USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Eski AK Partili Mehmet Metiner dünkü müşterek hal süreci istedi

Demokrasi ve Birlik Derneği Başkanı ve emektar AKP Milletvekili Mehmet Metiner, "Eski Türkiye’de eskiden yapıldığına benzeri müşterek hal sürecine karşıyız, lakin silahların bıraktırılması ve Kürtlerin müşterek kadro yerinde taleplerinin karşılanması yönünde da acemi m?

Eski AK Partili Mehmet Metiner dünkü müşterek hal süreci istedi
13-11-2022 08:08
Demokrasi ve Birlik Derneği Başkanı ve emektar AKP Milletvekili Mehmet Metiner, "Eski Türkiye’de eskiden yapıldığına benzeri nezdinde hal sürecine karşıyız, lakin silahların bıraktırılması ve Kürtlerin nezdinde kadro DOĞRU taleplerinin karşılanması yönünde da dünkü nezdinde hal döneminin başlatılmasını mecburi görüyoruz" dedi.Abone ol

Ankara’da Demokrasi ve Birlik Derneği ile Birlik ve Demokrasi Vakfı’nın kolektif düzenledikleri “Kürtler Ne İstiyor?” mevzulu çalıştay gerçekleşti.

Çalıştaya hatip şekilde eklenmiş olan Demokrasi ve Birlik Derneği Başkanı ve eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, etkinliğin ardından K24’ün sorularını yanıtladı.

"Fitne koyuvermek talip çevrelerin de oyununu darmadağın etmek istiyoruz”

Derneğin yapılış hedefinden yalan fail Metiner, “Amacımız hâlâ aşkın demokrasi, hâlâ aşkın hürriyet temelinde Türklerle Kürtleri de birleştirerek eş yurt üzerinde, her insana kazandıracak dünkü hal formüllerini devreye almak. Tarihteki Türk-Kürt kardeşliğinin benzerini zamanımızda nesir ederek, Türkiye’nin her insanın eş vatanı olduğunu, her insanın eksiksiz özelliklerinin üzerinde haiz nezdinde büyüklük bulunduğunu ve olması icap ettiğini hatırlatarak, Türklerle Kürtler ortada kargaşa koyuvermek talip çevrelerin de oyununu darmadağın etmek istiyoruz” dedi.

"Diyarbakır ve bambaşka vilayetlerimizde de yaparak, bu hal ikliminin yeşermesine katkıda mevcut iktisap etmek istiyoruz"

Metiner şunları kaydetti: “Kadim Türk-Kürt kardeşliğini baştan diriltmeyi amaçlayan, bu manada Kürtleri tek halde dışlamayan, Kürtler nerede olursa olsun -sadece Türkiye Kürtleri açısından değil, Irak Kürdistanı’nda canlı Kürtler düşüncesince de Suriye’deki Kürtler açısından da- Türklerle Kürtler kollarını birleştirerek çelimli nezdinde tarihî geziye çıkmasını önemsiyoruz. Derneğimizin yapılış maksadı bu. Bugün de bu çalıştayda, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş bulunduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ projesi var. Yeni nezdinde kanun vaadinde bulunmuştu. Bu kanun dönemini de daima beraberce nesir etmemiz icap ettiğini söylemişti. Biz de bu sürece ulama arz etmek istiyoruz. Türkiye Kürtlerinin istekleri, soruları ve talepleri nelerdir, bilelim ve ortaya koyalım. Dolayısıyla dünkü kanun imal sürecinde Türkiye Kürtleri şekilde ulama sunalım. İnşallah bu çalışmaların benzerlerini Diyarbakır ve bambaşka vilayetlerimizde de yaparak, bu hal ikliminin yeşermesine katkıda mevcut iktisap etmek istiyoruz.”

"Türklere tanıdığınız hakların az hâlâ hiçbirini Kürtlere tanımayacaksınız, bu onama edilmektedir nezdinde nesne mi?"

Yeni anayasa sürecine de yer veren Metiner, şunları vurguladı: “Tabii ki getirilebilir. Kürt’ün Türk’ten hâlâ önemsiz bulunduğunu ki söyleyebilir? Bir yanda demokratik yurttaşlık nezdinde yanda kült kardeşliği diyeceksiniz, lakin Kürtleri ikinci dershane yurttaş kabil göreceksiniz. Türklere tanıdığınız hakların az hâlâ hiçbirini Kürtlere tanımayacaksınız, bu onama edilmektedir nezdinde nesne mi? Ne kült bunu onama boy bos ne adamlık bunu onama boy bos ne de demokratlık anlayışı… Zaten AK Parti iktidarının, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinin manası burada. Erdoğan liderliğinin bizlere dediği nesne şudur: Türkiye her insanın devletidir, bu yurt her insanın vatanıdır.”

"Türklerle Kürtleri eşitleyecek hakeza nezdinde kanun teklifine gönül rahatlığı çıkma kanaatinde değilim”

Metiner, “Dolayısıyla bu ülkede canlı hacısı hocası birbirinin eşitidir, kardeşidir. Kim ne hakka sahipse başkası de ayrımsız hakka erbap iktisap etmek zorundadır. Kürtlerin birlikteliğini devam etmek istiyorsak, bunu denktaş değerler üstünden devam etmek zorundayız. Sadece AK Partimiz değil, Milliyetçi Hareket Partimiz de engelleme iktisap etmek benzeri -Sayın Bahçeli de dahil- tek partimizin Türklerle Kürtleri eşitleyecek hakeza nezdinde kanun teklifine gönül rahatlığı çıkma kanaatinde değilim” diye konuştu.

"Yeni nezdinde hal döneminin başlatılmasını mecburi görüyoruz"

Öte taraftan AK Parti heyetinin Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) görüşme etmesini ve hal süreci mevzusuna bağlı nezdinde soruya karşılık sağlayan Metiner, şunları tabir etti: “Biz HDP’yi Kürtler hesabına konuşacak nezdinde yan şekilde görmüyoruz, taraflardan birisi mümkün lakin Kürtler adına, Kürtlerin geleceği dair kendisiyle görüşülecek nezdinde tümen şekilde görmüyoruz. HDP, PKK’nın partisidir. PKK’ya tabanca bıraktırma sürecinde, -geçmişte bulunduğu gibi- özellikle bu mevzularda muhatap alınabilir. Ama Kürtlerin geleceği, doğruluk ve özgürlükleri dair HDP’nin muhatap katılması tek halde onama etmeyiz. Böyle nezdinde hal süreci anlayışını da onama etmeyiz. Eski Türkiye’de eskiden yapıldığına benzeri nezdinde hal sürecine karşıyız, lakin silahların bıraktırılması ve Kürtlerin nezdinde kadro DOĞRU taleplerinin karşılanması yönünde da dünkü bir çözüm döneminin başlatılmasını mecburi görüyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler