USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Emine Erdoğan: 'Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, “İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik aşırı boyutlu bir meseledir. Bu meseleyi en aşırı kazı ve nesiller arası doğruluk boyutuyla ele almalıyız. Böylelikle bizi başarıya götürecek en ehemmiyetli oyuncu bulu

Emine Erdoğan: 'Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir'
02-07-2022 21:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kabilinden Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı destekleriyle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi Konferans Salonu'nda planlı "Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Mavi" programında konuştu. Dünyanın, sürdürülebilirlik terimi çevresinde bir transformasyon sürecine hamle attığını dile getiren Erdoğan, bu sürecin, yaşamın ayrıcasız değme dalının değişmesi icap ettiğini dediğini tabir etti.

“Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir”

Programda musahabe işleyen Emine Erdoğan, “Dünyamız sürdürülebilirlik terimi çevresinde bir transformasyon sürecine hamle attı. Bu proses hayatınızın ayrıcasız değme bölgesine değişmesi icap ettiğini söylüyor. İnsanlığın ahit ve erte sulh ve zenginlik zarfında yaşaması, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle dünyamızı korumamıza bağlıdır. Bildiğiniz üzere hava değişikliği tamamı devletlerin ve uluslararası platformların anne ruzname maddesidir. İnsanlık namına durduğumuz bu eleştiri dönemeçte ortaya koyacağımız ortaklaşa iş doğacak düşüncesince belirleyici olacaktır. Türkiye namına hava değişikliği mücadelemizde sonuç evre azimli olduğumuzu ifşa etmek istiyorum. Geçtiğimiz teşrinisani ayında Paris İklim Anlaşmasına yan namına bu mücadeledeki konumumuz elan da güçlendirdik. Türkiye artık uluslararası arenada kilit ortaklardan biridir. Bu bir soruna insanlığın bir tane bir şişman bir aile, dünyanın ise bu ailenin evi bulunduğu anlayışıyla yaklaşıyoruz” dedi.

“Bugüne genişliğinde 138 bin titrem bahir çöpü toplandı. 103 bin tonu plastik”

“Kıyı bölgelerinde kalan nüfus, sanayileşme, baş döndürücü avlanma ve denizcilik faaliyetleri bahir kirliliği ve ekosistemlerin tahribatı noktasında toptan bir sorundur” niteleyerek konuşmasını sürdüren Emine Erdoğan, “Bildiğiniz üzere bahir kirliliğinin yüzdelik 80'i berri kirleticilerden oluşuyoruz. Barcelona Sözleşmesi kapsamında meydana getirilen icraat Akdeniz havzasının günde kısaca 730 titrem plastik ile kirletildiğini ortaya koyuyor. Akdeniz'de yüzen atığın kısaca yüzdelik 95 ve bahir tabanındaki çöpün yüzdelik 50'si plastik atık. Aynı biçimde plajlardaki bahir çöplerinin yüzdelik 60'ı bir tane kullanımlık çöplerden oluşuyor. Deniz çöplerinin azaltılması ve içtimai farkındalığın artarak çoğalması düşüncesince Sıfır Atık Mavi projemizi bir seferberlik anlayışıyla başlattık. Tüm yurttaşlarımız STK'larımız ve medyamız hem projeye cemaat çıktılar, aynı zamanda ehemmiyetli katkılar sundular. Bu güne genişliğinde 138 bin titrem bahir çöpü toplandı. Üzülerek söylüyorum ki bunun 103 bin tonu plastik. Bu güneş 324 şahlanmak boyu tesisinde atığı alınmamış bir tane bir sefine bile bırakılmıyor. Denizcilik atıkları uygulamasıyla sefine ve tekneler 7/24 online strateji ediliyor. Denizlerin temizliğinin bir işareti bulunan gökçe bayraklı plaj sayımız 2002 senesinde 151 iken, bu güneş bu benzer 531'e çıkmak durumda” niteleyerek konuştu.

“İklim değişikliği ve sürdürülebilirlikle ait meseleyi hafriyat ve nesiller arasındaki doğruluk boyutuyla ele almalıyız”

İklim değişikliğiyle ve sürdürülebilirlikle ait insanoğlu vicdanının baştan ayağa kaldırılması icap ettiğini kail Emine Erdoğan, “Biyolojik gam ve tabii kaynakların, zamanı ve kültürel değerlerin doğacak kuşakları ulaştırabilmek düşüncesince derin icraat yürütülüyor. 19 semt hususi yer semt himaye bölgesi anons edildi. Dünyanın tamamı inançlarında natür insanoğlunun yuvası, anne vatanıdır. İnsan çabucak maddesel değil, tinsel gereksinimlerini da doğadan karşılar. Anadolu toprakları asırlarca u anlayışa ev sahipliği yapmıştır. Medeniyetimiz çabucak bizlere değil, tamamı dünyaya varlıklı bir yer ahlakı kalıt bırakmıştır. Bu kalıt doğayı korumakla yetinmemiş, diriltme etmiştir. Dünyanın önceki ve en kusursuz yer nizamnamesi ve önceki efsanevi hastanesi, doğaya ve mahlukata tayin edilmiş sayımsız vakıfı bu coğrafyanın üründür. İhtiyacımız bulunan zihnî dönüşümün tamamı medeniyetlerin tabiatla kurduğu ahlaklı birlikteliğin diriltme edilmesine ilişkin bulunduğunu düşünüyorum. İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik fazla boyutlu bir meseledir. Bu meseleyi en fazla hafriyat ve nesiller arası doğruluk boyutuyla ele almalıyız. Böylelikle bizi başarıya götürecek en ehemmiyetli oyuncu bulunan insanlığın vicdanını baştan ayağa kaldırabiliriz” biçiminde konuştu.

Program böylelikle Emine Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve katılımlar familya fotoğrafı çekildi. Programa bazısı üniversitelerden akademisyenler de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler