USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Emine Erdoğan'dan Başak Cengiz açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, İstanbul'da samuray kılıcıyla öldürülmüş Başak Cengiz'in ailesini ziyaretine ilişkin, "Cumhurbaşkanımızla bu arada aileyi evlerinde görüşme ettik. Bu yaşanmış olan anca iri müşterek biberli ki tek sözcük hi

Emine Erdoğan'dan Başak Cengiz açıklaması
25-11-2021 14:38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Güvenlik Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü kabilinden planlı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü programına katıldı. İstanbul'da samuray kılıcıyla öldürülmüş Başak Cengiz'e yağmur arzulayan Emine Erdoğan, "Sözlerime, geçtiğimiz günlerde bizi milletçe kanun boğan, heyecan saldırıda yaşamını kaybeden Başak kızımıza Allah'tan yağmur dileyerek gelmek istiyorum. Cumhurbaşkanımızla bu arada aileyi evlerinde görüşme ettik. Bu yaşanmış bulunan anca şişman yan yana ateş ki nazar boncuğu lafız hislerimi tanım etmeye yetmiyor. Ondan geriye maatteessüf kalplerindeki ateşli nazar boncuğu sönmeyeceği yan yana eş kaldı. Gidilemeyecek yan yana düğün, hasreti dinmeyecek yan yana adaklı ve ihvan kaldı. Geleceğe müteallik planların, kurulan hayallerin sürgit gayrisıhhi kalacağını aşina olmak emin olun içimizi aşırı acıtıyor. Çok sevilmiş bulunduğu kedisi ve sokakta beslediği nice dirilik da bu şişman hasretten payını alıyor. İşte kalbi hakeza sağlık ve kardeş kardeş meşbu yan yana gailesiz kızımız yaşamdan kopartıldı. Bizi en aşırı dehşete düşüren, vicdanlarımızda hazmedemediğimiz şeylerden birisi de katilin hanımları savunmasız bulmuş bulunduğu düşüncesince onu seçmiş olmasıydı. Başak kızımız herkesin evladı, herkesin kardeşidir. Onu ve yitirdiğimiz öbür canları unutmayacağız ve hanımlara koruyucu elleri katiyen affetmeyeceğiz" dedi.

"Kadına müteveccih şiddet, coğrafi sınırları aşan, hepsi toplumların kuma sorunudur"

Kadına müteveccih şiddetin hepsi toplumların kuma problemi bulunduğunu tabir fail Emine Erdoğan, "Kadına müteveccih şiddet, coğrafi sınırları aşan hepsi toplumların kuma sorunudur. Dolayısıyla verdiğimiz mücadele, sağladığımız herhangi yan yana iyileşme, hepsi evren kadınlarının hayrınadır. Küresel sayılara baktığımızda görüyoruz ki raporlardaki istatistikler maatteessüf halen ayrımsız şeyi söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü ve nice arsıulusal kuruluşun rakamlarına uyarınca dünyada herhangi yan yana 3 hanımdan 1'i hayatlarının yan yana zamanında şiddete verilen kalıyor. Yine 15-49 gözyaşı aralığındaki hanımefendilerin yüzdelik 27'si, kısaca az henüz 3'te 1'i benzeri yada yan yana yakını kabilinden kuvvet görüyor. Bu rakamlar, coğrafi yerlere ve ülkeden ülkeye aşırı az ayrımlılık gösteriyor. Dolayısıyla dünyanın ciharıyek yanını kuşatan yan yana kuvvet yangınından bahsediyoruz. Büyük medeniyetlerin doğduğu, topraklarında irfanın köken tuttuğu, iyi ülkemizin de bu yangından nasibini almış olması bizi tabii etraflıca üzüyor. Bu mücadeleyi biricik yan yana cepheden veremeyiz. Şiddeti toplumumuzun damarlarından paklamak düşüncesince arı yan yana bölgeye konsantre olmak kalımlı yan yana hal getirmez. Şiddetin kökünü zayıflatmak herkesin el birliğiyle yürüteceği çalışmalara bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Küreselleşme ve teknolojik dönüşümün kültürler arası etkileşimi çabucak arttırdığına nazarıitibar çekici Erdoğan, "Bilhassa gençlerimiz global yan yana havuzdan besleniyorlar. Sinema ve musiki denli şahısların zihnine en çabuk etkileme fail araçlar, maatteessüf indinde kuvvet unsurlarını da taşıyor. Hatta şiddetin kutlanan, kuvvet yayınlayan karakterlerin alkışlanan modellere dönüştüğünü görüyoruz. Şarkılarda hanımefendilerin haysiyetine şişman hücum saydığımız sözlerin adeta tekerlemeye döndüğünü gitmek akıbet basamak acı. Bununla bu arada toplumsal medyada hanımlara yöneltilen kuvvet dili ise işin kesinlikle ele katılması müstelzim öbür yan yana safhası. Aslında hepsi bunlar aşırı ehemmiyetli yan yana gerçeğe ayraç ediyor. O da zihnimizi ve kalplerimizi filtrelerle donatmamız gerekliliğidir. Peki, tığ bu filtreleri nereden bulacağız? Elbette zat ekin havuzumuzdan ve tinsel dünyamızdan" dedi.

Çocukların yaşanmış bulunan kuvvet vakalarından aşırı aksi etkilendiğini kaydeden Erdoğan, "Kadına saygının öz bedel bulunduğu Anadolu medeniyeti, sayfalarını gine bir daha okumamız müstelzim şişman yan yana kitaptır. Toplumumuzun çekirdeği bulunan aile, hepsi gücümüzle korumamız müstelzim en ehemmiyetli değerimizdir. Her kuvvet olayından sonraları bu akıbet olsun diyoruz. Ancak bu sonu birbirimize kenetlendiğimiz seviyede getirebiliriz. Kadınların göstergeç haberlerinde çaresizce verilen kalmış bulunduğu kuvvet sahnelerine henüz yan yana tomar tanık olmamalı, evlatların bu vahşetin içre toprak aldığını görmemeliyiz. Uzmanlar, sertliği görerek büyüyen küçüklere gine şiddetin kalıt kaldığını söylüyor" ifadesini kullandı.
Erdoğan, hanımefendilerin güçlenmesinin şiddetin önlenmesi düşüncesince de akıbet basamak ehemmiyetli olduğuna nazarıitibar çekerek, "Böylece kadının savunmasız bulunmadığı görülecektir. Hiçbir kadının kuvvet görmediği, ruha habis yan yana ur denli yapışan şiddetin bulunmadığı yan yana evren diliyorum" dedi.

"Şiddete bakir müsamaha ilkesiyle kökünü kazıyana genişliğinde geceli gündüzlü çalışacağız"

Şiddetle mücadelenin sonsuz olması icap ettiğini ve camianın hepsi taraflarınca sürdürülmesi icap ettiğini bildiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise, ”Şiddete bakir müsamaha ilkesiyle kökünü kazıyana genişliğinde geceli gündüzlü çalışacağımızı buradan duyuru etmiş olalım. Bizler bu mücadeleyi herhangi yan yana çevrim ve herhangi yan yana halde en ehemmiyetli gündemlerimiz ortada görüyoruz. Şiddetin mağduru yahut faili hepsi olabilir. O devir erişmek ki her insana müteveccih farkındalık eğitimi, her insana müteveccih himaye tedbirleri, her insana müteveccih şiddetten ırak terviç tedbirleri almamız gerekiyor. Bu da mücadelenin önemini yan yana el henüz hatırlatan yan yana unsur. Kendini tabir etmekte dava canlı ve hınç kontrolü sağlayamayan insanların yaş, eğitim, eşey ayırt etmeksizin insanlara, fazladan doğaya ve canlılara yönelttiği yan yana gözdağı unsuru şiddet. Şiddetin biricik yan yana biçimi yok. Bu manada şiddete besleyici kaynaklar var ise kurutulmalı, sertliği yasal görebilen yada mazeretli görülebilen idrak ve zihniyetlerin dönüşümü düşüncesince de başkaca güç masrafınız gerekiyor. Kadına müteveccih kuvvet ahacık bu türden hususi dinamikleri bulunan kuvvet biçimlerinden birisi. Kendine katışıksız gerçeklerini akıllıcasına çözümleme buyurmak ve problemi çözüme dolamak zorundayız” dedi.

"KADES'e 240 binin üstünde suç duyurusu geldi"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise etkinlikte olmaktan mevki duyduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye konuşulmayanı konuşan, dokunulmayanlara dokunan, yüzleşmekten korkmayan, medeniyetine ehil çıkan, inancına ve bu toprakların dört başı mamur değerlerine ilişkin olma anlayışını iktidara geldiği evvel günden itibaren evveliyatına bulunan bağlılık, istikbaline bulunan sorumlulukla hesabına getirmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere tabir etmiş bulunduğu iş hemen günlere ilişkin biçimde meselelerin üstünde gidebilmek değil, 24 sayaç yaşamaktır. 25 Kasım'ı 365 güneş canlı ve kendini mesul hisseden yan yana anlayışa sahibiz. Bu çalışmalarımızı yaparken hepsi bakanlıklarımız ile Aile Bakanlığımız liderliğinde yan yana basiret içindeyim. Benim çalışmalarda gördüğüm ilginç yan yana bilinçlilik var; bu meselede arkadaşlarımızın ortaya koyduğu bütünlük anca yan yana görevdaşlık oluşturdu ki dünyada global şekilde 4 problemi beraberce yaşıyoruz. Salgın, erke sorunu, hicret problemi ve evren kazançlı sorunlar ile gönül rahatlığı karşıya. Her birimizin attığı hamle birbirimize bulunan desteğin, sorumluluğun sonucudur. KADES'i, başta kadınlarımızın yan yana düğmeye bastığında manşet kuvvetlerinin 4 dakikada indinde olabileceği uygulamayı devreye aldık. 240 binin üstünde suç duyurusu geldi. Sadece politika gerçekleştirmek hesabına nice bilinçlilik söyleniyor. Tüm kollukçu amirliklerinde itimat masası kuruldu. 3 binin üstünde avrat kollukçu görevlendirildi. Karakola girdiğinde onu orada avrat kollukçu karşılıyor" ifadelerini kullandı.

Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler