USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Emine Erdoğan: Sıfır Atık Mavi projemizle gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz

Emine Erdoğan, Akdeniz'i destek olmak düşüncesince etraflıca yıllara yayılan eş müşterek çabaları bulunduğunu belirterek, "Kısa zamanda, çöplerinden arındırılmış ve biyoçeşitliliği masun olgunlaşmamış müşterek Akdeniz'e kavuşmayı umuyorum." dedi.

Emine Erdoğan: Sıfır Atık Mavi projemizle gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz
09-12-2021 17:54
Antalya

Türkiye'nin ev sahipliğinde, Antalya Belek Turizm Merkezi'nde "Barselona Sözleşmesi" kendisine adlandırılan Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansı (COP22) düzenlendi.

Emine Erdoğan, meydana getirdiği konuşmada, ödül sahibi Malaga Belediyesini ve Belediye Başkanını başarılarından çevre kutlama ederek, çelimsiz birlikte müddet evvel Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin yayınladığı raporun yaşanılan krizin insanoğlu çalışmalarından kaynaklandığını emsalsiz kendisine ortaya koyduğunu dile getirdi.

İnsanlığın içerisine girmiş bulunduğu çıkmazı gine insanoğlu faaliyetleriyle aşacaklarını özetleyen Erdoğan, bu defa sürdürülebilirliği mebde edinmiş faaliyetlerden yana büyüklenme koyacaklarını, Akdeniz'in korunması düşüncesince ortaya koydukları eş çabanın, bu tavrın en ehemmiyetli göstergelerinden olduğuna inandığını vurguladı.

Akdeniz'i destek olmak düşüncesince derinliğine yıllara yayılan eş birlikte çabalarının bulunduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yaz yaşanmış bulunan orman yangınları şişman kayıplara illet oldu. Doğayı örtbas yapmak düşüncesince epey iş verirken, gözümüzün uğrunda bulunmayan oluşunu gördük. Yeryüzünün yeşil örtüsü, bizlere dem bulunduğu kadar, sayımsız canlının evi ve aş kapısıdır. Bu yangınlarda birçok deli dolu yaşamını kaybetti. Ormanlara sakıt ateş, ayrımsız biçimde kalplerimize de düştü. Bunun yanında, bahir çöpleri, esmer ve bahir kaynaklı kirlilik, denizlerde şişman birlikte ruhsal gerilim meydana getirmeye bitmeme ediyor. Orman yangınları üzere afetlerden, denizlerdeki pislik stresinden ve dirim bilimsel gam kaybından Akdeniz sonuç etap menfi etkileniyor."

Türkiye olarak, topu topu alana dobra doğacak adımlar attıklarını vurgulayan Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı, kendisinin de takip edeni bulunduğu Sıfır Atık Projesi'nin bu adımlardan bir tanesi bulunduğunu hatırlattı.

"Kullan-at" anlayışıyla savaşım edilecek

Projenin asliye ilkesinin atılmış oluşumunu en uzuv düşürmek düşüncesince "kullan-at" anlayışıyla boğuşmak icap ettiğini aktaran Erdoğan, "'Önle-azalt-yeniden kullan-geri dönüştür' yaklaşımıyla derinliğine vadeli döngüsel ekonomiye geçiş, topu topu toplumlar düşüncesince birlikte zorunluluktur." dedi.

Erdoğan, 2017'de çıktıkları bu yolda çabuk adımlar attıklarını, 2019'da plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasını başlattıklarını, 2019-2020 yıllarında plastik torba kullanımında yüzdelik 75'lik eksilme sağlandığını aktardı.

Plastik torba kaynaklı 354 bin titrem plastik atığın engellendiğine dikkati çekici Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"14 bin 640 titrem limonluk gazı salınımının engellenmesi de gine bu yürütüm yardımıyla oldu. Sıfır atılmış uygulamasının başladığı günden beri 24,2 milyon titrem art kazanılabilir atılmış ekonomiye kazandırıldı. Geri avantaj oranı, projeye başladığımızda yüzdelik 13 iken, bu miktar şu an yüzdelik 22'nin üstüne çıktı. 2023 düşüncesince misyonumuz yüzdelik 35. İşin maşer kabilinden benimsenmesinin ve içselleştirilmesinin baş döndürücü şişman birlikte önemi var. İlk günden bugüne kısaca 14 milyon insana kullanılmamış atılmış eğitimi verdik."

Ambalajlı ürünlere güvence akçesi düşüncesince düzentileme yapılıyor

Toplumda çaput çanta ve ağ üzere baş döndürücü kullanımlık ekipmanların yayılmış kendisine yeğleme edildiğini tamlayan Erdoğan, benzeyen birlikte gelecekte ambalajlanmış ürünlere güvence akçesi uygulamasının getirilmesi üstüne çalışıldığını söyledi.

"Sıfır Atık Mavi projemizle de gökçe vatanı kirlilikten arındırıyoruz. Şu anne genişliğinde 88 bin titrem bahir çöpü topladık ve bertarafa gönderdik." diyen Erdoğan, gökçe bayraklı plaj sayısı 2002'de 151 iken, bu sayının 2021'de 519'a ulaştığını vurguladı.

Dünyanın en baş döndürücü gökçe bayraklı plaja erbap üçüncü ülkesi olduklarını tamlayan Erdoğan, "Kısa birlikte müddet önce, Türkiye kendisine 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizi de açıkladık. Bu yeşil kalkınma hamlesinin, elden ülkemi değil, sahamızı de dönüştürecek birlikte dönemin başlangıcı olduğuna inanıyorum." dedi.

Akdeniz'de neşeli 17 binden birlikte tomar deli dolu şekli bulunduğunu tamlayan Erdoğan, Antalya'nın caretta carettaların evi olduğunu, onların da denizlerin kirliliğinden ve hava değişikliğinden menfi yönde etkilendiğini aktardı.

Nesilleri ziyan altında bulunan bahir kaplumbağaları düşüncesince tetik icraat yürüttüklerini, yanık olanları otama ettiklerini tamlayan Erdoğan, güzeşte yıl tedavisi tamamlanan üç caretta caretta ve birlikte yeşil bahir kaplumbağasını Patara sahilinden denize bıraktıklarını, Belkıs ismini verdiği birlikte caretta carettanın kişi anası bulunduğunu hatırlattı.

Caretta carettaların 100 milyon yıldan birlikte tomar okyanuslarda yaşadığını bildiren Erdoğan, kıran ve bahir ekosistemi düşüncesince elzem rolleri bulunduğunu tabir etti.

"İnsanın meydana getirdiği tahribatın bedelini, tükenme tehlikesiyle beniz yüze gelmiş şekilde ödemeleri hakkıyla baş döndürücü biberli birlikte tablo. Türkiye'nin bahir kaplumbağalarının korunması düşüncesince gösterdiği çabayla Akdeniz'de kip yurt olmasından şişman devlet duyuyorum. Dilerim ki bu çabayı el birliğiyle elan da büyütür ve topu topu biyo-çeşitliliği himaye dibine alırız." diyen Erdoğan, dünyayı iyileştirmenin anahtarının, kalplerin odalarında hafi bulunduğunu dile getirdi.

Erdoğan, izlence böylecene İstanbul Çevre Dostu Şehirler Ödülü kazananlara ödüllerini verdi.

Dönem Başkanlığı Türkiye'ye geçti

Barselona Sözleşmesi Büro Sekretaryası Dönem Başkanlığı dü yıllığına Türkiye'ye geçti. Dönem Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar kabilinden yürütülüyor.

Konferansta, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile BM Çevre Programı Koordinatörü (UNEP) Tatjana Hema da mülakat yaptı. Emine Erdoğan, Bakan Kurum ve ödül alanlar ışık çektirdi.

Öte taraftan Erdoğan, dinlenmelik salonundaki stantları gezerek, icraat karşı bilgelik aldı. Ebru sanatı meydana getirilen stantta ise Emine Erdoğan, ebru yapımına zevcelik etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler