına Türkiye ile ayrımsız taraftayız." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler